Ανανέωση:

Kάλεσμα συμμετοχής στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στο Πάρκο Θέρμαι, απηύθυνε σε συνέντευξη τύπου σήμερα η κ. Ελλη Κοντογιάννη, μέλος της ΚΝΕ Ρόδου πλαισιωμένη από στελέχη του κόμματος.

¨Όπως εξήγησε η κ. Κοντογιάννη το πρώτο Φεστιβαλ ΚΝΕ Οδηγητή πραγματοποιήθηκε το 1975 στην Αθήνα στο γήπεδο Ζωγράφου.

Οι εκδηλώσεις του ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και τα 7 χρόνια από την έκδοση του πρώτου -παράνομου- φύλλου του «Οδηγητή». Έτσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Το πολιτιστικό – μουσικό πρόγραμμα ήταν πλούσιο: Νίκος Ξυλούρης, Χρήστος Λεοντής, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Τάνια Τσανακλίδου, Κώστας Θωμαΐδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δόμνα Σαμίου, Δήμητρα Γαλάνη είναι ορισμένα μόνο από τα ονόματα που εκκίνησαν το φεστιβάλ.

Στη σκηνή του Β΄ Φεστιβάλ ανέβηκαν μεγάλοι λογοτέχνες, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, η Έλλη Αλεξίου, ο Ζήσης Σκάρος και απαγγέλλουν στους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ. Ακόμα ο Μάνος Λοΐζος παρουσίασε για πρώτη φορά τη συλλογή εργατικών τραγουδιών «Τα τραγούδια μας».

Από τότε μέχρι σήμερα λοιπόν από τις σκηνές του Φεστιβάλ μας έχουν περάσει εκατοντάδες καλλιτέχνες σε όλη πλέον την Ελλάδα που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός.

«Θα μας πείτε γιατί είναι ξεχωριστό; Τι το ξεχωρίζει;Λοιπόν, οι διαφορές από ότι ξέρει κανείς μέχρι την πρώτη του φορά, είναι ότι:Τα υλικά μας είναι: το μεράκι, η συλλογικότητα και η συντροφικότητα,Έμπνευση μας είναι: οι ελπίδες, τα όνειρα και οι ανάγκες μας.Χορηγός μας είναι: το μέλλον μας, η ζωή που μας αξίζει και κάθε ένας από εσάς!Να υπογραμμίσουμε εδώ το γεγονός ότι ο χώρος επιλέχθηκε με βάση όλα όσα έχουμε περιγράψει , θέλοντας να αναδείξουμε τη σημασία που δίνουμε σε τέτοιους χώρους και στο ότι αν γινόταν πραγματικά αξιοποιήσιμος από τους κατοίκους θα μπορούσε να αποτελεί πνοή πρασίνου και αναψυχής», δήλωσε η κ. Κοντογιάννη.

Το φετινό σύνθημα του φεστιβάλ είναι : «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας…. θα χτίσουμε έναν κόσμο ελεύθερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα το Σοσιαλισμό!»

Στο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή Ρόδου θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις, για τους φοιτητές, για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμού, την απεργία του ‘82 , για τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής, παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους, περίπτερο της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση συζήτηση της νέας έκδοσης της μπροσούρας της επιτροπής κατά των ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ, με συμμετοχή μέλους της επιτροπής, της κ. Σ. Καπερώνη.

«Ένα ζήτημα που απασχολεί την νεολαία ευρέως αλλά και στο νησί μας, σε κάθε ευκαιρία προσπαθούμε να κάνουμε γνωστή τη θέση μας στους νέους, να δουν πέρα από τις δυσκολίες, να δουν την πραγματική διέξοδο και να παλεύουν για ζωή ολόκληρη κι όχι με δόσεις», είπε η κ. Κοντογιάννη.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η κ. Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στα πλαίσια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «80 Περίπτερα». Θα ακολουθήσει γλέντι με τραγούδια από την τ Χριστίνα Κόζα και την ορχήστρα της.

Η ΚΝΕ καλεί , μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κι ανέργους, νέους και μεγαλύτερους Ροδίτες, να παραβρεθούν το ερχόμενο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, από τις 8μ.μ. και μετά στο Πάρκο Θέρμαι, και να μετάσχουν στο 45οΦεστιβαλ ΚΝΕ Οδηγητή.

 176 total views,  2 views today