Σε ένα μικρό σε μέγεθος βιβλίο, μόλις 110 σελίδων, ο Θόδωρος Πάγκαλος αποκαλύπτει στοιχεία που θα προκαλέσουν μεγάλο πολιτικό θόρυβο γιατί αναφέρεται σε δύο υποθέσεις που στην κυριολεξία συγκλόνισαν τη χώρα την τελευταία 25ετία. Την υπόθεση Οτσαλάν και την κρίση των Ιμίων το 1996. Ο Θ. Πάγκαλος βρέθηκε και στις δύο μεγάλες υποθέσεις στο κέντρο της ιστορίας ως υπουργός Εξωτερικών.

Οι αναφορές του στον Δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη, εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης των Ιμίων, προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή του, αποκαλώντας όνειδος της πολιτικής ζωής του τόπου τον πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Το «ΘΕΜΑ» και το protothema.gr δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου, ξεκινώντας από τα Ίμια και το «ασήμαντο» επεισόδιο της προσάραξης ενός τουρκικού σαπιοκάραβου κοντά στα Ιμια, το οποίο εξελίχθηκε σταδιακά σε μείζονα ελληνοτουρκική κρίση.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του «ΙΜΙΑ / S-300 / OΤΣΑΛΑΝ – Παλεύοντας για την ειρήνη» (εκδ. Economia publishing), περιγράφει απλά και γλαφυρά πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Την ξαφνική είσοδο Οτσαλάν στην Ελλάδα με τη βοήθεια κάποιων παραγόντων της ελληνικής ζωής που έκαναν «ιδιωτική» εξωτερική πολιτική. Τις συνεννοήσεις να φύγει από την Ελλάδα η «βόμβα Οτσαλάν».

Τις συνεννοήσεις με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα που είχε δεχτεί να τον φιλοξενήσει. Την «ατυχία» που τελικά οδήγησε τον Κούρδο ηγέτη στην Κένυα. Την κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ που οδήγησε στην παράδοσή του στην Τουρκία. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα του βιβλίου αφορά τα Ιμια και την κρίση που οδήγησε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης. Τον ρόλο τοπικών παραγόντων και δημοσιογραφικών κυκλωμάτων στην κλιμάκωση. Την έλλειψη προετοιμασίας από την κυβέρνηση Σημίτη, η οποία δεν είχε ακόμη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Την εμπλοκή των Αμερικανών και τον καταλυτικό ρόλο του προέδρου Κλίντον και του υφυπουργού Εξωτερικών Ρ. Χόλμπρουκ. Το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο του Θ. Πάγκαλου, ξεκινώντας από τα Ιμια και το «ασήμαντο» επεισόδιο της προσάραξης ενός τουρκικού σαπιοκάραβου κοντά στα Ιμια, το οποίο εξελίχθηκε σταδιακά σε μείζονα ελληνοτουρκική κρίση.

Τα Ιμια, ο Αρσένης και οι σημαίες

«…Η απόφαση, λοιπόν, που είχαμε πάρει ήταν να μην οξύνουμε τα πράγματα, αλλά να παρακολουθούμε άγρυπνα το γεγονός, προσπαθώντας να αποφύγουμε γενικότερη αναταραχή. Τότε ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης αποφάσισε στις 25 Ιανουαρίου του 1996, συνοδευόμενος από τον τοπικό διοικητή της Αστυνομίας και άλλα δύο άτομα, να πάει στο βράχο Μικρή Ιμια (Ανατολική) και να τοποθετήσει επ’ αυτού μια ελληνική σημαία.

Η σημαία ήταν πρόχειρα υψωμένη σε ένα κομμάτι ξύλο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ποζάρει δίπλα της, να τραβήξει βίντεο και να το στείλει να προβληθεί τόσο από τα τοπικά όσο και από τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια. Ο δήμαρχος Καλύμνου ήταν από τους ελάχιστους υποστηρικτές του υπουργού Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη. Είναι πολύ πιθανό ότι θέλησε να ενισχύσει ή την τοπική του μειοψηφική θέση στο κόμμα ή γενικότερα την παράταξη στην οποία ανήκε, μέσα στα πλαίσια των εσωκομματικών συσχετισμών.

Εκρηκτικό επεισόδιο Σημίτη με Λυμπέρη

«…Πράγματι, έτσι έγινε. Περί τα μεσάνυχτα με ζήτησε στο τηλέφωνο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Είχα διαβάσει και ακούσει για αυτόν, δεν ήξερα όμως τίποτα περισσότερο. Μου έκανε εντύπωση η ευγένεια και η προσοχή με την οποία μου μιλούσε. Ωρες ώρες σαν να ήταν αυτός υφιστάμενος ως βοηθός υφυπουργός απέναντι σε κάποιον σαν κι εμένα που ήμουν υπουργός, σε μία βέβαια πολύ μικρότερη χώρα. Ξεκίνησε λέγοντάς μου ότι αντιλαμβάνεται πως εμμένω στις πάγιες ελληνικές θέσεις για την αποφυγή μιας τυπικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία με αντικείμενο το Αιγαίο και ότι επομένως η πρόταση που μου έκανε πριν από λίγο ο υπουργός του, ο κύριος Κρίστοφερ, δεν έχει καμία ελπίδα.

Του είπα ότι είμαι πρόθυμος να συζητήσω άτυπα ώρες ολόκληρες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά εκείνη τη στιγμή, με δεδομένη την κίνηση των στόλων και των αεροπορικών δυνάμεων και των δύο χωρών, αυτό που πρωτεύει είναι η εκτόνωση της κατάστασης και η βαθμιαία απαγκίστρωση από την περιοχή. Μου απάντησε ότι θέλει χρόνο για να έρθει σε επαφή με τους Τούρκους και πραγματικά πέρασε σχεδόν μιάμιση ώρα χωρίς να έχω νεότερά του.Τότε, περί τις 02:30 το πρωί, μου τηλεφώνησε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα, ο κύριος Σταθουλόπουλος, και μου είπε ότι σε συνέντευξη Τύπου η Τανσού Τσιλέρ είχε ανακοινώσει ότι Τούρκοι κομάντος είχαν αποβιβαστεί και καταλάβει τη μία από τις δύο νησίδες και ότι είχαν ρητή διαταγή να μην πυροβολήσουν πρώτοι, ακόμα και αν οι Ελληνες προσπαθούσαν να αποβιβαστούν στην ίδια νησίδα.

otsa3
Ο Κώστας Σημίτης με τον Θόδωρο Πάγκαλο. Στην υπόθεση Οτσαλάν ο τότε πρωθυπουργός ήθελε να απομακρυνθεί το ταχύτερο δυνατόν ο Κούρδος ηγέτης από το ελληνικό έδαφος

Τα τηλεφωνήματα αυτά γίνονταν είτε από το χολ του Πολιτικού Γραφείου είτε από ένα απομονωμένο τηλέφωνο που βρισκόταν σε μια γωνία. Οταν επέστρεψα στη σύσκεψη και μετέφερα την είδηση, επικράτησε, όπως ήταν φυσικό, πανικός. Ο πρωθυπουργός γύρισε προς τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου ναύαρχο Λυμπέρη και χρησιμοποιώντας κατά τρόπο χαρακτηριστικό ένα βαρύτατο επίθετο του είπε:

«[…]Καλά, δε σου είπα να φρουρηθούν οι δύο νησίδες;». Αποσβολωμένος και κατακόκκινος, ο Λυμπέρης ψέλλισε: «Δεν μου είπατε και οι δύο, κύριε πρωθυπουργέ. Στη μία υπάρχει φρουρά βατραχανθρώπων. Για την άλλη δεν είχαμε δυνάμεις».

Ηταν σαφές ότι έτσι είχε δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, δεν υπήρχε πια μία σημαία στα Ιμια αλλά δύο, συγκυριαρχία δηλαδή, αφού η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων μιας χώρας επί ενός εδάφους άλλης χώρας είναι ένδειξη κυριαρχίας…».

Πώς ξέχασαν τους βατραχανθρώπους

«…Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης τα είχε κυριολεκτικά χαμένα. Ο Λυμπέρης ήταν προφανώς κατώτερος των περιστάσεων. Είχε αναλύσει και είχε χειριστεί το γεγονός με την οπτική γωνία του πρώην αρχηγού ΓΕΝ. Για αυτόν ήταν ένα ναυτικό επεισόδιο και όφειλε να το αντιμετωπίσει μόνο του το Ναυτικό.

Αυτή η γραφειοκρατική και συντεχνιακή προσέγγιση τον οδήγησε στην εξωφρενική απόφαση να στείλει στην Ανατολική Ιμια μια ντουζίνα βατραχανθρώπους και να αφήσει τη Δυτική ακάλυπτη. Λίγα χιλιόμετρα από το θέατρο των επιχειρήσεων υπήρχε ικανή δύναμη (1.000 τουλάχιστον) κομάντος των ΛΟΚ, όπως διαβεβαίωσαν και στην τηλεοπτική εκπομπή Οι Φάκελοι του Αλέξη Παπαχελά, στο MEGA Channel το 2001, οι στρατηγοί Βούλγαρης και Σπυρίδων, οι οποίοι είπαν ότι οι στρατιωτικοί ήταν έτοιμοι να τους στείλουν στην Καλόλιμνο ή στο Φαρμακονήσι.

Οπως αναφέραμε και προηγουμένως, δεδομένου ότι, εκτός από τους βατραχανθρώπους του ναυάρχου Λυμπέρη, που φρουρούσαν την Ανατολική Ιμια, υπήρχε τουρκικός στρατός στη Δυτική Ιμια, η απαγκίστρωση και η εκτόνωση της υπόθεσης έπαιρνε εντελώς άλλες διαστάσεις…».

Γιατί πήραμε τις σημαίες

«…Εκείνη τη στιγμή ο Χόλμπρουκ δεν μου ανέφερε ξανά το θέμα των σημαιών. Και εγώ δεν θεώρησα σκόπιμο να το θέσω. Οι πατριδοκάπηλοι πάσης φύσεως και διάφοροι άκαπνοι “ελληναράδες” έχουν θεωρήσει μεγίστη προδοσία την αφαίρεση της σημαίας του δημάρχου Καλύμνου από τη νησίδα Ιμια και τη μεταφορά της “εν τιμή” από το αποχωρούν απόσπασμα. Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο.

Είναι αλήθεια ότι εγώ συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει. Σημαία-σύμβολο, και μάλιστα κάτω από τέτοιες περιστάσεις, είναι σημαία επίσημη, με σταθερή βάση, γερά προσδεμένη, φρουρούμενη και επιτηρούμενη.

Υποστήριξα επίσης ότι, εάν αφήναμε τη σημαία του Διακομιχάλη πάνω στην Ανατολική Ιμια, ήταν πολύ πιθανό, λόγω της καταιγίδας που είχε ξεσπάσει τη δεδομένη στιγμή, ο άνεμος ή τα τεράστια κύματα να την έπαιρναν και να την εξαφάνιζαν. Αυτό υπήρξε άλλη μια αιτία για την οποία κατασυκοφαντήθηκα και καθυβρίσθηκα από τους υπερπατριώτες.
Ολοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι δεν σκέφτονται ότι, εάν είχε τεθεί επίσημα από την πλευρά μας να παραμείνει η σημαία μας στη μία από τις δύο νησίδες, τότε και οι Τούρκοι θα μπορούσαν να αξιώσουν να μείνει και η δική τους η σημαία στην άλλη, όπου είχαν εγκαταστήσει φρουρά.

Η συζήτηση περί τη σημαία παραβλέπει το θεμελιώδες γεγονός ότι οι σημαίες ήταν δύο. Στη μία νησίδα η δικιά μας, στην άλλη νησίδα η σημαία των Τούρκων. Ετσι, όμως, θα ξαναγυρίζαμε στην αρχή του όλου προβλήματος και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτό που συστηματικά προσπαθούσαμε να αποφύγουμε, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις…».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ

Πυρ και μανία με τον Θεόδωρο Πάγκαλο είναι ο Δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, ο οποίος απαντώντας στα όσα του καταλογίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, τον χαρακτήρισε όνειδος της πολιτικής και γυρολόγο των πολιτικών κομμάτων. Μιλώντας στην εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου στο Aigaio tv “Μαζί στις 3”, ο κ. Διακομιχάλης ανέφερε τα εξής:

Προσωπικά αποτελεί τίτλο τιμής για μένα όσα λέει ο Πάγκαλος. Ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το ΚΚΕ, πήγε στο ΚΚΕ εσωτερικού, μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και τώρα, όπως ο ίδιος λέει, στηρίζει τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι κακό να αλλάζει κανείς κόμμα, αλλά αλλάζοντας τις ιδέες του ένα κορυφαίο στέλεχος πολλών κυβερνήσεων, υπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, καταλαβαίνετε ότι τα λέει αυτά για να αποσείσει τις δικές του τρομακτικές ευθύνες.

Εάν εγώ μπορούσα ν’ ανατρέψω τις εσωκομματικές διαδικασίες, τότε θα είχα δύναμη τεραστίων διαστάσεων και δεν…την είχα ανακαλύψει! Το λέει βέβαια ο Πάγκαλος, οπότε εγώ είμαι προσγειωμένος και δεν το λαμβάνω στα σοβαρά.

Ας μου απαντήσει ο ίδιος σε αυτό το ερώτημα: Εγώ κατάφερα να κρατήσω το βοσκό στα Ίμια επτά χρόνια, κάτι που επιβεβαίωνε την εθνική κυριαρχία στα Ίμια εν τοις πράγμασοι. Κρατούσα το βοσκό μετά το επεισόδιο 7 ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος γιατί δε φρόντισε ως υπουργός Εξωτερικών να πληρώνεται αυτός ο άνθρωπος για να παρέμενε στα Ίμια; Ο ίδιος είχε τεράστια ευθύνη εκείνη την περίοδο στο χειρισμό της υπόθεσης. Και τον ρωτώ ευθέως: Μπορεί τώρα να πάει ο βοσκός πάνω στα Ίμια; Τώρα δε θα υπάρχει πολεμική σύγκρουση εάν το επιχειρήσει η χώρα; Έρχεται ο χειριστής αυτής της υπόθεσης να πει αυτά τα πράγματα;

Τη δική μου σημαία κατέβασαν οι δύο “δημοσιογράφοι” της Χουριέτ. Ερωτώ: Προβοκατόρικα δούλεψε το άγημα του Π.Ν. που πήγε στις 28 του μήνα με εντολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ξαναυψώσει την ελληνική σημαία; Ο ίδιος δηλαδή συμμετείχε σε κυβέρνηση προβοκατόρων; Επιτέλους το καλαμπούρι πρέπει να σταματήσει μ’ αυτόν τον άνθρωπο.

Είναι προσωπικό όνειδος της πολιτικής ζωής του τόπου αυτός ο άνθρωπος. Να τολμά να κρίνει και να λέει τι; Ότι η σημαία είναι ένα απλό πανί και να το πάρει ο αέρας…

Εγώ δεν ήμουν τότε ένας απλός πολίτης. Ήμουν Δήμαρχος Καλύμνου, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκουν τα Ίμια πήγε και έβαλε το εθνικό σύμβολο, τη γαλανόλευκη.

Για πρώτη φορά η Τουρκία αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία στα νησιά στις 29/12 με ρηματική διακοίνωση και αμφισβητείται εμπράκτως η εθνική κυριαρχία στα Ίμια. Ξέρετε πότε απάντησε το ΥΠΕΞ; Μετά από 12 ημέρες.

Όλα τα πράγματα έχουν και τα όρια τους…”, είπε καταλήγοντας.

 2,383 total views,  6 views today