Με αφορμή το εξώδικο που έστειλε ο Δήμος Σύμης προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αλλά και το περιστατικό με τη διακομιδή του 11χρονου παιδιού, δύο θέματα που αποκάλυψε από χθες ο sky, με κραυγή αγωνίας μίλησε στο σταθμό μας ο Δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Τόνισε ότι προέβη σε αυτή την κίνηση, να στείλει δηλαδή εξώδικο στον αρμόδιο υπουργό (το οποίο θα του επιδοθεί αύριο), έχοντας προηγουμένως εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες προκειμένου να επανδρωθεί το Ιατρείο του νησιού, ενώ επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά χρόνιο, έχοντας όμως φθάσει ο κόμπος στο χτένι.

Μάλιστα φανερά εξοργισμένος προς την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι ακρίτες επί σειρά όλων των τελευταίων κυβερνήσεων στο θέμα της Υγείας, τόνισε ότι:

«Δεν μας διώχνουν οι Τούρκοι από τα νησιά, αλλά η αδιαφορία του κεντρικού κράτους, με το να μην επανδρώνει τα Ιατρεία. Αν ο κάτοικος δεν έχει γιατρό, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το νησί, με κίνδυνο να μετατραπούν σε βραχονησίδες», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση.

Ο κ. Παπακαλοδούκας υποστήριξε ότι για να μείνουν οι ακρίτες στα νησιά πρέπει να έχουν γιατρό, ενώ απαντώντας σε όσους τους κατηγορούν για επίθεση στην Κυβέρνηση, είπε ότι το μόνο ενδιαφέρον του είναι το καλό του τόπου του. “Όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με έλεγαν Χρυσαυγίτη, σήμερα που είναι η ΝΔ με λένε ΣΥΡΙζαίο και πάει λέγοντας. Εγώ βλέπω το συμφέρον του τόπου μου. Πιστεύω να συγκινηθεί ο υπουργός, όχι μόνο για τη Σύμη, αλλά για να στελεχωθούν τα Ιατρεία των νησιών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές”, περιγράφοντας μάλιστα τα εξής περιστατικά, όταν ένας Βουλευτής βρέθηκε το καλοκαίρι στη Σύμη και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μείνει ούτε μία ημέρα στο νησί επειδή δεν έχει γιατρό, αλλά και ένα δεύτερο, με κρούσμα covid σε τουρίστα που εντοπίσθηκε σε ξενοδοχείο του νησιού και χρειάσθηκαν αλλεπάλληλες επικοινωνίες του ιδίου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για να βρεθεί άκρη ως προς τη μεταφορά του περιστατικού στη Ρόδο.

Η ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Εντωμεταξύ χθες το πρωί χρειάσθηκε η διακομιδή ενός 11χρονου αγοριού από τη Σύμη στη Ρόδο, καθώς το παιδί έσπασε το χέρι του και το περιστατικό δε μπορούσε να αντιμετωπισθεί στο νησί, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για ακτινογραφία!!

Ο πατέρας του 11χρονου αναγκάσθηκε να ναυλώσει ιδιωτικό σκάφος για τη μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο Ρόδου, με μέριμνα του Λιμενικού Σώματος, αφού η αρχική απάντηση που τους δόθηκε ήταν να περιμένουν το πλοίο της γραμμής που θα περνούσε μετά από αρκετές ώρες, το βράδυ από τη Σύμη, με προορισμό όμως την Κω και όχι τη Ρόδο, έχοντας το παιδί να υποφέρει με σπασμένο χέρι!!!

«Δεν γνωρίζω αν ο γιατρός της Σύμης ή το ΕΚΑΒ έκρινε ότι το παιδί θα έπρεπε να ταξιδέψει το βράδυ με το πλοίο μετά από 12 ώρες. Δε θα επιρρίψω όμως ευθύνες σε έναν αγροτικό γιατρό που του έχουν φορτώσει 3.500 κατοίκους και τον έχουν μετατρέψει σε… καθηγητή Ιατρικής, αλλά δεν μπορεί να σκέφτονται το κόστος της μεταφοράς για τα καύσιμα!», δήλωσε φανερά εξοργισμένος στον sky ο Δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ενώ σχολίασε με καυστικό τρόπο αν το παιδί ήταν του υπουργού Υγείας, αν θα τύγχανε ίδιας αντιμετώπισης.

Το παιδί βρίσκεται από χθες και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Στο εξώδικο προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που απέστειλε ο Δήμος Σύμης, που αποκάλυψε από χθες ο sky, λόγω της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας, εν μέσω πανδημίας με αποτέλεσμα να μη μπορούν να γίνουν ούτε οι στοιχειώδεις εξετάσεις στο νησί, ζητείται άμεσα η στελέχωσή του, με την τοποθέτηση –τουλάχιστον για το διάστημα που διαρκεί η πανδημία– ενός μικροβιολόγου, ενός γιατρού Γενικής Ιατρικής, ενός βοηθού ακτινολόγου, οδηγού ασθενοφόρου, και τουλάχιστον μίας καθαρίστριας.

Όπως επισημαίνεται στην εξώδικη δήλωση του Δήμου που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου, περί τα 300 περίπου άτομα, κατά μέσο όρο, υποχρεώνονται να ταξιδεύουν ακτοπλοϊκώς κάθε εβδομάδα προς τη Ρόδο και με αυτό τον τρόπο να απειλείται η υγειονομική ασφάλεια στο μέχρι σήμερα covid-free νησί. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο μη στελεχωμένο, μη εξοπλισμένο και αφεθέν να ρημάζει στην τύχη του νεοανεγερθέν Ιατρικό Κέντρο του νησιού.

 1,700 total views,  6 views today