Συμμετοχή και συγκίνηση στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

621

Παρουσία αντιπροσώπων από όλα τα Σωματεία  αλλά και εκπροσώπων φορέων του νησιού , πραγματοποιήθηκε το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Θα ακολουθήσουν οι εκλογές που  θα πραγματοποιηθούν όπως ανακοινώθηκε στις  11 και 12 Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου καθώς αποχωρούν ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων κ. Νϊκος Τριπολίτης ως ο μακροβιοτερος γραμματέας του ΕΚΡ και της χώρας  ο κ. Ηλίας Μπούκλας ο κ. Ανθούλας και ο κ. Αντώνης Καρίπης.

Το συνέδριο άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο κ. Γιώργος Φρατζολάκης.

Εν συνεχεία ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των φορέων που έδωσαν το παρόν στο συνέδριο.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών  Δημοσίας χρήσεως κ Κων. Στυλιανού είπε πως ο αγώνας είναι κοινός για όλους .

«Εμείς είμαστε επαγγελματίες αυτοκινητιστές λαϊκά λέμε πως είμαστε επαγγελματίες χαμάληδες.Είμαστε κοντά στο Εργατικό Κέντρο  και θα είμαστε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε», τόνισε.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Μπαρός πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο  Ρόδου.

Αναφέρθηκε στην πανδημία και τα προβλήματα που δημιουργεί . Μίλησε για την  έλλειψη προσωπικού και γιατρών στο νοσοκομείο της  Ρόδου.

«Δίνουμε τη μάχη  μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων  μας που είναι οι προσλήψεις προσωπικού και γιατρών αλλά και των  οικονομικών  μας αιτημάτων που δεν  προς το συμφέρον  το δικό μας αλλά όλης της κοινωνίας της Ρόδου», τόνισε.

Να σταματήσει η διχόνοια και η ανθρωποφαγία

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η  Γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Φαίδρα Σπανού.

«Εκ μέρους του προέδρου και των  μελών του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής συνάντησης. Επίσης θα ήθελα να σας ευχαριστήσω  κύριε πρόεδρε για την αγαστή  συνεργασία που είχαμε τα έτη της διοίκησης σας  και ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας  κατά την οποία αναδείχθηκαν  τεράστια θέματα από  τα οποία πολλά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε από κοινού  και άλλα έπρεπε  να τα αλληλοστηρίξουμε  άσχετα  αν επιφανειακά  δεν κατηγοριοποιούνταν  στα κοινά ζητήματα. Παλέψαμε  πολλές φορές  μαζί για να διευθετήσουμε  νομοθετικά κενά ώστε να υπάρξει  δίκαιη μεταχείριση  στα μέλη μας.  Ένα είναι το βέβαιο που αποκομίσαμε μέσα  από αυτή τη συνεργασία.΄Όταν υπάρχει κοινή λογική , υψηλό αίσθημα δικαίου και κοινός στόχος αυτός της υπεράσπισης  και διεκδίκησης  των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κάθε πολίτη  δεν  υπάρχουν αγεφύρωτες σχέσεις.Στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς που θέλω να την βλέπω με αισιοδοξία  εύχομαι όλες οι δυνάμεις του τόπου μας  να συσπειρωθούν  για το κοινό καλό να πρυτανεύσει η κοινή λογική  και η αγάπη να σταματήσει η διχόνοια και η ανθρωποφαγία . Ένας είναι ο στόχος μας και ο δρόμος  είναι ακόμη μακρύς.  Να επαναφέρουμε τον τόπο μας  στην ευημερία και την πρόοδο  και μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε η κ. Σπανού.

Να σημειωθεί πως τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και η αντιδήμαρχος Τσαμπίκα Μαγιόγλου Κιαχαγιά .

 

Κοινοί αγώνες Εργατικών Κέντρων Ρόδου Κρήτης

Ακολούθησε ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννη Μανωλικάκη. Μετέφερε στο ακροατήριο τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των υπολοίπων προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης που δεν  μπόρεσαν να έρθουν.

« Πριν έτη γνώρισα τον τότε πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββα Χατζησάββα. Μετέπειτα ήρθε ο Παναγιώτης Εγγλέζος που ανέλαβε την προεδρία του ΕΚΡ.  Η συνεργασία που είχαμε και έχουμε ακόμη είναι άψογη. Κτυπήσαμε πόρτες υπουργείων βουλευτές που δεν μας υπολόγιζαν. Καταφέραμε με τους αγώνες μας να μην μας θεωρούν αποπαίδια. Η κρίση της πανδημίας έφερε πολλά προβλήματα που ήταν  κοινά και στη Ρόδο και στην Κρήτη. Πολλοί συνάδελφοί μας  έμειναν χωρίς εισοδήματα. Παλέψαμε για αυτούς. Κάποιοι δεν  μπόρεσαν να μπουν σε κάποιες ρυθμίσεις . Οι πιο πολλοί τα κατάφεραν. Αυτό έγινε μετά από τις πιέσεις που άσκησαν τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης. Εύχομαι η σνεργασία αυτή να συνεχιστεί γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι άνθρωποι με το Α κεφαλαίο. Μας συνδέουν πολλά κοινά. Ένα από αυτά είναι οι αγώνες που δίνουμε για τους εργαζόμενους που ματώνουν για ένα μεροκάματο για να ζήσουν τις οικογένειες τους», τόνισε ο κ. Μανωλικάκης.

Η περίοδος των στείρων καταγγελιών τελείωσε

Εν συνεχεία μίλησε ο κ. Βασίλης Καιμενάκης.

«Πόσο χαίρομαι που βλέπω αυτή την αίθουσα να είναι σχεδόν γεμάτη . Όταν το συνδικαλιστικό κίνημα λοιδωρούνταν αλύπητα το Εργατικό Κέντρο κράτησε ψηλά  τη σημαία του  αγώνα και της ενότητας. Αποτέλεσμα είναι να έχει πολλές επιτυχίες. Η περίοδος των στείρων καταγγελιών τελείωσε και στον συνδικαλιστικό κίνημα. Η όποια κίνηση μας πρέπει να συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη πρόταση και σχέδιο. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ενότητα συναδελφικότητα και αλληλεγγύη », τόνισε μεταξύ άλλων.

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του έστειλε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Μανώλης Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια έγινε η εκλογή προεδρείου . Προτάθηκαν οι κκ. Ηλίας Μπούκλας,  Μιχάλης Παλαιόλόγου, Βασίλης Χατζηχριστοδούλου και από την ΔΑΣ προτάθηκε ο κ. Στέλιος Φαρμακίδης.

Ακολούθησαν ο διοικητικός απολογισμός από τον κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και τον κ. Σάββα Χατζησάββα.

Παναγιώτης Εγγλέζος

smart

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε σε όσα έγιναν επί της θητείας του.

«Ήταν  μια δύσκολη περίοδος  όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου ανταποκρίθηκε στο μέγιστο και πάντα βάσει των δυνατοτήτων που διέθετε.  Στο έργο και τους στόχους που έβαλε από την αρχή που ξέσπασε η  κρίση μέλημα της ήταν  και είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ιδιαίτερα δυσάρεστες συνθήκες. Αν τα καταφέραμε θα το κρίνετε εσεις. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΕΚΡ  έδωσε αγώνες και μάχες και αντέδρασε με όλες του τις δυνάμεις. Έβαλε τη σφραγίδα του με απεργιακούς αγώνες και κινητοποιήσεις παρεμβάσεις και δράσεις σε κάθε υπουργείο και οργανισμό. Υπερασπιστήκαμε  τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Το ΕΚΡ βρέθηκε δίπλα σε όλα τα σωματεία μέλη του. Ως διοίκηση ήρθαμε αντιμέτωπου με καταστάσεις πρωτόγνωρες. Με μια κοινωνία εξαθλιωμένοι παλέψαμε και δώσαμε  μεγάλες μάχες σε εργασιακούς χώρες μεμονομένα και συνεργασίες ζηλευτές ανά την επικράτεια. Μια από αυτές είναι η συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης.  Οργανώσαμε κινητοποιήσεις σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο. Επισκεφθήκαμε κάθε θεσμικό κυβερνητικό και μη που μπορούσε να δώσει λύση. Το Εργατικό Κέντρο δέχθηκε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων για να δουν και να ακούσουν τα προβλήματα των εργαζομένων. Τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι τεράστια.Παρόλα αυτά καταφέραμε και οργανώσαμε διάφορους χώρους εργασίας όπως τις σχολικές καθαρίστριες τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο  στα σούπερ  μάρκετ, στα τουριστικά γραφεία  και στα τουριστικα΄καταστήματα τους μουσικούς σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες  την ΓΣΕΕ  και τα άλλα εργατικά κέντρα  και καταφέραμε να δώσουμε λύσεις σε πολλά προβλήματα. Παλέψαμε αυτή τη συγκοιρία  με πολλούς τρόπους ετοιμάσαμε νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα δημιουργήσαμε και δημιουργούμε νέα σωματεία κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν ομήρους και μόνους τους εργαζόμενους. Το ΕΚΡ έδωσε και δίνει τεχνική στήριξη σε πολλούς εργαζόμενους . Διαθέτουμε και εξακολουθούμε να διαθέτουμε όλο το προσωπικό και όλα τα μέλη της διοίκησης στους εργαζόμενους ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στα επιδόματα ανεργίας και στις όποιες παροχές εξήγγειλε η κυβέρνηση . Αυτό θα συνεχίσουμε και το  έτος που έρχεται  αν επιλέξετε εσείς να είμαστε εδώ. Να παλεύουμε και να διεκδικούμε τα καλύτερα για τους εργαζόμενους . Δεσμεύομαι πως παρά τις πιέσεις εμείς θα γινόμαστε όλο και πιο δυνατοί για να μην επιτρέψουμε να διαλύσουν τις ζωές μας », τόνισε ο κ. Εγγλέζος.

Όλες οι ενέργειες θα γίνουν όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΡ για να μην ισχύσει ο νόμος του κ. Χατζηδάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε  ο πρόεδρος του ΕΚΡ στην σύμβαση  εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων που προβλέπει για το 2022 αυξήσεις ύψους 8,8% στους μισθούς γεγονός που θορύβησε τους ξενοδόχους. Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο αγώνα που δίνει το προσωπικό του  Εργατικού Κέντρου.

«Οι δράσεις που έγιναν είναι εκείνες που εσείς  μας ζητήσατε να κάνουμε. Το σχετικό κείμενο που ετοιμάσαμε ανήκει σε όλους σας», είπε.

Ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε σε σημεία που όπως είπε στιγμάτισαν τη διετία που πέρασε.

«Το 2020 με το που ξέσπασε η κρίση η κυβέρνηση εξήγγειλε  παράταση επιδομάτων για εκείνους που τα επιδόματα έληξαν το 2019. Από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε μαζί με την Κρήτη αγώνες και δράσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να δοθεί παράταση δίμηνη στα επιδόματα. Υπεγράφει η συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχουπαλλήλων με αύξηση 8,8% για το 2022.  Για αυτή ήμασταν στα μανταλάκια γιατί δεν άρεσε. Βρείτε μου μια ανάλογη σύμβαση πανελλαδικά που να ήταν ανάλογη. Το ΕΚΡ πήρε  μέρος στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΕΤ στην Αθήνα. Επισκεφθήκαμε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Μανέττα για να ελαφρύνει τα τέλη για τους εργαζόμενους. Στις 23 Ιουλίου ο κ. Κοντουδάκης από τη ΔΕΣ ΡΟΔΑ ζήτησε τη στήριξη του ΕΚΡ για να δοθούν πόροι από το Δήμο και να επιβιώσει η επιχείρηση. Τότε η παράταξη ΔΑΣ ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για να υπογράψει. Εγινε ημερίδα με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης για να γίνουν γνωστά τα προβλήματα. Καταφέραμε να υπογραφεί η τοπική σύμβαση για τους οδηγούς ταξί . Ήταν η πρώτη πανελλαδικά. Εγινε γιατί οι συνάδελφοι ήταν και είναι στον αέρα. Είναι ένας κλάδος που δεν λαμβάνει τίποτε γιατί οι εργαζόμενοι του δεν λογίζονται ως εποχικοί. Στις 7 Αυγούστου συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό. Όσο και να ακούγεται οξύμωρο συναντήσαμε έστω για ένα τέταρτο τον κ. Μητσοτάκη  και τον ενημερώσαμε. Κάποια από τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν. Συνεχίσαμε τις προσπάθειες για τους ξεναγούς που ήταν εκτός μέτρων,. Εγκρίθηκε χρηματική ενίσχυση τους. Το ΕΚΡ ανέδειξε πανελλαδικά το θέμα που αφορούσε την ανανέωση βιβλιαρίων υγείας για όλους τους εργαζόμενους που δεν είχαν απασχόληση. Υπεγράφει στις 23 Φεβρουαρίου του 2020  η τοπική σύμβαση για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων», τόνισε ο κ. Εγγλέζος.

Εξώδικό στη ΔΕΗ για την εντοπιότητα

Ο πρόεδρος του ΕΚΡ αναφέρθηκε στο πρόβλημα με το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις της ΔΕΗ που εξακολουθεί ν υφίσταται.

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί όπως είπε εξώδικο στη ΔΕΗ για να είναι βασικό το κριτήριο της εντοπιότητας. Είμαστε πλέον στην τελική φάση. Διαθέτουμε τη συναίνεση του Δήμου  και της Περιφέρειας και στόχος είναι να μπλοκάρουμε την προκήρυξη», είπε ο κ Εγγλέζος.

Αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΡ και στην παρέμβαση που έγινε για τους εργαζόμενους στα Praktiker.

H ιστορία του ΕΚΡ είναι γραμμένη με αγώνες. Το βιβλίο που αφορά το Εργατικό Κέντρο θα πάει στις βιβλιοθήκες  των εκπαιδευτηρίων για να ενημερωθούν τα παιδιά και να είναι κοντά στα σωματεία.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο που σκόπιμα καλλιεργούν οι εργοδότες. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συλλογική δράση»τόνισε. Ο κ Εγγλέζος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΡ κ. Σάββα  Χατζησάββα για τη βοήθεια του. «Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα για την παράταξη μας καθώς τυπικά αποχωρούν οι άνθρωποι που ήταν η ψυχή της», τόνισε ο κ. Εγγλέζος.

Ακολούθησε η βράβευση των Σάββα Χατζησάββα Νίκου Τριπολίτη Ηλία Μπούκλα  του κ. Ανθούλα και του κ. Καρίπη.

 

 

 

Ακολούθησε ο απολογισμός από τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΡ κ. Σάββα Χατζησάββα και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών . Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και η παρουσία του πρώην προέδρου του ΕΚΡ κ. Δημήτρη Μοσχογιάννη.

Ο Σ. Χατζησάββας 

«Αισθάνομαι χαρούμενος και υπερήφανος γιατί η αίθουσα σήμερα είναι γεμάτη από συνέδρους. Αυτός είναι  ο καλύτερος  απολογισμός για μένα που ήμουν για δέκα έτη πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.Είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που λένε πως τελείωσαν οι αγώνες οι συμμετοχές και η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων . Αυτό όμως για να γίνει απαιτήθηκε αγώνας προσπάθεια και αξιοπιστία. Νομίζω πως όλα αυτά τα έτη που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος του ΕΚΡ καταφέραμε να έχει το Εργατικό Κέντρο αξιοπιστία όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία αλλά κυρίως και πρώτα στους εργαζόμενους. Αυτή η αξιοπιστία μεταφράστηκε σήμερα στους 170 αντιπροσώπους μακάρι και 171 που έχουν δικαίωμα  να λάβουν μέρος στις διαδικασίες, Τέτοιες εποχές είχαμε να ζήσουμε  από το 1983 και 1984 τότε που δημιουργούνταν το καταστατικό του ΕΚΡ» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζησάββας.

«Αισθάνομαι χαρούμενος και υπερήφανος γιατί η αίθουσα σήμερα είναι γεμάτη από συνέδρους. Αυτός είναι  ο καλύτερος  απολογισμός για μένα που ήμουν για δέκα έτη πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.Είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που λένε πως τελείωσαν οι αγώνες οι συμμετοχές και η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων . Αυτό όμως για να γίνει απαιτήθηκε αγώνας προσπάθεια και αξιοπιστία. Νομίζω πως όλα αυτά τα έτη που είχα την τιμή να είμαι πρόεδρος του ΕΚΡ καταφέραμε να έχει το Εργατικό Κέντρο αξιοπιστία όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία αλλά κυρίως και πρώτα στους εργαζόμενους. Αυτή η αξιοπιστία μεταφράστηκε σήμερα στους 170 αντιπροσώπους μακάρι και 171 που έχουν δικαίωμα  να λάβουν μέρος στις διαδικασίες, Τέτοιες εποχές είχαμε να ζήσουμε  από το 1983 και 1984 τότε που δημιουργούνταν το καταστατικό του ΕΚΡ» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζησάββας.

Τότε οι αντιπρόσωποι είπε ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΡ  που λάμβαναν μέρος στις διαδικασίες  ήταν 214 . Όμως το Εργατικό Κέντρο λειτουργούσε σε επίπεδο νομού.

“Λάμβαναν μέρος και σωματεία από το βόρειο συγκρότημα.Αυτό αποδεικνύει την επιτυχία να μαζικοποιηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα  και να υπάρχει εμπιστοσύνη. Όλα αυτά τα  έτη είχα τη δυνατότητα να παραμείνω πρόεδρος του ΕΚΡ και για άλλο διάστημα. ¨Όμως  επιλογή ήταν συνέχειας και προοπτικής. Πήραμε την απόφαση στην παράταξη γρήγορα για να εισέλθει το ΕΚΡ σε  μια νέα εποχή”. είπε .

Οι πρόεδροι των μνημονίων και της πανδημίας

«Αφήσαμε το ΕΚΡ σε έμπειρα χέρια και αυτό φαίνεται από αυτά που κατάφεραν τα δύο έτη. Αν εγώ χαρακτηρίστηκα ως πρόεδρος των μνημονίων ο κ. Εγγλέζος χαρακτηρίστηκε ως πρόεδρος της πανδημίας», τόνισε ο κ.  Χατζησάββας.

«Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε δυσκολίες να δημιουργήσουμε από την αρχή θεσμούς γιατί όλα ήταν πρωτόγνωρα. Στην εποχή των μνημονίων αμφισβητήθηκαν τα πάντα . Καταργήθηκαν τα πάντα οι συλλογικές συμβάσεις και αμφισβητήθηκαν θεσμοί στους οποίους είχαμε κτίσει όλα τα προηγούμενα  έτη», ανέφερε.

“Είμαι περήφανος να πω τόνισε ο κ. Χατζησάββας. ότι το ΕΚΡ κατάφερε λίγα συνδικάτα ή φορείς  και αυτό ήταν η ανατροπή μνημονιακών νόμων. Καταφέραμε να μείνουν ζωντανές η ΡΟΔΑ και η ΔΕΥΑΡ. Επίσης καταφέραμε άνθρωποι που απολύθηκαν από την Τράπεζα Δωδεκανήσου να απορροφηθούν από άλλες τράπεζες”.

smart