Η διαχείριση των φραγμάτων που έχουν περιέλθει στη διαχείριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε χθες.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμωνας Ζαννετίδης εξετάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση και καθορίστηκαν οι προτεραιότητες σε ότι αφορά τις ενέργειες που θα γίνουν για τις σημαντικές υποδομές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης θα δοθεί στο Φράγμα της Απολακκιάς . Σε πρώτη φάση θα συσταθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί διενεργήσει και τις εκλογές στον ΤΟΕΒ Απολακκιάς.


Επίσης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο φράγμα για να εκτιμηθεί η κατάσταση καθώς και τα οικονομικά στοιχεία.

Στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας έχουν περάσει στη Ρόδο το Φράγμα Γαδουρά και τα Φράγματα στην Κρητηνία και την Απολακκιά. Επίσης τα περισσότερα φράγματα στα νησιά με εξαίρεση αυτά που έχουν παραχωρηθεί στους δήμους.

Στη συνέντευξή ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στην συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική έκθεση Anuga 2019 .

Η ANUGA είναι η παγκοσμίως μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών και αποτελεί την σημαντικότερη επιχειρηματική και επικοινωνιακή πλατφόρμα για τον κλάδο.
Τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης, βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών, λόγω του εντυπωσιακού περιπτέρου, όπου οι παραγωγοί των νησιών παρουσιάσαν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους, προσελκύοντας το ενδιαφέρον αγοραστών.

Προϊόντα μέλισσας, ελιάς, αρτοσκευάσματα και τυροκομικά από τη Ρόδο, τη Σύρο και την Αστυπάλαια και ο σεφ Κωνσταντίνος Βάσαλος από Σίφνο , με τις δημιουργίες του, έδωσαν την ευκαιρία στους επισκέπτες της ANUGA να πάρουν μια “γεύση” από την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της κάθε περιοχής.

Εκτός από την ANUGA, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει δώσει μέχρι σήμερα τη δυνατότητα σε παραγωγούς από τα νησιά της να συμμετάσχουν σε μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις όπως η SIAL στο Παρίσι και η Tutto Food, στο Μιλάνο.

Στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία των νησιών και να συνδεθεί ο τουρισμός με την γαστρονομία, που είναι και στρατηγικός στόχος της Περιφερειακής Αρχής, μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019.