Ανανέωση:

Οι ζημιές που υπέστη η Ρόδος από την πρόσφατη κακοκαιρία αποτέλεσαν  αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκτός ημερησίας διατάξεως. Με αφορμή την κατάρρευση της γέφυρας στο Μάκκαρη ο επικεφαλής της  παράταξης  “Ρόδος Αξιών”κ. Δημήτρης Κρητικός πρότεινε η ευθύνη για το οδικό δίκτυο και τις γέφυρες του νησιού να περάσει στο Δήμο Ρόδου.

Δεν έλειψε η κριτική από τη μειοψηφία για τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής στη κακοκαιρία.

Η συζήτηση για τις ζημιές που  υπέστη η Ρόδος ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Γιάννη Ιατρίδη που πρότεινε την  αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος για έξι μήνες για  τους  πολίτες που  επλήγησαν.

Ο κ. Ιατρίδης αναφέρθηκε στις  ζημιές που έχει υποστεί η Κοιλάδα Πεταλούδων  από την κακοκαιρία

«Δεν έμεινε τίποτε όρθιο στην Κοιλάδα. Δεν έχει μείνει ούτε καλώδιο. Όλα τα έργα πρέεπι να ξεκινήσουν από την αρχή.   Αυτό η εργολαβία που έχουμε δεν αρκεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Δεν έχουμε δει αν άντεξε η πυρασφάλεια. Πρέπει να το δούμε με προσοχή. Θα δούμε πόσο θα είναι το κόστος. Η κοιλάδα από την 1η Απριλίου πρέπει να λειτουργήσει. Θα  κάνουμε ότι είναι δυνατό. Θα συναντηθούμε και με την Πυροσβεστική για το θέμα αυτό. Θα δουλέψουμε πολύ και θα το καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Ιατρίδης

Για τους πληγέντες τόνισε:

«Το νησί υπέστει αυτή την περίοδο μια μεγάλη καταστροφή . Πρέπει να δούμε τους πληγέντες.  Πρέπει να δούμε  το σχετικό  ΦΕΚ . Σαν δημοτικό συμβούλιο να σταθούμε δίπλα τους . Να δουν ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι δίπλα  τους. Να ανασταλεί το ΦΠΑ ο ΕΝΦΙΑ  και ο φόρος εισοδήματος για ένα εξάμηνο.  Να μην μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Να σταθούμε αρωγοί στους πολίτες».

Με την πρόταση συμφώνησε ο πρώην δήμαρχος  Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος .

«Το νησί έχει κτυπηθεί για  μια ακόμη φορά από φυσικές καταστροφές. Για μια αφορά ακόμη οι υποδομές έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές.  Θα ήθελα μια ενημέρωση. Γιατί  απλοί πολίτες διαμαρτύρονται για τις ζημιές .  Να μας πείτε για ποιες ζημιές πρέπει να παρέμβουμε άμεσα.  Να γίνει  μια πρώτη  εκτίμηση  γιατί οι αποτιμήσεις των επιτροπών μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ότι για την  αναστολή των φορολογικών επιβαρύνσεων  θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών .

 Δ. Κρητικός :  Η  ευθύνη για οδικό δίκτυο και γέφυρες  στο Δήμο Ρόδου!

«Είναι πιο εύκολο  να υποβάλλουμε το σχετικό αίτημα  γιατί το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», είπε ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών  κ. Δημήτρης Κρητικός .

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ρόδος Αξιών” αναφέρθηκε και στην κατάρρευση της γέφυρας στο Μάκκαρη ποταμό και τόνισε η ευθύνη για τις γέφυρες  και το οδικό δίκτυο  πρέπει να περάσει στο Δήμο Ρόδου .

Με αφορμή όσα έχουν γίνει πρότεινε η ευθύνη για το οδικό δίκτυο και τις γέφυρες του νησιού να περάσει στο Δήμο Ρόδου!

«Αυτός είναι ο στόχος μας  να παρεμβαίνουμε παραμονές  μιας κατάρρευσης ; Αυτό για μένα αποτελεί ήττα.  Μας έχει  υποβαθμίσει ως τουριστικό προορισμό. Η ασφάλεια του  οδικού  δικτύου είναι  σοβαρός λόγος επιλογής της Ρόδου ως προορισμού .  Δεν ξέρω πόσες άλλες γέφυρες έχουν πρόβλημα .  Δεν ελέγχονται όμως εκτιμώ  οι γέφυρες του νησιού μας Ποιος έχει την ευθύνη; Υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων.  Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Αυτές είναι μερικές από τις αιτίες για την απαράδεκτη κατάσταση. Προτείνω η ευθύνη των οδικών αξόνων να περάσει στο Δήμο . Όλα αυτά να περάσουν σε  ένα φορέα που θα έχει την ευθύνη για το κυκλοφοριακό και τους οδικούς άξονες», τόνισε

Ο κ Κρητικός αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί   στη Κρεμαστή επειδή έχει κλείσει η Ιρλανδική διάβαση

“Για τη γέφυρα της Κρεμαστής γιατί να μην μπει ένα φανάρι  εκεί “, αναρωτήθηκε  ο κ . Κρητικός .

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος.

«Στο ίδιο έργο θεατές. Τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Ρόδο.  Σημαντική η καταγραφή των ζημιών αλλά δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επιχειρηματίες αλλά γενικότερα όσους  έχουν  πληγεί . Το ζήτημα είναι επίσης τι θα γίνει μετά την καταγραφή. Θα αποτιμηθεί πραγματικά η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο; Το αίτημα της αναστολής πληρωμών μπορεί να μας πάει πίσω. », τόνισε ο κ. Τάκης Πότσος και πρόσθεσε πως πρόθεση υλοποίησης έργων  στον τομέα πολιτικής προστασίας δεν υπάρχει.

Ερωτήματα για τη γέφυρα   στο Μάκκαρη έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Ζαννετούλης.

“Θα αντέξει το οδικό δίκτυο στη Μαλώνα και τα Μάσσαρι καθώς και οι γέφυρες της περιοχής το κυκλοφοριακό βάρος; Έχουμε έτοιμο σχέδιο δράσης;”,αναρρωτήθηκε.

Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Καρατζιά από την παράταξη του κ. Χατζηδιάκου για την Παλιά Πόλη  και τις επιχειρήσεις που πλημμύρισαν προκάλεσε την οργή του αντιδημάρχου κ. Δράκου που τόνισε ότι:

“Εδώ που μας χρωστούσαν μας πήραν και το Βόδι. Αναλάβαμε πριν από δύο μήνες, Σας θυμίζω ότι η Παλιά Πόλη πλημμύριζε με ακαθαρσίες. Ο Δήμος δεν ήταν απών. Ο Δήμος προνόησε. Δεν ήρθαμε να ανακαλύψουμε τον τροχό . Μέχρι ένα σημείο. Θα γίνουν παρεμβάσεις.  Καταγραφή και απογραφή δεν έχει τελειώσει στη Ρόδο . Αν δεν έχουμε συγκεκριμένο ποσό τι θα στείλουμε ευχές;.

Τη διαδικασία που ακολουθείται τώρα για την καταγραφή των ζημιών  εξήγησε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος.

Την άποψη  ότι κάποιοι άνθρωποι κινήθηκαν γρήγορα και έκαναν όσα έπρεπε εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Αφάντου Πεταλουδών κ. Τάσος Σπανός.

“Από την πρώτη στιγμή ήμασταν παρόντες. Δεν υπήρχε χωριό που να μην ήμασταν παρόντες. Και στα Αφάντου και στο Δήμο Πεταλουδών ήμασταν παρόντες από την πρώτη στιγμή ακόμη και με τα πενιχρά  μέσα που έχουμε στη διάθεση  μας.  Προχωρήσαμε και στην εκμίσθωση μηχανημάτων. Δείξαμε το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου.  Κινδύνευσαν στην περιοχή μας σπίτια. Το γήπεδο στην Αρχίπολη είναι διαλυμένο. Το οδικό δίκτυο  οι υποδομές γεφύρια και οι  υποδομές  έχουν υποστεί ζημιές”,τόνισε ο κ. Σπανός που αναφέρθηκε στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Σε όσα έγιναν από τη δημοτική αρχή αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Νίκος Καραμαρίτης.

Η μεγαλύτερη ζημιά στη δυτική πλευρά της Ρόδου

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης τόνισε πως τη μεγαλύτερη ζημιά έχει υποστεί η δυτική πλευρά της Ρόδου.  Η αγροτική οδοποιία στις δημοτικές ενότητες Καμείρου και Ατταβύρου έχουν όπως είπε καταστραφεί.

Όσο για την παράκαμψη προς τη Μαλώνα όταν έκλεισε η γέφυρα στο Μάκκαρη ο κ. Φλοσκάκης, τόνισε, πως την αποφάσισε η Τροχαία.

“Από την πρώτη στιγμή που το νησί έχει πληγεί τις περισσότερες ζημιές έχει υποστεί η δυτική πλευρά.  Στις δημοτικές ενότητες   Καμείρου και  Ατταβύρου έχει καταστραφεί η αγροτική οδοποιία . Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος και η  Πολιτική Προστασία με το που σταμάτησαν τα έντονα φαινόμενα κινητοποιήθηκαν άμεσα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φλοσκάκης.

Για το γεγονός ότι κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει επισκεφθεί ήδη τη Ρόδο ενημέρωσε ο κ. Σάββας  Καραταπάνης.

Την άποψη ότι όταν προκύπτει τέτοιο ζήτημα έκτακτης ανάγκης  πρέπει να συγκαλείται εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλ. Κολλιάδης.

Οι χωρικοί αντιδήμαρχοι να δρομολογήσουν τις επείγουσες παρεμβάσεις  ζήτησε ο πρώην αντιδήμαρχος  μέλος της παράταξης του κ. Φώτη Χατζηδιάκου κ. Αγαπητός Πάλλας.

 Φ. Χατζηδιάκος: Να δούμε το αύριο της οχύρωσης αυτού του νησιού!

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως ήρθε η ώρα σε ξεχωριστή συνεδρίαση να γίνει συζήτηση για την  οχύρωση της Ρόδου έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«  Είναι ώρα να  συζητήσουμε για τις υποδομές του νησιού. Μελέτες υπάρχουν και χρήματα υπάρχουν. Θυμίζω τη  ΣΑΕΠ 067.  Να γίνει συνεδρίαση για το θέμα αυτό   και  να δούμε το αύριο της οχύρωσης αυτού του νησιού . Να τρέξουμε τις αποκαταστάσεις ακόμη και με ίδια μέσα», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τήρησαν ενός λεπτού σιγής για την γυναίκα που έχασε τη ζωή της  στην Ιαλυσό.

Από τη συνεδρίαση απουσιάζει ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης για οικογενειακούς λόγους.

Ο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου

Με αφορμή την ανάγκη  εναπόθεσης απορριμμάτων από την Κάσο στο ‘ΧΥΤΑ της Νότιας  Ρόδου ( θέμα που εισηγήθηκε η  Γραμματέας του Δήμου κ. Νικολαίδου)  ο κ.  Γιάννης Ιατρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αποσυμφόρησης της δομής γιατί όπως είπε δεν μπορούν να πέφτουν όλα τα σκουπίδια του νησιού εκεί.

Την άποψη ότι ο ΧΥΤΑ  Νότια Ρόδου μπορεί να αντέξει για οκτώ χρόνια ακόμη εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καραμαρίτης και πρότεινε να γίνει ένας χώρος εναπόθεσης στερεών αποβλήτων στη Νότια Ρόδο.

Επισπεύστε τα έργα που δρομολογήσαμε!

«Εκ των πραγμάτων πρέπει να καλύψουμε την Κάσο . Ο κ. Ιατρίδης έχει απόλυτο δίκαιο.  Δόθηκαν στο παρελθόν μάχες για το θέμα αυτό.  Η προσπάθεια να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ  το 2016-2017 ήταν σωστή  και έφερε καρπούς. Δεν εφησυχάζουμε γιατί γνωρίζουμε ότι  πρέπει να γίνει τρίτο  κύτταρο στο Τσαίρι . Εμείς προχωρήσαμε  την υλοποίηση  έργων  μέσω ΣΔΙΤ . Να τρέξετε τις διαδικασίες» , τόνισε αναφερόμενος στο θέμα ο  επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος

Η παρέμβαση του κ.  Ιατρίδη κατά την τοποθέτηση  του κ. Χατζηδιάκου προκάλεσε μικρής έκτασης ένταση.

Η τουριστική προβολή της Ρόδου 

Συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως,  έγινε για το πρόγραμμα τουριστικής  προβολής του Δήμου Ρόδου . Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ταρασλιάς.

«Το τουριστικό προϊόν θέλει συνεργασίες. Αναφέρομαι στη  συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία που θα μας καθορίσει τις αγορές που θα απευθυνθούμε και τον τρόπο προβολής που πρέπει να γίνει. Δεν θα υλοποιηθούν όλες οι δράσεις του προγράμματος.  Σημαντική η δημιουργία τουριστικής ιστοσελίδας για το Δήμο Ρόδου.  Επίσης συνεχίζουμε  και  τη συμμετοχή στις εκθέσεις”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

 Φ. Χατζηδιάκος: Αναδιοργανώστε τον ΠΡΟΤΟΥΡ!

Την αναδιοργάνωση του ΠΡΟΤΟΥΡ ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος  μειοψηφίας κ Φώτης Χατζηδιάκος. Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε στον τρόπο που πρέπει να γίνει η προβολή και τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις αγορές που έχει ανάγκη η Ρόδος με τη συμμετοχή στις ανάλογες  τουριστικές εκθέσεις,

“Αδικεί τον εαυτό του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού. Σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν άνθρωποι  που δουλεύουν στον τομέα του τουρισμού.  Σε ότι αφορά τις εκθέσεις να επιλέξετε αυτές που αφορούν τη Ρόδο.   Κάποιοι θεωρούν σημαντικό ότι πρέπει να πάμε στη Σαγκάη. Πρέπει ; Αφορά τη Ρόδο;  Δώστε βάρος στο ίντερνετ στο οποίο εστιάζουν την προσοχή τους οι νέοι και όχι μόνο.  Κάτι ήξερε η γενιά του Γιάννη Ιατρίδη που έφτιαξε τον ΠΡΟΤΟΥΡ.  Να φέρετε για ψήφιση την αναδιοργάνωση του ΠΡΟΤΟΥΡ. Εμείς δεν το δουλέψαμε, γιατί δεν το ήθελαν οι άλλες παραγωγικές τάξεις ξενοδόχοι και επιμελητήριο.  Εσείς να το τρέξετε το θέμα και να αναδιοργανώσετε τον οργανισμό”, τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος .

Ο τουρισμός να ενώνει  όλους για την προβολή του νησιού τόνισε ο κ. Κρητικός.

Το πρόγραμμα  τουριστικής προβολής του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε κατά  πλειοψηφία.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου  για το 2020

Την αναβολή συζήτησης   και λήψης απόφασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου ζήτησε ο  επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος .

Το συνέδεσε με την απουσία του  κ. Καμπουράκη στην Αθήνα και στην ανάγκη να λάβει απαντήσεις  επί συγκεκριμένων θεμάτων για το Τεχνικό Πρόγραμμα  από το δήμαρχο Ρόδου.

«Είναι το δεύτερο σπουδαιότερο θέμα με τον προϋπολογισμό το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου. Αν έχουμε την εισήγηση μια ώρα πριν  δεν   μπορούμε να σχηματίσουμε ξεκάθαρη  εικόνα. Να το βάλετε  για συζήτηση σε  άλλη συνεδρίαση μαζί με τον προϋπολογισμό ώστε να είναι εδώ ο δήμαρχος για να δώσει απαντήσεις . Βλέπω ότι είναι όλα τα έργα που είχαμε δρομολογήσει εμείς. Έχω όμως συγκεκριμένα ερωτήματα»,  τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται από τους κανονισμούς  αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Κυριακή Νικολαίδου

Οσο για αν θα  ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα ο κ. Χατζηδιάκος  τόνισε πως είναι… αυτονόητο .

“Δεν μπορώ να μην  ψηφίσω το Τεχνικό Πρόγραμμα.  Διαφορετικά θα είναι σαν να  ακυρώνω τον  ίδιο μου τον εαυτό.   Το εγκρίνουμε. Αλλά απαντήσεις για ορισμένα θέματα θα λάβω από το δήμαρχο”, τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος που αντιπαρατέθηκε με την κ. Νικολαίδου λέγοντας πως δεν είναι αρμόδια να δίνει  απαντήσεις επί του Τεχνικού Προγράμματος.

«Συμφωνώ  να είναι εδώ πιστεύω και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων γιατί τους αφορά», τόνισε ο κ.Δημήτρης Κρητικός.

Αντίθετος με τη φιλοσοφία και τους πόρους που θα διατεθούν για το Τεχνικό Πρόγραμμα δήλωσε ο κ. Τάκης Πότσος.

“Για μένα αυτό δεν είναι Τεχνικό Πρόγραμμα για τη Ρόδο. Τα χρήματα για το νησί είναι πολύ λίγα ειδικά μετά από αυτό που έγινε. Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που δεν θέλει τα διπλάσια χρήματα για έργα; Που είναι τα αντιπλημμυρικά έργα ; Που είναι η χρηματοδότηση για την αντιπυρική περίοδο; Έχουν ενταχθεί έργα βασικά που λύνουν προβλήματα;”, τόνισε ο κ. Πότσος.

Στη φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος που θέλησε να ασκήσει κριτική στον κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

“Το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος ανέρχεται σε  56,9 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα ολοκληρωθούν τα έργα  μέσα στο 2020.Ο σχεδιασμός αφορά και προτάσεις για ένταξη έργων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Υπάρχουν μελέτες και σχεδιασμός. Να κάνετε υπομονή να δείτε και τον προϋπολογισμό.  Ορισμένα πράγματα όμως δεν ήταν έτοιμα” , τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δράκος.

Με αφορμή την τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Σπανού για τη δημοτική ενότητα Αφάντου ο κ. Χατζηδιάκος ζήτησε σεβασμό σε όσα έχουν γίνει στην θητεία του.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

 

 120 total views,  2 views today