Πηγή ανησυχίας είναι για την Πυροσβεστική και τη  διοίκηση του Συλλόγου Περιβάλλοντος το σχέδιο διαφυγής των επισκεπτών από την Κοιλάδα Πεταλούδων σε περίπτωση που ανάψει φωτιά.

Η διοίκηση του Συλλόγου Περιβάλλοντος όπως δήλωσε στο skyrodos.gr o πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης θα ασχοληθεί με συγκεκριμένο θέμα σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι σχέδιο διαφυγής από την κοιλάδα Πεταλούδων δεν υπάρχει. Τουλάχιστον δεν έχει κοινοποιηθεί σε μας. Εκτιμούμε πως αυτό είναι απαραίτητο. Για να μην ζήσουμε δυσάρεστες καταστάσεις πρέπει να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Γρηγοριάδης.


Όπως τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης την Κοιλάδα επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αν συμβεί κάτι δεν θα ξέρουν από πού να φύγουν», τόνισε.
Ο κ Γρηγοριάδης είπε ακόμη πως δεν υπάρχει τάξη ούτε στο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων της περιοχής.

«Έτσι που γίνεται η στάθμευση των αυτοκινήτων δεν θα υπάρχει τρόπος διαφυγής όταν θα προκύψει πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε την περιοχή και κυρίως τον κόσμο», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Γ . Τσιτσικάς : Προχωρήστε στη σύνταξη του σχεδίου και λάβετε μέτρα!

Την άποψη του προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε στο skyrodos.gr  και ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Γιάννης Τσιτσικάς.

« Έχουμε κατ επανάληψη ζητήσει από την αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου Ρόδου να μας κοινοποιήσει το σχέδιο διαφυγής από την Κοιλάδα Πεταλούδων», είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο που έχει σταλεί από την Πυροσβεστική τόσο στο Δήμο όσο και στο Σύλλογο Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι η  παρούσα κατάσταση λειτουργίας της Κοιλάδας των Πεταλούδων κρίνεται από την Υπηρεσία  ως ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Στο σχετικό κείμενο η υπηρεσία επισημαίνει τις ελλείψεις ζητά τη σύνταξη σχεδίου διαφυγής , την απομάκρυνση των χώρων στάθμευσης από την είσοδο της Κοιλάδας και τη διακοπή λειτουργίας του τρένου που κινείται στον παράλληλο με την Κοιλάδα δρόμο.

To κείμενο που έχει συνταχθεί από την Πυροσβεστική για την κοιλάδα Πεταλούδων είναι το ακόλουθο:

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και με σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων στην Κοιλάδα των Πεταλούδων σε θέματα πυρασφαλείας και μετά από επί τόπου αυτοψίες την 24η και 25η Ιουλίου 2019 από Αξιωματικούς της Υπηρεσίας μας προτείνουμε :
1. Την κατάταξη της εν λόγω εγκατάστασης σε κατηγορία κινδύνου από το Α.Π.Σ. μετά από σχετική αίτηση του υπεύθυνου φορέα – εκμεταλλευτή και την επακόλουθη υποβολή στην Π.Υ. Ρόδου πλήρους φακέλου μελέτης Πυρασφαλείας, βάσει των προβλεπομένων διαταγών για την αντίστοιχη χρήση.
2. Την άμεση σύνταξη μελετών πυρασφάλειας για τους χώρους συνάθροισης κοινού ή άλλων χρήσεων και υποβολή τους στην Π.Υ. Ρόδου για έγκριση και χορήγηση πιστοποιητικού πυρασφάλειας.
3. Την οργάνωση του συνόλου των εργαζομένων στην Κοιλάδα, σε ομάδες πυρασφαλείας οι οποίες δύνανται να εκπαιδευτούν από την Π.Υ. Ρόδου.
4. Την συντήρηση και αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του υπάρχοντος συστήματος πυρασφαλείας και τη δοκιμαστική του λειτουργία σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
5. Την άμεση σύνταξη σχεδίου εκκένωσης των επισκεπτών της Κοιλάδας σε περίπτωση κινδύνου και κοινοποίησή του στην Π.Υ. Ρόδου.
6. Την άμεση εγκατάσταση μεγαφωνικού συστήματος που θα καλύπτει το σύνολο της Κοιλάδας, το οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα μεταδίδει οδηγίες σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες εκτός της ελληνικής.
7. Την άμεση συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου που περιβάλλει αλλά και γειτνιάζει με την κοιλάδα.
8. Τον καθαρισμό του υπορόφου στο σύνολο της δασικής έκτασης που καταλαμβάνει η Κοιλάδα καθώς και των δρόμων που την περιβάλλουν σε βάθος δέκα τουλάχιστον μέτρων από τα άκρα των δρόμων.
9. Την απομάκρυνση των νεκρών δέντρων που υπάρχουν σε όλη την έκταση Κοιλάδας, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος τραυματισμού των επισκεπτών από τις πτώσεις τους αλλά και από την ενδεχόμενη ταυτόχρονη πρόκληση πολλών πυρκαγιών από κηλιδώσεις (Spots), από μία πυρκαγιά που μπορεί αρχικά να εκδηλωθεί εκτός της κοιλάδας και να μεταδοθεί εντός αυτής, με αδυναμία προσβολής της από τα υπάρχοντα μέσα πυρόσβεσης.
10. Την συνεχή παρουσία στον χώρο ενός ελαφρού πυροσβεστικού οχήματος τύπου Α, το οποίο θα συνδράμει το ήδη τοποθετημένο στην Κοιλάδα πυροσβεστικό όχημα της Π.Υ. Ρόδου καθώς και ενός χωματουργικού μηχανήματος.
11. Την απομάκρυνση των χώρων στάθμευσης από την είσοδο της Κοιλάδας αφού μια πυρκαγιά σε οποιοδήποτε Ι.Χ. αυτοκίνητο, αυτή πιθανότατα θα μεταδοθεί στο δάσος αποκλείοντας το σύνολο των επισκεπτών και των εργαζομένων εντός αυτής και την τοποθέτηση υπεύθυνου ατόμου που θα ρυθμίζει την στάθμευση.
12. Διακοπή της λειτουργίας του τρένου που κινείται στον παράλληλο με την Κοιλάδα δρόμο, αφού εμποδίζει την απρόσκοπτη κίνηση των Πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και των λοιπών οχημάτων άμεσης επέμβασης.
Εν κατακλείδι, η παρούσα κατάσταση λειτουργίας της Κοιλάδας των Πεταλούδων κρίνεται από την Υπηρεσία μας ως ιδιαιτέρως επικίνδυνη, εφιστούμε την τάχιστη εφαρμογή των ανωτέρω από τους υπευθύνους λειτουργίας της και αναμένουμε την ενημέρωσή μας για την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησής τους.