Ανανέωση:

Στη δεύτερη κατηγορία, πολλά προβλήματα!

 • Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις για τον ...μειονεκτικό ρόλο που παίζει η Ρόδος με το σύστημα Υγείας αλλά και με την κατάταξη της στην αντιμετώπιση του εισαγόμενου κορονοϊού.
 • Πράκτορες παίρνουν μηνύματα από τους τουρ οπερέϊτορς πως η συγκεκριμένη κατάταξη για τη Ρόδο δεν είναι ικανοποιητική. Δεν μπορούν να υπολογίζουν τέτοια αντιμετώπιση για το νοσοκομείο της Ρόδου, αν θα πρέπει να στείλουν τουρίστες.
 • Επομένως, μιλάμε για έκρυθμη κατάσταση. Κάποιοι λένε πως οι tour operators ψάχνουν ήδη αλλού δωμάτια!

Επιτόπου θα αντιμετωπίζονται τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού σε τουρίστες στα νησιά, προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας.

Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες που θα φτάνουν στη χώρα μας δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε θα υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα από το ΕΘΝΟΣΑ, προκειμένου να αποφευχθούν οι αεροδιακομιδές, καθώς τα πτητικά μέσα είναι ελάχιστα, κρίθηκε σκόπιμο να αντιμετωπίζονται πιθανά περιστατικά επιτόπου. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, εάν χρειαστεί να νοσηλευθούν οι κάτοικοι ή το προσωπικό των μονάδων υγείας και των καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να απλώσει υγειονομική «ομπρέλα» κατά του κορονοϊού στη νησιωτική Ελλάδα σε τρεις άξονες, με 5 νοσοκομεία-πυλώνες και 29 κλίνες ΜΕΘ.

Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι:

 1. Τα νοσοκομεία που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μεταφέρονται τα περιστατικά ή διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ.
 2. Τα νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ σε νησιά.
 3. Τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας.

Τα βαριά περιστατικά

Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά και ανήκουν στον 1ο άξονα βρίσκονται σε:

 • Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)
 • Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)
 • Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)
 • Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)
 • Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)

Είναι τα μοναδικά νοσοκομεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, συνολικά 29.

Ηπια συμπτώματα σε Κω και Κάλυμνο

Στον 2ο άξονα του στρατηγικού σχεδίου ενσωματώνονται τα νοσοκομεία που είναι στα νησιά, αλλά δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ. Στον άξονα αυτό ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύμνου, της Κω και της Νάξου.

Ο ρόλος των κέντρων υγείας

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους. Γι’ αυτό και οι προσλήψεις που έγιναν εν μέσω κορονοϊού κατευθύνονται προς τα μικρότερα νησιά και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν, ως τρίτος άξονας, έστω σε αρχικό επίπεδο τα ελαφρά κρούσματα.

 1,499 total views,  2 views today