Το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη ο εμβολιασμός των υγειονομικών της Ρόδου

1016

“Ως Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου έχουμε καλέσει εδώ και δέκα ημέρες, όλους τους γιατρούς μέλη μας να δηλώσουν ποιοί ενδιαφέρονται να κάνουν το εμβόλιο και ήδη έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας, ωστόσο θα επικαιροποιήσουμε τον κατάλογο τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε στον sky ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης.

Ο κ. Τσέρκης διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι αρκετοί υγειονομικοί της Ρόδου αρνούνται να εμβολιασθούν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το 85% δήλωσε ότι θα κάνει το εμβόλιο, υπάρχει μία μικρή μερίδα που δεν έχει απαντήσει ακόμη κι ένα μικρό ποσοστό το οποίο είναι εγκυμονούσες, λεχώνες ή θηλάζουσες μητέρες που δεν μπορούν να εμβολιασθούν. Άρα πάνω από το 85%-90% των εγγεγραμμένων μελών του ΙΣΡ, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιασθούν.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των γιατρών, αρχικά θα δημιουργηθούν δύο εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο της Ρόδου για τους υγειονομικούς της περιοχής μας, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Οι παρτίδες των εμβολίων που θα φθάνουν στο νησί, θα συντηρούνται στο Γενικό Νοσοκομείο όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα φύλαξης και από κει και πέρα, όταν θα γίνουν και τα εμβολιαστικά κέντρα εκτός Νοσοκομείου, που θα απευθύνονται στους πολίτες, τότε θα γίνεται η μεταφορά.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ανοσία στον οργανισμό ξεκινάει μετά την 33η ημέρα από τον εμβολιασμό (πρώτης και δεύτερης δόσης). Το πώς θα εμβολιασθεί ο κόσμος είναι σε συνάρτηση με τις ποσότητες των εμβολίων και να δούμε πως θα εμβολιασθούν οι νησιώτες στην περιοχή μας. Τα μικρότερα νησιά είναι έτοιμα για να εμβολιασθούν ο κάτοικοι, γιατί υπάρχουν οι δομές και το προσωπικό και ο πληθυσμός εκείνος που μπορεί να εμβολιασθεί σε μικρά χρονικά διαστήματα.

Το πρόβλημα εστιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου, όπου υπάρχει 55.000 πληθυσμός και μόνο μία δημόσια δομή.

Αν υπάρχει μαζικότητα, υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν 10 εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιασθούν 10.000 του πληθυσμού. Ωστόσο, επειδή δε γνωρίζουμε πόσα εμβόλια θα εφοδιασθούμε από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, ο σχεδιασμός αρχικά κάνει λόγο για τρία εμβολιαστικά κέντρα: Το Κέντρο Υγείας Ρόδου, και ενδεχομένως δύο με τρεις δομές. Απομένει να δούμε αν θα είναι σε δημοτικά ιατρεία ή ιδιωτικά πολυιατρεία που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν σ’ αυτό.

Τέλος, ο κ. Τσέρκης σημείωσε ότι θα χρειασθούν 8-10 μήνες για να εμβολιασθεί ένας ικανός αριθμός πολιτών και να εξασφαλίσουμε την ανοσία του πληθυσμού.