Το πράσινο φως για την πώληση φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων έδωσε το Σάββατο η κυβέρνηση με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών για την πώληση των ελάτων που σήμερα ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε στον sky ο ιδιοκτήτης ανθοπωλείου στην πόλη της Ρόδου Γιάννης Λήμνος, η τιμή για το φυσικό έλατο ξεκινάει από 100 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος, όμως ο ίδιος λόγω του lockdown θα το σκεφθεί αν θα φέρει φέτος προς πώληση δέντρα για χριστουγεννιάτικο στολισμό, αφού η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη, και αυτό θα είναι ασύμφορο αν δεν πουληθεί ένας μεγάλος αριθμός, ενώ ο χρόνος είναι περιορισμένος, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν ήδη στολίσει το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στα σπίτια τους, με ψεύτικα δέντρα…

Ο ίδιος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του πως το νέο lockdown έκλεισε ξανά τα ανθοπωλεία και χιλιάδες λουλούδια και φυτά πετάχτηκαν στα σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» στα θερμοκήπια να λειτουργούν.

Ο κ. Λήμνος πρόσθεσε πως τα ανθοπωλεία είναι καταστήματα με περιορισμένη κίνηση έτσι κι αλλιώς, οπότε σε καμία περίπτωση δε θα υπήρχε συγχρωτισμός και θα τηρούνταν τα προβλεπόμενα μέτρα.

«Περνάμε κρίση από το 2009, αφού από τα μνημόνια μέχρι την καραντίνα, το προϊόν μας, θεωρείται είδος πολυτελείας», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: «Έχουμε πάθει πολύ μεγάλο σοκ. Τα έξοδα όμως τρέχουν και δεν επιβιώνει κανένας ανθοπώλης με την επιστρεπτέα προκαταβολή και το επίδομα των 800 ευρώ».

Μάλιστα ο κ. Λήμνος αναφέρθηκε στους περιορισμένους γάμους που έγιναν φέτος στη Ρόδο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, αφού οι περισσότεροι ματαιώθηκαν για το 2021 και αυτοί που τελικά έγιναν το 2020 ήταν οι περισσότεροι πολιτικοί και χωρίς στολισμούς αιθουσών ή χώρων δεξιώσεων κλπ., οδηγώντας σε απόγνωση τους καταστηματάρχες.

Όπως υπογραμμίζει, η χρονιά της πανδημίας, το 2020, μετά τη δύσκολη δεκαετία των μνημονίων, έφερε ένα καθοριστικό χτύπημα στον κλάδο των ανθοπωλείων και στην περιοχή μας η μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι αγγίζει το 60-70%.

«Ο κλάδος μας βρίσκεται σε ύφεση από το 2009. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι μια περίοδος όπου τα ανθοπωλεία δεν δουλεύουν.

Από την άνοιξη και μετά ξεκινούν όλα. Όταν τελείωσε η προηγούμενη καραντίνα, σχεδόν αμέσως, απαγορεύτηκαν γάμοι, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Όλα μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά οπότε και είναι αμφίβολη η πραγματοποίησή τους. Όσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έγιναν με τον ελάχιστο δυνατό ανθοστολισμό ή και καθόλου, λες και τα ζευγάρια …κλέβονται!», είπε και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι λόγω της καραντίνας ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα ανθοπωλεία θα έπρεπε να μένουν ανοικτά είναι και το γεγονός ότι πολλοί άνδρες θα ήθελαν να στείλουν λουλούδια στην αγαπημένη τους,είτε για ευχές/ευχαριστίες κλπ, είτε και μετά από ένα καυγαδάκι, για …συγχώρεση!.

 2,636 total views,  2 views today