Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα πάνω από το Καστελόριζο και έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης ελικοπτέρου τύπου UH-1H Huey, με το οποίο πετούσε ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς.

Λίγο πριν το ελικόπτερο του Αρχηγού του Στρατού, προσγειωθεί στη Μεγίστη, προκειμένου να επισκεφτεί τη Διοίκηση Άμυνας του νησιού, ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F- 16 το πλησίασε πετώντας αρχικά σε απόσταση περίπου 2 ναυτικών μιλίων από το ελικόπτερο.

Στη συνέχεια οι Τούρκοι επιχείρησαν να το παρενοχλήσουν πετώντας σε απόσταση αναπνοής από αυτό, με σκοπό να το «ταρακουνήσουν» με τα καυσαέρια των μαχητικών.


Ωστόσο χάρη στην άμεση αντίδραση των χειριστών του ελληνικού ελικοπτέρου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Οι Έλληνες πιλότοι κατέβασαν το ελικόπτερο πολύ χαμηλά και το «οριζοντίωσαν» σχεδόν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να μην μπορούν να το ακολουθήσουν.

Το ελικόπτερο τελικά προσγειώθηκε στη Μεγίστη, ενώ την ίδια ώρα τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με τα ελληνικά μαχητικά στον ευρύτερο εναέριο χώρο πάνω από το Καστελόριζο.

Μετά το σοβαρό αυτό επεισόδιο ο Αρχηγός ΓΕΣ, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψη του επέστρεψε με ασφάλεια στη Ρόδο.

Ο αρχηγός ΓΕΣ στη Ρόδο

Ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς μετέβη στη Ρόδο με αεροσκάφος C-12 της Αεροπορίας Στρατού, όπου επιθεώρησε μονάδες και φυλάκια του νησιού και στη συνέχεια πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Σύμη, την Τήλο και τη Χάλκη για τον ίδιο σκοπό.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ ολοκλήρωσε την περιοδεία του με την επίσκεψη του στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου στη Μεγίστη, τη Ρω και τη Στρογγύλη και επιστρέφει στην Αθήνα