Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι το ακριτικό Καστελλόριζο αποτελεί πλέον covid-free περιοχή, αφού όλοι οι κάτοικοί του εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού.

Χθες μάλιστα, το Καστελλόριζο έγινε θέμα στην Corriere della Sera, με την ιταλική εφημερίδα να αναφέρεται στην «στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να προστατέψει μικρές και απομακρυσμένες περιοχές», προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό, ενόψει του φετινού καλοκαιριού. Ωστόσο, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος οι περίπου 520 κάτοικοι στο Καστελλόριζο συνεχίζουν να τηρούν το ίδιο σχολαστικά τα μέτρα, όπως λέει στο iefimerida.gr, o αντιδήμαρχος του νησιού, Στράτος Αμύγδαλος.

Η ζωή στο Καστελλόριζο μετά τους εμβολιασμούς

«Έχουμε τελειώσει εμείς. Βρισκόμασταν στο πλάνο της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς στα νησιά κάτω των 1.000 ατόμων. Όλοι οι κάτοικοι έχουν λάβει την α’ και την β΄ δόση», σημειώνει ο κ. Αμύγδαλος, ενώ στη συνέχεια εξηγεί το πώς κυλά η ζωή μετά τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού.

«Η ζωή όσον αφορά τα μέτρα συνεχίζει να είναι η ίδια. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες. Η αστυνομία περνά λίγο πριν τις 21:00 προκειμένου τα καταστήματα να κατεβάσουν ρολά. Ο καφές εξακολουθεί να είναι take away».

«Το μόνο που είμαστε λίγο πιο ελαστικοί πλέον είναι οι αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και αυτό στο μέτρο που μπορεί να ελεγχθεί. Συντασσόμαστε με τα μέτρα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ψυχολογία μας, καθώς και το νησί δεν έχει τις απαραίτητες δομές Υγείας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Ήμασταν μέσα στο άγχος και τον φόβο τόσο καιρό, τώρα αισθανόμαστε λίγο καλύτερα. Θα ήταν πολύ δύσκολο να είχαμε 2-3 κρούσματα στο νησί. Προσέχουμε, ακόμη και τώρα», συμπληρώνει.

Υποχρεωτικά τεστ για όσους καταφτάνουν στο νησί

Στο Καστελλόριζο είχε καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα κορωνοϊού, πριν από περίπου τρεις μήνες. «Εγινε ιχνηλάτηση πολύ γρήγορα και απομονώθηκε», υπογραμμίζει ο κ. Αμύγδαλος. «Πλέον έχουμε αρκετά rapid test στο πολυδύναμο ιατρείο και οι επισκέπτες, τα άτομα που έρχονται στο νησί για κάποια δουλειά από επιβαρυμένες περιοχές υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ», σημειώνει.

Σχετικά με το επερχόμενο καλοκαίρι και το εάν η δημοτική αρχή αναμένει αύξηση των κρατήσεων, καθώς το Καστελλόριζο των 400 κλινών ανήκει πλέον στις covid-free περιοχές, ο αντιδήμαρχος του νησιού εμφανίστηκε συγκρατημένος. «Να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Να ανοίξει ο τουρισμός μόνο για τις covid free περιοχές και οι άλλοι να έχουν τα προβλήματά τους; Το βλέπουμε και από θέμα ηθικής. Πρέπει να συνταχθούμε με τους υπόλοιπους», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά των εμβολίων και του προσωπικού στα ακριτικά νησιά, όπως το Καστελλόριζο έγιναν αεροπορικώς με μέσα του ΓΕΕΘΑ και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ακτοπλοϊκώς με σκάφη του Λιμενικού.

 520 total views,  2 views today