Στη μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων  στην Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά ο δήμος Ρόδου. Αυτό αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  μετά την συζήτηση που έγινε.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο προιστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Θ Παπαγεωργίου.

«Να μεταφερθούν τα χρήματα στην ΤτΕ . Μέχρι να έχουμε κάτι επίσημο να μεταφέρουμε τα χρήματα και να μην πάμε κόντρα», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τ Καμπούρης.

«Δεν υπάρχει θέμα γιατί δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει το δήμο να μεταφέρει τα ταμειακά υπόλοιπα του. Τι συζητάμε τελικά με αυτό το θέμα ; Την αναζήτηση σε αυτά που δεν έγιναν ή λαμβάνουμε απόφαση για αυτά που θα γίνουν από τώρα και μετά;» αναρωτήθηκε ο κ. Διακοσταματίου.

Ένσταση στη διατύπωση του θέματος της ημερησίας διατάξεως είχε ο  επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κ. Δημήτρης Κρητικός.

Στην απόφαση που είχε ληφθεί παλαιότερα αλλά είχε οικονομικές παρενέργειες για το Δήμο που έχασε  πολλά χρήματα   δηλαδή  4 έως 6 εκατομμύρια ευρώ  από τις αποδόσεις των επιτοκίων   αναφέρθηκε ο δήμαρχος  Ρόδου κ. Καμπουράκης

« Επαναλαμβάνω το σεβασμό στην ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ. Είναι ωραίο να συζητάμε θεωρητικά. Άλλο να μετράμε κουκιά στην προκειμένη περίπτωση 4 εκατομμύρια ευρώ.  Για τα ταμειακά διαθέσιμα ο τότε δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος είχε εισηγηθεί να μην μεταφερθούν τα χρήματα στην ΤτΕ. Δεν είμαι εδώ για να απαγγείλω μομφή για τις καλές προθέσεις του δημοτικού συμβουλίου και δεν θα κρίνω αν έγιναν όλα σωστά ή όχι. Οι οικονομικές υπηρεσίες όμως αποφάνθηκαν σχετικά για τις αποδόσεις που είχε ο Δήμος από τις καταθέσεις του. Σήμερα ταμειακά διαθέσιμα είναι  47.421.000.

Ωστόσο υπήρξε ένταση με τον κ. Διακοσταματίου που διέκοψε το δήμαρχο με συνέπεια ο κ. Καμπουράκης να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει από τον κ. Σοκορέλο να τον προστατέψει.

Η έκφραση του όμως  περί σκυψίματος στα τέσσερα όταν το επιθυμεί ο κ. Διακοσταματίου ενόχλησε.

«Τα κουκιά δεν βγάζουν επιβράβευση της πολιτικής απόφασης τότε.  Δεν έπρεπε να ληφθούν οι αποφάσεις τότε. Έπρεπε οι οικονομικές υπηρεσίες  να ζητήσουν τη μεταφορά των χρημάτων στην ΤτΕ γιατί τα επιτόκια του κράτους ήταν υψηλά. Η απώλεια από τις αποφάσεις τότε κυμαίνονται από 4 έως τ6 εκατομμύρια ευρώ χρήματα με τα οποία γίνονται  έργα. Να μεταφερθούν τα χρήματα και να ωφεληθεί ο δήμος από τα επιτόκια.  Να βρουν οι υπηρεσίες αν υπήρξε κάτι που να μπερδεύει τα πράγματα», είπε.

Τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2015, για τη μη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων  του Δήμου Ρόδου, στην Τράπεζα της Ελλάδος υπερασπίστηκε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο. Δεν υποκαθιστούν οι υπηρεσίες τις πολιτικές τοποθετήσεις.  Να ξεκαθαρίσουμε ότι η λειτουργία των ΟΤΑ διέπεται από κανόνες. Το άρθρο 102 του Συντάγματος δίνει τον τόνο. Ο ρόλος των δήμων είναι διεκδικητικός ώστε να μην απαξιώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Ρόδου μπόρεσε και ανέτρεψε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015 που ήθελαν να μαζέψουν τα ασημικά. Ποιος μας διασφάλιζε ότι θα είχαμε οφέλη αν μεταφέραμε τα χρήματα στην ΤτΕ; Τότε είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Είχαν γίνει δηλώσεις από τα κόμματα. Μόνο από την ΚΕΔΕ έγιναν 50 παραστάσεις.  Αν είναι να εισηγούνται οι υπηρεσιακοί να μην ξαναγίνουν εκλογές. Ήταν απόφαση τότε όλων των δήμων και της ΚΕΔΕ. Σας θυμίζω τις δηλώσεις και του περιφερειάρχη  Νοτίου Αιγαίου.  Δεν ψηφίσαμε τότε αλόγιστα αλλά στοιχημένοι στον όρκο να υπερασπιστούμε  τα δίκαια του Δήμου», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις και τους νόμου που ακύρωνε ο ένας τον άλλον .
« Το μεγαλύτερο έργο ήταν ότι διασώσαμε τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Σαν παλαιότερος θέλω  να βοηθήσω τον τόπο μου  και όχι να ωφεληθώ. Επιχειρείτε ότι θα κάνετε ότι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας έφθασαν τα 47 εκατομμυρια και θέλετε περισσότερα να ξοδέψετε για τις γιορτές για μεταφορές με τα  λεωφορεία και το Εθνικό. Προσέξτε να   μην παρεξηγηθείτε στο κεντρικό αυτοδιοικητικό σκηνικό της ΚΕΔΕ», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος που κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο Ιατρίδη που εξανέστει .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Ε. Φτακλάκη: Άνθρακας ο θησαυρός του ... success story

.
«Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου . Ξοδέψατε 190 εκατομμύρια  για την πολιτιστική Πρωτεύουσα και δεν δώσατε λογαριασμό πουθενά;», απάντησε ο κ, Ιατρίδης

«Μη μου ξαναζητήσετε να παρανομήσω για κάτι» φώναξε ο κ. Κολλιάδης.

«Γιατί δόθηκαν 12.000 σε συγκεκριμένο πρακτορείο για μεταφορά συνέδρων και για ηχητικά ;» συνέχισε την κόντρα ο κ. Χατζηδιάκος

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμ πουράκης για τη δευτερολογία του.

«  Δεν καταλαβαίνω αν το αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης είναι να απευθυνθούμε στις εισαγγελικές αρχές ή να το στείλουμε όπου αλλού. Ας επηρεάσουν εκείνοι τις οικονομικές και νομικές υπηρεσίες όπως έκαναν στο παρελθόν. Καταλαβαίνω πως θέλουν να κρύψουν τα προβλήματα ότι χρωστάμε ότι έχουμε έξι μήνες απλήρωτους.   Αν δεσμευθείτε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό θα αποσύρω το θέμα.  Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι. Έγινε όμως κάτι λάθος; Στέρησε κάτι στο δήμο 4.000.000 ευρώ; Αναρωτιέμαι οι πολίτες μας έβαλαν εδώ για να κρύβουμε 4.000.000 ή για να κάνουμε επαναστατική γυμναστική;», τόνισε.

Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε και στα χρήματα που δίνονταν από τον ΠΡΟΤΟΥΡ .

«Προτείνουμε να μεταφερθούν τα χρήματα στην ΤτΕ με τους τόκους που πρέπει. Πιστεύω ότι οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.   Για το δεύτερο μέρος της εισήγησης αν πιστεύετε πως υπάρχει θέμα παρανομίας και ζημίας των Ροδιτών να το αποσύρουμε. Αλλά θα γραφτεί  στα  πρακτικά ότι η απόφαση θα καλύψει ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης»

«Θα ήθελα να μάθω πόσα πήραν από τα επιτόκια οι δήμοι που κατέθεσαν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος», τόνισε ο  επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης κ. Τάκης Πότσος.

« Παρότι το 2015 δεν ήμουν αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρω ότι οι αποφάσεις αυτές ήταν ιστορικές.  Ελήφθησαν και  από τα κεντρικά όργανα. Δεν υπάρχει ουδεμία ζημία για το Δήμο Ρόδου.  Τα χρήματα του Δήμου θα γίνονταν ομόλογα. Όπως έχασαν το ίδρυμα των Κολυμπίων και ο ΟΑΕΔ θα χάνονταν τα χρήματα των Ροδιτών. Είχαμε θυμίζω την υποχρέωση να έχουμε τακτοποιημένα τα χρήματα για τους εργαζόμενους δηλαδή 5.800.000 ευρώ το μήνα  συν τα χρήματα για τα Νομικά Πρόσωπα.  Επίσης έπρεπε να έχουμε χρήματα για τις υποχρεώσεις μας 60 ημέρες πριν από την πληρωμή των υποχρεώσεων  και τους ελέγχους. Πως θα λειτουργούσε ο Δήμος Ρόδου ;  Να αλλάξει ο τίτλος της εισήγησης σας.  Συγχαρητήρια σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν τις αποφάσεις τότε», τόνισε ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σάββας Διακοσταματίου.

Την άποψη ότι οι  οργανισμοί των ΟΤΑ  δεν είχαν κανένα κέρδος ,  γιατί είναι στην Τράπεζα Πειραιώς , απάντησε στον κ. Πότσο ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολλιάδης.

Να αναβληθεί η απόφαση στο δεύτερο σκέλος της εισήγησης,  για να μην σπάσει το ενιαίο μέτωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε από την παράταξη του κ. Χατζηδιάκου ο κ. Γιώργος Πόκκιας.

Την άποψη ότι η εισήγηση που κατατέθηκε ήταν εκτενής εξέφρασε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ρόδου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Ονομαστική ψηφοφορία του θέματος ζήτησε ο  πρώην δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

 

 

 286 total views,  2 views today