Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Την επαναφορά του επιδόματος τοκετού, τη χορήγηση της άδειας μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες, προβλέπουν τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρώτη τροπολογία αναφέρει πως «χορηγείται επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες που γεννούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ύψους 1.000 ευρώ, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, αντίστοιχα». Το σχετικό επίδομα έχει περικοπεί από το 2012 και χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι.

«Το επίδομα τοκετού δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια παροχή που αντικαθιστά τις υπηρεσίες μαιευτικής περίθαλψης, για τις γυναίκες που γεννούν εκτός μαιευτηρίων, αλλά να παρέχεται σε όλες ανεξαιρέτως τις νέες μητέρες, ως μια πρώτη, ελάχιστη οικονομική στήριξη των ζευγαριών, για την κάλυψη μέρους των αναγκών που συνεπάγεται η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια», αναφέρει η τροπολογία του ΚΚΕ.

Με δεύτερη τροπολογία, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητάνε την «κατάργηση της προϋπόθεσης της συμπλήρωσης τουλάχιστον 200 ημερών ασφάλισης για τη χορήγηση της άδειας μητρότητας (κύησης – τοκετού – λοχείας) από τον ΕΦΚΑ και επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε εργαζόμενες που σήμερα αποκλείονται από αυτή για τον ως άνω λόγο».

Επισημαίνουν πως «στις συνθήκες των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της επέκτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της προσωρινής εργασίας, της εποχικής δουλειάς, η προϋπόθεση αυτή στερεί από μέλλουσες και νέες μητέρες την απαραίτητη αυτή άδεια. Για το λόγο αυτό προτείνεται η χορήγηση της άδειας και των αντίστοιχων επιδομάτων να αποσυνδεθεί από τις ημέρες ασφάλισης των εργαζόμενων γυναικών». 

Με τρίτη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ προβλέπεται «η θεσμοθέτηση επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, με διάρκεια 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να μην είναι αναγκασμένες να εργάζονται μέχρι τη γέννα και να επιστρέφουν στη δουλειά όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τον τοκετό».

Με βάση τα ισχύοντα, οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι και αγρότισσες, είναι αναγκασμένες να εργάζονται μέχρι τον τοκετό και να επιστρέφουν στη δουλειά σε πολύ σύντομο διάστημα μετά από αυτόν, αφού ακόμα και το επίδομα μητρότητας που προβλέπεται για αυτές, περιορίζεται μόλις σε 200 ευρώ μηνιαίως για συνολική διάρκεια τεσσάρων μηνών .

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν επίσης τροπολογία για την κατάργηση της διάταξης που καθόριζε θέσεις κατασκευής υπόγειων χώρων στάθμευσης δημόσιας χρήσης στα μητροπολιτικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

 552 total views,  4 views today