Οικογένεια Τούρκων έχει υποβάλει μήνυση εδώ και πέντε μήνες λέγοντας πως “Το στάδιο στην Ρόδο είναι δική μας έκταση”

Καθώς η Ρόδος παρέμεινε εκτός της συμφωνίας για ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας οι πρώην κάτοικοι του νησιού μας έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις εκτάσεις που κατείχαν καθώς πρόκειται για εδάφη που προέρχονται από τους παππούδες τους.

Όπως έγινε γνωστό υποβλήθηκε η πρώτη μήνυση που θα αποτελέσει και δεδικασμένο ενώ αναμένεται κύμα τέτοιων προσφυγών και μηνύσεων τόσο για το συγκεκριμένο ακίνητο όσο και για άλλα που βρίσκονται στην πόλη. Πολλά απ’ αυτά θεωρείται πως θα διεκδικήσουν απόγονοι Τούρκων υπηκόων έστω και αν με στοιχεία – αρκετά έχουν περιελθει σε Ελληνες.

Πρώτη φορά στην Τουρκία πάντως, μία οικογένεια ξεκίνησε μηνύσεις σχετικά με εδάφη που έμειναν στη Ρόδο κι έπρεπε να τα κατέχει. Η έκταση που διεκδικεί η οικογένεια είναι το Δημοτικό στάδιο.

Ο δικηγόρος Αλή Ελμπειογλου δήλωσε παλαιότερα:” Όταν έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών η Ρόδος εξαιρέθηκε καθώς βρισκόταν υπό την κυριαρχία των Ιταλών. Τούρκοι των οποίων οι παππούδες μετανάστευσαν από τη Ρόδο και είχαν εκεί πέρα ακίνητα μπορούν να υποβάλλουν μηνύσεις και να τα πάρουν πίσω”. Ο Ελμπέιογλου περιέγραψε τα σχετικά με την διαδικασία στη Ρόδο και το τι πρέπει να γίνει στον Μπουλέντ Σανλικάν της εφημερίδας Αξάμ :

Η ΡΟΔΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ

«Όταν έγινε η ανταλλαγή των πληθυσμών η Ρόδος δεν βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά υπό την κυριαρχία των Ιταλών. Το 1948 οι Ιταλοί ως πολεμική αποζημίωση, έδωσαν τη Ρόδο στην Ελλάδα. Καθώς η Ρόδος πέρασε αργότερα στην Ελλάδα δεν συμπεριελήφθη στα σύνορα της ανταλλαγής πληθυσμών. Παρά το ότι παρέμενε εκτός της ανταλλαγής πληθυσμών,  χιλιάδες Τούρκοι λόγω των διώξεων υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία. Σήμερα στο νησί ζουν περίπου δύο χιλιάδες μουσουλμάνοι Τούρκοι. Τα ακίνητα αυτών που μετανάστευσαν στην Τουρκία υπάρχουν εκεί. Και μάλιστα είναι τόσα που αντιστοιχούν στο 1/3 του νησιού.»

Οι Τούρκοι που μετανάστευσαν δεν είχαν φέρει μαζί τους τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αλλά η Διεύθυνση Αρχείων του Τουρκικού Κτηματολογίου πέρασε στον υπολογιστή όλους τους εκτός Τουρκίας τίτλους ιδιοκτησίας. Μπορείτε να δείτε δηλαδή οπουδήποτε και αν βρίσκονται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία. Έτσι όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας σχετικά με τη Ρόδο είναι στα αρχεία μας.

Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ;

Mε τη συμφωνία για την ανταλλαγή των πληθυσμών οι Ελληνες που ζουνε στην Κωνσταντινούπολη έχουν δικαιώματα. Δικαιώματα έχουνε και οι Τούρκοι στη Ρόδο.

Τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο βρίσκεται Τούρκος δικηγόρος ο οποίος κινεί διαδικασίες για να βρεθούν από το Κτηματολόγιο ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή Ελλήνων με τρόπους που δεν είναι νόμιμοι. Ακόμη για την περίπτωση του Δημοτικού σταδίου αναζητείται η …μεθοδολογία που ακολουθήθηκε με την οποία αυτό, από Εθνικό μεταφέρθηκε στα Δημοτικά ακίνητα χωρίς να έχουν γίνει οι ανάλογές κτηματολογικές πράξεις!