Ανανέωση:

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε  σε ειδική συνεδρίαση τη μνήμη του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Στο αποτύπωμα που άφησε ο Δημήτρης Σιούφας, την τελευταία τετραετία, κατά την οποία δεν ήταν βουλευτής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης,  από τον ΣΥΡΙΖΑ η  Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, από  τη ΝΔ ο  Κωνσταντίνος Τσιάρας, από το ΚΙΝΑΛ  ο Δημήτρης Κρεμαστινός, από   το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, από την Ένωση Κεντρώων ο Γιαννης Σαρίδης,  εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Δημήτρης Καμμένος.

Στο τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός ,  έλαβε το λόγο εκπροσωπώντας την Πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και είπε τα εξής:

“Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι κοινός ανθρώπινος κλήρος ο θάνατος, κοινή όμως δεν είναι η ζωή. Η ζωή, όπως και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου, είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, ιδιαίτερα μάλιστα σε ορισμένες, συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε αυτές που ανήκουν άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Σιούφα.

Τον Δημήτρη Σιούφα τον γνώρισα ως Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μάλιστα τον διαδέχθηκα ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός στο ίδιο Υπουργείο, τότε που ο τομέας των κοινωνικών ασφαλίσεων ανήκε στο Υπουργείο Υγείας. Από τη θέση αυτή διέκρινα ότι η πολιτική του, και ιδιαίτερα για τα ασφαλιστικά ταμεία, υπήρξε σωτήρια. Εκεί διαπίστωσα ότι τα μέτρα που είχε λάβει και που είχαν επικριθεί από την τότε αντιπολίτευση, παρότι μη λαοφιλή, ήταν ουσιαστικά και απαραίτητα για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων. Γι’ αυτό και τα διατήρησα. Τα μέτρα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να επιβιώσουν μέχρι και την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Γενικά, το πέρασμά του από τα Υπουργεία Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης άφησε το στίγμα του, το οποίο ήταν βέβαια ιδιαίτερα επιτυχές.

Ο Δημήτρης Σιούφας σεμνός και απέριττος υπήρξε άνθρωπος της ουσίας και όχι άνθρωπος του σόου, ιδιαίτερα του τηλεοπτικού, μία νόσο από την οποία πάσχει και υποφέρει η σημερινή πολιτική ζωή και από την οποία φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγεί. Ο Δημήτρης Σιούφας υπήρξε άνθρωπος του μέτρου και όχι της υπερβολής, στοιχεία τα οποία έπρεπε να κοσμούν τους σημερινούς πολιτικούς.

Γενικά, από τις θέσεις των υπουργείων που υπηρέτησε ως Υπουργός, αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής επέδειξε την ίδια σοφία και σωφροσύνη. Άλλωστε, για αυτό και η Πολιτεία τον ετίμησε με τόσες πολλές διακρίσεις.

Σήμερα, η Βουλή χρειάζεται νέους ανθρώπους σαν τον Δημήτρη Σιούφα σε όλα τα κόμματα. Δυστυχώς, σπανίζουν. Τέτοιοι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για να καθίσταται ισχυρότερο το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, για να υπηρετεί την ουσία της Δημοκρατίας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας «συλλυπητήρια» στην οικογένεια του Δημήτρη Σιούφα από το Κίνημα Αλλαγής και ιδιαιτέρως από την Πρόεδρο του, την κ. Γεννηματά. Η μνήμη του θα μείνει ανεξίτηλη για εμάς.”

 80 total views,  6 views today