Ξεκινούν την άνοιξη στη Ρόδο και στη Σαντορίνη τα πρώτα προγράμματα κοινοχρησίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που θα ενοικιάζονται με χρονοχρέωση ανά ώρα!

Στον αστερισμό του Carsharing μπαίνει πλέον και η Ρόδος. Πρόκειται για το μοντέλο κοινής χρήσης αυτοκινήτων από ενδιαφερόμενους πελάτες ή συνδρομητές, που χρεώνονται με την ώρα και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στο εξωτερικό.

To Carsharing αξιοποιεί ουσιαστικά ένα όχημα για όλο το 24ωρο δίνοντας τη δυνατότητα να το οδηγήσουν περισσότερα άτομα, καθώς έχει υπολογιστεί ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να μένει ακινητοποιημένο για το 90% της ημέρας και της νύχτας.


Στη Ρόδο θα κυκλοφορήσουν τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας Volkswagen καθώς και μηχανάκια με χώρα κατασκευής την Κίνα. Λέγεται μάλιστα ότι οι πελάτες θα ξεκινούν από τα ξενοδοχεία τους με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα τα παρκάρουν στις παρυφές της πόλης και θα συνεχίζουν με τα σκούτερ.

Τα οχήματα θα παρέχει γνωστή αντιπροσωπεία του νησιού μας.
Ωστόσο μείζον θέμα είναι αυτό που αφορά τον εφοδιασμό των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Προς στιγμή υπάρχει μόνον ένας σταθμός ενω χρειάζονται περισσότεροι για να καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών που θα διαμένουν σε διαφορετικά σημεία του νησιού.

Όσο για τους Ροδίτες τα τελευταία χρόνια βλέπουν με σκεπτικισμό τα ηλεκτρικά σκούτερ και οχήματα. Οι βασικές ενστάσεις έχουν να κάνουν με την ταχύτητα αλλά και τον τρόπο φόρτισης.

Τα μοντέλα δηλαδή που θα έχουν αποσπώμενη μπαταρία θα έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να καθιερωθούν γιατί θα φορτίζονται πιο άνετα.

Όσο για την ταχύτητα στα σκούτερ αποτελεί μειονέκτημα αφου δεν ξεπερνά με προσπάθεια τα 50 χλμ ενώ και η επιτάχυνση δεν είναι τόσο γρήγορη όσο στα βενζινοκίνητα δίχρονα. Ωστόσο θα βολέψουν όσους έχουν υπομονή και άφθονο χρόνο.

Πριν ένα χρόνο και η Γαλλική εταιρεία AIXAM που καθιερώθηκε λανσάροντας αυτοκίνητα μικρού κυβισμού που οδηγούνται με δίπλωμα απλου μοτοποδηλάτου 50 cc ετοιμάζεται να δρομολογήσει ηλεκτροκίνητα ix για τις μετακινήσεις στην πόλη. Και σε αυτή την περίπτωση ζήτημα αποτελεί η ταχύτητα.