Η Φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός διοργανώνει φέτος, όπως και κάθε χρόνο εδώ και 14 χρόνια, εθελοντικό καθαρισμό μονοπατιών. Αυτή τη φορά η εργασία αφορά μονοπάτια στο ακριτικό Καστελλόριζο από τις 17 εώς τις 31/8/18.

Το έργο εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα» http://beyondtheborders.gr/ που διοργανώνει το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ (υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΕΞ και του Δήμου Μεγίστης).

Οι 30 εθελοντές θα  αναδείξουν κομμάτια ιστορικού, φυσιολατρικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που διαθέτει πλούσια το νησί, ενώνοντας με πολιτιστικά μονοπάτια αρχαία πατητήρια, τάφους, Ιταλικά οχυρά, φρούρια και βίγλες(παρατηρητήρια). Όλη αυτή η προσπάθεια σηματοδοτείται και καταγράφεται ηλεκτρονικά σε ειδικές σελίδες ψηφιακής καταγραφής για να είναι στη διάθεση κάθε μελλοντικού πεζοπόρου. Έτσι το νησί γίνεται πεζοπορικός προορισμός – προέκταση της μικρασιατικής «Λυκίας Οδού».

Η εθελοντική εργασία στα μονοπάτια ξεκίνησε για τον Βριλησσό το 2005  στην Ικαρία και συνεχίστηκε με συνέπεια κάθε χρονιά μέχρι και σήμερα .Από το 2005 οι εθελοντές του συλλόγου   έχουν καθαρίσει, σηματοδοτήσει  και αναπαλαιώσει μονοπάτια στην Ικαρία(3 συνεχόμενες χρονιές) Κάρπαθο, Πάρο, Λέσβο, Νάξο, Σκιάθο, ανατολικό Ζαγόρι, Πήλιο, Κέρκυρα, Ρόδο, Φούρνους Ικαρίας και Θύμαινα. Στις εθελοντικές δράσεις του συλλόγου  συμμετέχουν εθελοντές όλων των ηλικιών  από όλη την χώρα και αρκετές φορές από το εξωτερικό.

Η  διαμονή θα είναι κοινοβιακή και όπως πάντα θα λειτουργήσει συλλογική κουζίνα

Ο Βριλησσός ευχαριστεί το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ για την  πρόσκληση, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον αντιπεριφερειάρχη ναυτιλίας κ Γιάννη Μαργαρίτη,την εταιρεία Blue Star Ferries για τη στήριξή τους, το Δήμο Μεγίστης για τη φιλοξενία  και τους επαγγελματίες του νησιού που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του φεστιβάλ για στήριξή τους στην ομάδα. Επίσης ευχαριστεί τους κατοίκους, φορείς και επαγγελματίες που στηρίζουν την προσπάθεια και ελπίζει  να βρει γόνιμο έδαφος στους κατοίκους του νησιού ,ειδικά στα νέα παιδιά που θα βρούν ένα παραπάνω λόγο να αγαπήσουν τον τόπο τους.

Ευπρόσδεκτη η συμμετοχή μόνιμων κατοίκων και Καστελλοριζιών της διασποράς ή επισκεπτών στο έργο του συλλόγου .

Αρχηγοί της εθελοντικής εργασίας είναι ο Διαμαντής Παπαδόπουλος και η Δήμητρα Μαζαράκη.

 178 total views,  4 views today