Ερώτηση από την βουλευτή του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα προς τους συναρμόδιους υπουργούς κατατέθηκε για τους ξεναγούς, τονίζοντας ότι “Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε τις φωνές αγωνίας των διπλωματούχων ξεναγών για την ανάγκη στήριξης του κλάδου τους από την κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη την χώρα και έχοντας υπόψιν τα δίκαια αιτήματα τους”.

Αναλυτικά παρακάτω η σχετική ερώτηση.

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο) προχώρησαν οι ξεναγοί των πιο τουριστικών πόλεων της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσαν τα αιτήματα τους είναι βασικά για την επιβίωση τους.

Να τους δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε εκείνους που δεν θα εργαστούν από την 1 η Ιουλίου και μετά χωρίς προϋποθέσεις, να ληφθεί πρόνοια για ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 2022, να γίνει μετάθεση των φορολογικών και δανειακών τους υποχρεώσεων, να προστατευθούν τα σπίτια τους από πιθανό πλειστηριασμό και να γίνει πλήρης εναρμόνιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε οι επιβαίνοντες σε ένα τουριστικό λεωφορείο να μπαίνουν ως ενιαία ομάδα σε έναν αρχαιολογικό χώρο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) κ Νίκος Ξυλουράς έχει, συχνά, αναδείξει την ανάγκη στήριξης του κλάδου των διπλωματούχων ξεναγών καθώς είναι ένας κλάδος χωρίς εισόδημα μέχρι τώρα και όπου η ανεργία φτάνει στο 100%. Όπως σημειώνει «Οι διεθνείς πτήσεις ξεκινούν από την 1η Ιουλίου, για τους ξεναγούς όμως, θα είναι σαν να μην έχει ξεκινήσει ο τουρισμός» προσθέτοντας πως «τον Ιούλιο θα υπάρχει ανεργία στον κλάδο των διπλωματούχων ξεναγών σε ποσοστό 90% και για τον Αύγουστο πάνω από το 80% των ξεναγών θα είναι άνεργοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Στη Λέρο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Σε επιστολή της προς των Πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ένωση Ξεναγών ανέδειξε και μια άλλη παράμετρο του θέματος, αυτής της έλλειψης συντονισμού, επισημαίνοντας ότι «Ακόμη και με την όποια επανέναρξη του τουρισμού, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων είναι απαγορευτική για την πραγματοποίηση εκδρομών. Το υπουργείο Μεταφορών επιτρέπει 32 άτομα στα λεωφορεία ενώ το υπουργείο Πολιτισμού επιτρέπει15-20 άτομα στους αρχαιολογικούς χώρους και μέχρι 8 άτομα στα μουσεία. Πως ένας tour operator ή ένα τουριστικό πρακτορείο θα διοργανώσει εκδρομές κάτω από αυτές τις συνθήκες; Πώς θα καλύψει τα έξοδα του και πως θα δώσει δουλειά σε οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, ξεναγούς αλλά και στο προσωπικό του;»

Κατόπιν όλων των παραπάνω και με δεδομένο πως οι ξεναγοί είναι ένας κλάδος νευραλγικός για τον τουρισμό και δεν είναι δυνατόν να μένουν εκτός κεντρικού σχεδιασμού,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Ποιες πρωτοβουλίες άμεσης στήριξης των ξεναγών θα ληφθούν ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και επίδομα ανεργίας;
2. Ποια βήματα θα γίνουν ώστε εκείνοι που θα εργαστούν να μην θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο εξαιτίας του κορονοϊού;

3. Ποιες κινήσεις κάλυψης των αιτημάτων των ξεναγών θα γίνουν από πλευράς πολιτείας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

 1,482 total views,  2 views today