Οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε καταυλισμούς Ρομά ελλοχεύουν μόνιμους κινδύνους για την υγεία όσων μένουν σε αυτούς, συμβιώνοντας με τρωκτικά και φίδια, δίπλα σε απορρίμματα και λιμνάζοντα ακάθαρτα ύδατα. Σε τοποθεσίες μάλιστα που στις πλείστες περιπτώσεις κρίνονται ακατάλληλες, καθώς γειτνιάζουν με ρέματα ή εθνικές οδούς, και συνήθως απέχουν χιλιόμετρα από τον αστικό ιστό, χωρίς σύνδεση με μέσα μεταφοράς.

Τα παραπάνω είναι στοιχεία των Υγειονομικών Εκθέσεων που έχει στα χέρια της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου έπειτα από επιτόπιες αυτοψίες που διενεργήθηκαν σε 50 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Ρόδου.

Για το Υπουργείο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά αποτελεί προτεραιότητα που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς και τους αυτοδιοικητικούς φορείς για να υλοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν την ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες.

Στους Δήμους που έχουν υγειονομικές μελέτες, θα γίνουν έκτακτες παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί το ελάχιστο ενός αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης. Αυτές περιλαμβάνουν «πολύκεντρα» με εγκαταστάσεις ατομικής υγιεινής, ενώ όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα εγκαθίστανται υγειονομικά containers.

Ανάλογα με το μέγεθος του οικισμού και των αναγκών, αυτά θα διαθέτουν τουαλέτες, νιπτήρες, ντουζιέρες και βοηθητικούς χώρους που είναι απαραίτητοι για αποδυτήρια και αποθήκευση υλικών καθώς και εγκαταστάσεις καθαρισμού ιματισμού.

Στα πολύκεντρα θα παρέχονται και υπηρεσίες όπως ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

 776 total views,  6 views today