Τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από τις οποίες 36 έγιναν από δύο κατασκοπευτικά CN-235

Η τουρκική προκλητικότητα και οι κινήσεις ελέγχου στο Αιγαίο καλά κρατούν, καθώς τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν σε 37 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των παραβιάσεων να προέρχεται από δύο κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, τα οποία «σάρωσαν» περιοχές στο Βορειοδυτικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, οι 36 από τις 37 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα, ενώ άλλα δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε σχηματισμό και πρόσθεσαν μία ακόμη παραβίαση στο σύνολο της ημέρας.

Εκτός από τις 37 παραβιάσεις, τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Οι σημερινές προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς καταγράφηκαν ελάχιστες ώρες μετά τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσε νυχτερινή αερομαχία τουρκικών και ελληνικών αεροπλάνων την Πέμπτη, πάνω από τη Λέσβο. Κατά την αερομαχία τα αεροσκάφη ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, σπάζοντας το φράγμα του ήχου, γεγονός που προκάλεσε εκκωφαντικούς θορύβους, «σαν βομβαρδισμούς», όπως δήλωσαν δεκάδες κάτοικοι του ακριτικού νησιού.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

 290 total views,  2 views today