Τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού πρότεινε χθες η Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στις 12 Ιανουαρίου 2021.

Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ όπως αποκάλυψε χθες η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου στόχος είναι το πράσινο πιστοποιητικό να είναι έτοιμο έως την 1η Ιουνίου.

«Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και συνεχές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Το κλειδί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι η πιστοποίηση – όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πιστοποιητικά δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις» τόνισε ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής , Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την παρουσίαση του πιστοποιητικού.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την ιστοσελίδα της έδωσε ένα χρηστικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το πράσινο πιστοποιητικό.

Η ψηφιακή μορφή του πράσινου πιστοποιητικού

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση
με κωδικό QR
δωρεάν
στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
ασφαλές και προστατευμένο
έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ

Πώς θα αποκτούν οι πολίτες το πιστοποιητικό;

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εκδίδεται από νοσοκομεία, κέντρα εξετάσεων ή υγειονομικές αρχές. Η ψηφιακή έκδοση θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση.

αι οι δύο εκδόσεις θα περιέχουν κωδικό QR με σημαντικές πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Πώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία;

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα συμβάλει στη συντονισμένη άρση των ισχυόντων περιορισμών.

Κάθε πολίτης της ΕΕ ή υπήκοος τρίτης χώρας που διαμένει ή κατοικεί νόμιμα στην ΕΕ και είναι κάτοχος ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όταν ταξιδεύει θα πρέπει να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πολίτες του κράτους μέλους που επισκέπτεται.

 373 total views,  2 views today