Διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ρόδου, με θέμα: «Η επίθεση της ΝΔ στα εργασιακά δικαιώματα και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», την περασμένη Παρασκευή 16/4.

Η εκδήλωση είναι αναρτημένη στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=6s8CBO_HQQk

Μίλησαν οι:

  • Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρ. αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Ανδρέας Νεφελούδης, πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας, Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εκ μέρους των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών φορέων, ακολούθησαν οι κρίσιμες τοποθετήσεις, αναφορικά με τα προβλήματα των εργαζομένων. Παρενέβησαν οι:

  • Γιώργος Φραντζολάκης, Υπεύθυνος Τύπου Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Καζίνου Ρόδου και Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών
  • Νίκος Ξυλουράς, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών
  • Βασίλης Καραγιάννης, Υπεύθυνος Ομάδας Εργασιακών Θεμάτων (ΑΔΕΔΥ), ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Δωδεκανήσου, πρ. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Την συζήτηση συντόνισε η Πόλυ Χατζημάρκου, αν. συντονίστρια επικοινωνίας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Δωδεκανήσου

Τα εργασιακά θέματα είναι η «μητέρα των μαχών», είναι στην καρδιά των αρχών και των αξιών κάθε αριστερού, δημοκρατικού ανθρώπου που υπερασπίζεται την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την δίκαιη ανάπτυξη.

Ενδεικτικά, παρατίθενται τα παρακάτω αποσπάσματα:

Νεκτάριος Σαντορινιός:

«Τα νησιά μας βιώνουν απίστευτα δύσκολες συνθήκες  εφόσον η πλειοψηφία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στηρίζονται στον τουρισμό. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη την εποχικότητα, με αποτέλεσμα πολλές κατηγορίες εργαζομένων να είναι «αόρατες», με το 50% των εποχικών εργαζομένων να μην έχουν ενταχθεί σε επιδοματική στήριξη. Εκτός από την προστασία όλων των κατηγοριών εργαζομένων που θα πρέπει να εξασφαλιστεί, είναι η ώρα να θεσμοθετήσουμε την ιδιαιτερότητα της εποχικότητας. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να βάζει ένα τείχος αδιαφορίας, μπροστά στις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την αρχή της πανδημίας ως και σήμερα, προτάσεις που αναδεικνύουμε μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με τα Εργατικά Κέντρα Ρόδου και Κρήτης και τους παραγωγικούς φορείς.

Οι κοινωνικές μας συμμαχίες μεγαλώνουν και οι αγώνες μας εντείνονται για να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης  που σκοπό έχουν να δώσουν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους. Την μνημονιακή θηλιά που βάζουν στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την ελαστική, φθηνή εργασία και επισφάλεια σε όλα τα μέτωπα, ακόμα και στο ασφαλιστικό, η ΝΔ την βαφτίζει «εμβληματική μεταρρύθμιση».

Μαριλίζα Ξενογιαννακoποπούλου:

«Η τριπλή κρίση, υγειονομική, οικονομική και κοινωνική, έχει συνολικά πλήξει τον κόσμο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Στα νησιά όμως, η εποχικότητα στον επισιτισμό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τα άλλα επαγγέλματα, έχει υποστεί πολλαπλάσιες πληγές. Η Κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη για αυτό, εφόσον εκμεταλλεύεται την κρίση προκειμένου να εφαρμόσει το πιο παρωχημένο και αποτυχημένο σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού, όπως αποτυπώνεται στην «Έκθεση Πισσαρίδη» και στην πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για μια στοχευμένη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Έρχεται να πλήξει στην καρδιά το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο αγώνων και θυσιών.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες, καθημερινά αποκαλύπτεται και  μια πτυχή ενός τρομακτικού νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των εργαζομένων, με την επιβολή των απλήρωτων υπερωριών, κατάργηση κάθε δυνατότητας συλλογικής έκφρασης και προστασίας μέσω των ΣΣΕ και του συνδικαλισμού, την κατάργηση του οκταώρου, κ.ο.κ., και με πιο πρόσφατη αποκάλυψη την κατάργηση της επαναπρόσληψης σε μια απόλυση  που έχει κριθεί δικαστικά ως καταχρηστική».

 211 total views,  4 views today