Η Τουρκία ανακοίνωσε άσκηση με πραγματικά πυρά στις 29 Σεπτεμβρίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Νέα Navtex εξέδωσε η Άγκυρα για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Η εξέλιξη έρχεται μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου, ο οποίος τόνισε πως η Άγκυρα ενισχύει το ναυτικό για να προστατεύσει τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Τι είπε ο Ερντογάν

«Σήμερα, ως μια από τις 10 χώρες που είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρούν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές δυνάμεις μας και να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”» ανέφερε ο Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Πρέβεζας, το Σεπτέμβρη του 1538.

Έκρινε πως η χώρα του θα ενισχύσει έτσι «την εμπιστοσύνη στους συμμάχους και θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε κάθε θάλασσα, ιδίως στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Παράλληλα, τόνισε πως το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα φτάσει στο ισχυρότερο επίπεδο. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά μας σε κάθε θάλασσα, ιδίως στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο Τούρκος  υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Πέτσας: Καμία κυβέρνηση δεν συζητά αποστρατικοποίηση των νησιών
Εντωμεταξύ το πρωί του Σαββάτου σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δε συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Ο ίδιος σημείωσε πως στα Δωδεκάνησα δεν έχει κανένα λόγο η Τουρκία γιατί δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος ενώ ανέφερε πως θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία της χώρας μας

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «είμαστε συντονισμένοι με την Κύπρο σε όλα τα θέματα».

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός ότι για να υπάρξει επικοινωνία χρειάζεται εμπιστοσύνη και προετοιμασία. «Αν υπάρξουν αυτά τα δύο δεν αποκλείεται κάποια συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών» συμπλήρωσε.

 849 total views,  2 views today