Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Έλληνα πιλότου της ΠΑ, Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από αερομαχία με τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν.

Ο σμηναγός ήταν πατέρας δύο παιδιών 1,5 και 4 χρονών αντίστοιχα.

Σήμερα 14 χρόνια μετά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τίμησε τη μνήμη του Ήρωα πιλότου, συμμετέχοντας στο ετήσιο μνημόσυνο που τελέσθηκε στην Κάρπαθο.

Ο Δήμος Καρπάθου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων πραγματοποίησε ολιγομελές τρισάγιο τιμώντας τη μνήμη του Χανιώτη Σμηναγού.

Τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρπάθου εκπροσώπησε στη σημερινή Τελετή για το Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Γιάννης Λυριστής. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο απόσπασμα της ομιλίας του:

«Σμηναγέ Κώστα Ηλιάκη,

Η σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης, 14 χρόνια μετά τον θάνατό σου, έχει ξεχωριστή σημασία για εμάς.

Θέλουμε να σε διαβεβαιώσουμε, ότι η θυσία σου δεν πήγε χαμένη.

Ότι εμείς οι Καρπάθιοι, θα σε θυμόμαστε και θα σε τιμούμε για πάντα .

Σμηναγέ Κώστα Ηλιάκη,

Τα φτερά σου δεν δίπλωσαν ποτέ.

Αυτό είναι σίγουρο, γιατί τα κράτησαν και τα κρατούν ανοιχτά οι συνάδελφοί σου, που συνεχίζουν καθημερινά το έργο σου, στον ίδιο πάντα ουρανό, πάνω απ’ την ίδια θάλασσα…»

 1,994 total views,  2 views today