Το δύσκολο στοίχημα της εκστρατείας του εμβολιασμού στα νησιά, κυρίως στα πιο απομακρυσμένα και σε εκείνα με πληθυσμό κάτω των 1.000 ατόμων, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης που απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Συρμαλένιος.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα είναι ισότιμος και καθολικός από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χωρίς διακρίσεις και σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που θέτει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» και επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα, με τις τέσσερις φάσεις, που ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο.

Βέβαια είναι πολύ νωπή ακόμα στη μνήμη η καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου«Σκυλίτσειο» για  τον εμβολιασμό των διορισμένων μελών της κυβέρνησης στο Δ.Σ. «οι οποίοι δεν έχουν καμία φυσική παρουσία στο νοσοκομείο».

Αρρυθμίες και καθυστερήσεις

«Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών δείχνουν ότι το χρονοδιάγραμμα που έχετε βάλει για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τηρηθεί. Εξάλλου, οι ειδικές συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς του εμβολίου της PFIZER στους μείον 70 βαθμούς προσθέτουν ακόμα μια μεγάλη δυσκολία για τη χρήση του στα νησιά», είπε ο κ. Συρμαλένιος επικαλούμενους ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων σύμφωνα με την οποία, υφίστανται δυσκολίες και αρρυθμίες, διότι «τα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών είναι ανέτοιμα, ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, το υγειονομικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καλείται να μετακινηθεί και με αυτόν τον τρόπο να αφήσει ακάλυπτες τις δομές των μικρών νησιών, στις οποίες υπηρετούν. Οι δε ιδιώτες γιατροί, επίσης, δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού ή καλούνται να μετακινηθούν σε άλλο νησί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν αρνήθηκε τις δυσκολίες, αλλά  προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι «οι εμβολιασμοί στις νησιωτικές κοινότητες έχουν δρομολογηθεί και θα γίνει οτιδήποτε απαιτηθεί, προκειμένου να έχουμε επιτυχή ολοκλήρωση του εμβολιασμού».

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε ότι στην πρώτη φάση -11 Ιανουαρίου-είναι η Σύρος, η Νάξος και η Θήρα με τις αντίστοιχες νοσοκομειακές τους μονάδες. Στη δεύτερη φάση -28 Ιανουαρίου- είναι η Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Τήνος και Πάρος. Στην τρίτη και τέταρτη φάση είναι τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

«Το πλάνο του εμβολιασμού των νησιωτικών περιοχών ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτηρίζεται για την πολυπλοκότητά του, λόγω των γεωγραφικών ιδιομορφιών των νησιωτικών περιοχών αλλά και τις ενέργειες που απαιτεί η υλοποίηση ενός τέτοιου μεγάλου σχεδίου. Και βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται. Όμως, θα ήθελα παρακαλώ να μην μηδενίζουμε τα πάντα μιλώντας για αρρυθμίες, λόγω έλλειψης σχεδιασμού. Τονίζω ότι σχεδιασμός υπήρχε, υπάρχει, υλοποιείται και αφορά το σύνολο του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας», είπε μεταξύ άλλων.

Μεταφορά και ασφάλεια

Από την πλευρά του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «αυτό το οποίο θέλουμε και ζητάμε να διασφαλιστεί είναι η ασφάλεια του εμβολιασμού». «Επειδή πρόκειται για μεταφορές στα νησιά και επειδή όλα τα κέντρα υγείας δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να μπορέσουν να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα, τίθεται το ερώτημα εάν θα υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό έστω μεταφερόμενο», είπε ο Νίκος Συρμαλένιος.

«Σε ό,τι αφορά την ασφαλή μεταφορά και την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου, πράγματι αυτό το εμβόλιο, το πρώτο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης, διακίνησης και διάθεσης στο κοινό», απάντησε ο κ. Κοντοζαμάνης και επισήμανε: «Από τη στιγμή που θα βγει από τη βαθιά κατάψυξη, τους μείον εβδομήντα βαθμούς, πρέπει εντός πέντε ημερών να έχει χορηγηθεί. Και αυτό είναι ένα μέρος του σχεδιασμού που κάνει το επιχειρησιακό σχέδιο πολύπλοκο. Και μετά, όταν βγει το εμβόλιο από την βαθιά κατάψυξη, τότε έχουμε πέντε μέρες όπου μπορεί το εμβόλιο να συντηρηθεί στους δύο έως πέντε βαθμούς».

 420 total views,  2 views today