«Αποφεύγω τις δημόσιες αντιπαραθέσεις. Η ιδιοσυγκρασία μου λέει ότι αυτά τα θέματα πρέπει να συζητούνται στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου», δήλωσε σήμερα στον Sky  o δήμαρχος της Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης.

Ο δήμαρχος Χάλκης κάλεσε όσους έχουν επισκεφθεί τη Χάλκη να βγουν στον αέρα και να πουν αν το νησί ήταν βρώμικο.

« Ο πιο σκληρός κριτής είναι ο κόσμος. Να βγουν και να το πουν. Σε ότι αφορά το κομμάτι της καθαριότητας έχουν γίνει πολλές ενέργειες για να διορθωθούν οι παθογένειες του  παρελθόντος. Είναι διάλογος καθαρά αντιπολιτευτικός», είπε ο κ. Φραγκάκης.

Ο δήμαρχος Χάλκης αναρωτήθηκε επίσης αν ο κ. Σταματιάδης ζει στο νησί για να έχει αντίληψη για  όσα συμβαίνουν.

«Οι καταγγελίες κουράζουν τους πολίτες και τους αποτρέπουν από την ενασχόληση με τα κοινά. Στο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να γίνει συζήτηση ωραία και με αποτέλεσμα», είπε ο κ. Φραγκάκης.

Στο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων και την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky ο επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας κ. Μιχ Σταματιάδης.

Η δημοτική  αρχή εφαρμόζει δικό της σύστημα για την περισυλλογή των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα.

«Δεν υπάρχουν κάδοι στο νησί και οι επισκέπτες δεν ξέρουν που να πετάξουν τα απορρίματα τους. Η περισυλλογή πρέπει να γίνεται ανά σπίτι. Δεν γίνεται αυτό όμως τακτικά με αποτέλεσμα να απογοητεύονται οι πολίτες αφού δεν μπορούν να κάνουν σωστά και την ανακύκλωση»,

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του Δήμου Χάλκης για όσα έχουν γίνει ο κ. Σταματιάδης δήλωσε πως όλα αυτά δεν έχουν εφαρμογή.

Οι επισημάνσεις της δημοτικής αρχής Χάλκης

Από το Δήμο Χάλκης επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:

Απομακρύναμε  τον τεράστιο όγκο των απορριμμάτων (2.000 τόνοι) που είχαν συσσωρευτεί στον χώρο του ελικοδρομίου τα προηγούμενα χρόνια.
2. Συνάψαμε σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ( Ε.Ε.Α.Α).
3. Υπογράψαμε σύμβαση με το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (Κ.Δ.Α.Υ Ρόδου).
4. Μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ ολοκληρώνεται η προμήθεια νέων  απορριμματοφόρων.
5. Καταθέσαμε πρόταση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την κατασκευή αδειοδοτημένου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων Σ.Μ.Α.
6. Υποβάλαμε πρόταση μέσω ΦΟΔΣΑ για την δράση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ σχετική με την διαχείριση  στερεών αποβλήτων.
7. Καταθέσαμε πρόταση μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης στην πρόσκληση 4 για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.
8.Υπογράψαμε σύμβαση συνεργασίας με την εταιρία bluecycle για την ανακύκλωση του παλιού αλιευτικού εξοπλισμού.
9. Υπογράψαμε σύμβαση με την εταιρία Recoil για την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού.
10. Συνάψαμε σύμβαση για την εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού ( ΑΗΗΕ) του δημου με την εταιρεία ” ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ “
11. Απομακρύναμε όλα τα παλιά εγκαταλελειμμένα οχήματα και μηχανάκια από το νησί.
12. Αφαιρέσαμε όλους τους κάδους απορριμμάτων από τον οικισμό.
13 Πραγματοποιούμε καθημερινά πόρτα – πόρτα διαλογή των απορριμμάτων ανακυκλώσιμων και μη, από όλα τα σπίτια και τα καταστήματα του νησιού.
14.Διανείμουμε δωρεάν σακούλες απορριμμάτων σε όλα τα σπίτια για την πραγματοποίηση διαλογής στην πηγή.
15. Χορηγούμε στα καταστήματα του νησιού δωρεάν σακούλες καθώς και δωρεάν κάδους απορριμμάτων.
16. Διενεργούμε σε συνεργασία με την εταιρεία ” Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ ” έλεγχο του δικτύου ύδρευσης και του πόσιμου νερού τα οποία δημοσιοποιούμε στην κοινωνία.
17. Σε συνεργασία με εταιρείες απολύμανσης και απεντόμωσης διενεργούμε ανά 3 μήνες κατάλληλες ενέργειες στους δημόσιους και δημοτικούς χώρους.
18. Προσλάβαμε 14 Χαλκίτες με σύμβαση 8μηνης διάρκειας στον τομέα Καθαριότητας για λόγους κοινωνικούς αλλά και ουσιαστικούς.
19. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εκκίνησης της εθνικής πρωτοβουλίας GReco-islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών και Το 1ο GR-eco island γίνεται πραγματικότητα με την Χάλκη να ανοίγει τον δρόμο
20. Η μετατροπή μας σε πράσινο νησί μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο σε επίπεδο ανάληψης δράσης και αλλαγής στάσεων και συμπεριφορών – ηλεκτροκίνηση μηδενικών ρύπων – παραγωγή ηλ. ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ήλιος κύματα).
21. Ο κοινωνικός χαρακτήρας αυτής της επένδυσης είναι πολύ σημαντικός για την τοπική κοινωνία, νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ποιοτικότερη διαβίωση.

 

 181 total views,  2 views today