Το κώδωνα του κινδύνου για τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εν μέσω θέρους  στην ηλεκτροδότηση του νησιού κρούει  με επιστολή της  προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμμ Παναγιωτάκη η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Οι  εργαζόμενοι ανησυχούν γιατί στη Ρόδο υπάρχει  ένα νέο εργοστάσιο χωρίς προσωπικό και ένα παλιό εργοστάσιο με πολλά τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας.

«Οι λιγοστοί εργαζόμενοι και των δύο εργοστασίων υπερβαίνουν εαυτόν καθημερινά για να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο εργασίας και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο χρόνος μας πιέζει ασφυκτικά ενόψει της τουριστικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε και απαιτούνται άμεσες λύσεις», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν επίσης ότι οι  δυνατότητες του νέου εργοστασίου περιορίζονται  από τις γραμμές μεταφοράς που το συνδέουν με το δίκτυο.

«Πιστεύουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί το νέο εργοστάσιο εντελώς αντιοικονομικά και επιβαρυντικά για τις μονάδες, επειδή φοβάται νέο συμβάν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί οι προγραμματισμένες συντηρήσεις του παλιού εργοστασίου (ΑΗΣ Σορωνής) αφού ο  ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί να λειτουργεί ο ΑΗΣ Σορωνής σε μέγιστο φορτίο σαν να είναι καλοκαίρι», τονίζουν οι εργαζόμενοι

Η επιστολή που εστάλει στον πρόεδρο της ΔΕΗ και κοινοποιήθηκε εκτός των τοπικών φορέων στον Γενικό Δ/ντη Παραγωγής κ. Μετικάνη και τον  Δ/ντη ΔΕΘ κ. Σημαντηράκη είναι η ακόλουθη:

Κύριε Πρόεδρε,

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής του νησιού της Ρόδου πέρα από την δεδομένη αγάπη τους για την εταιρεία που εργάζονται, αγαπούν τον τόπο τους και νοιάζονται για την ευημερία του. Έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για το ηλεκτρικό σύστημα Ρόδου-Χάλκης.

  1. Όπως έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα, αντιδρούμε στις κινήσεις που προγραμματίζονται για την αφαίρεση από το σύστημα μας μονάδων και εγκατάσταση τους σε άλλα μέρη, καθώς θεωρούμε ότι ακόμα είναι απαραίτητες εδώ. Χαιρόμαστε καθώς μαθαίνουμε ότι τελικά ο αεριοστρόβιλος 23,6 MW θα παραμείνει, αλλά θεωρούμε ότι και τα 20 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 25,5 MW είναι απαραίτητα. Ας ενοικιασθούν ΗΖ στα σημεία που υπάρχει ανάγκη ισχύος και όχι να μεταφερθούν τα ιδιόκτητα ΗΖ από την Ρόδο. Στο πρόσφατο blackout λειτούργησαν όσα ΗΖ ήταν διαθέσιμα για να καλυφθούν οι ανάγκες του φορτίου. Άρα πως κρίνετε ότι δεν είναι απαραίτητα για το σύστημα της Ρόδου;
  2. Το νέο εργοστάσιο έχει πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού και δεν θα έχει αρκετό προσωπικό ούτε ενόψει της τουριστικής περιόδου που θα πρέπει να λειτουργεί στο μέγιστο. Ακόμα εκκρεμεί η πρόσληψη των επιλαχόντων από την προκήρυξη 12Κ/2017 και ούτε στην πρόσφατη προκήρυξη για έκτακτο προσωπικό καλύφθηκαν όλες οι θέσεις λόγω του ότι ο ΘΗΣ Νότιας Ρόδου βρίσκεται σε χαρακτηρισμένη προβληματική περιοχή. Η μέχρι τώρα στελέχωση του εργοστασίου με προσωπικό εκτός έδρας από όλη την Ελλάδα, το οποίο κατά την πλειοψηφία του δεν έχει εμπειρία στις συγκεκριμένες μηχανές, δεν αποδίδει καθώς χρειάζεται μεγάλος χρόνος για να εκπαιδευτούν και να μπορέσουν να αποδώσουν και στη συνέχεια φεύγουν. Θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη μετακίνηση έμπειρου προσωπικού στο νέο εργοστάσιο ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη σταθερή ομάδα που θα αντιμετωπίσει την δύσκολη τουριστική περίοδο.
  3. Οι δυνατότητες του νέου εργοστασίου περιορίζονται από τις γραμμές μεταφοράς που το συνδέουν με το δίκτυο. Πιστεύουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί το νέο εργοστάσιο εντελώς αντιοικονομικά και επιβαρυντικά για τις μονάδες, επειδή φοβάται νέο συμβάν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί οι προγραμματισμένες συντηρήσεις του παλιού εργοστασίου (ΑΗΣ Σορωνής) αφού ο  ΔΕΔΔΗΕ απαιτεί να λειτουργεί ο ΑΗΣ Σορωνής σε μέγιστο φορτίο σαν να είναι καλοκαίρι.
  4. Ο ΑΗΣ Σορωνής ως παλαιό εργοστάσιο χρειάζεται άμεσα έργα συντήρησης και ανακαίνισης αφού είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από την πολυετή λειτουργία του.

Οι ανησυχίες μας συνοψίζονται τελικά στο ότι έχουμε ένα νέο εργοστάσιο χωρίς προσωπικό και ένα παλιό εργοστάσιο με πολλά τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι και των δύο εργοστασίων υπερβαίνουν εαυτόν καθημερινά για να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο εργασίας και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ο χρόνος μας πιέζει ασφυκτικά ενόψει της τουριστικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε και απαιτούνται άμεσες λύσεις.

Κύριε Πρόεδρε παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση και ενημέρωση

 446 total views,  2 views today