Οι αριθμοί ευημερούν αλλά ο τόπος πάσχει τόνισε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του Δήμου για το έτος 2020.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση της Γενικής Γραμματέως του Δήμου κ. Νικολαίδου και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Στράτου Καρίκη.

Ο κ. Χατζηδιάκος ξεκίνησε με την αναφορά ότι δεν έχουν  κληθεί να μιλήσουν οι φορείς για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής.

«Αν ανατρέξει κάποιος στις προεκλογικές δεσμεύσεις στις φρούδε υποσχέσεις  και συγκρίνει τι δεν  έγινε οι πολίτες θα ζητούσαν να απολογηθείτε για τον απολογισμό που δεν κάνατε. Ο απολογισμός σας έσωσε και σας έδωσε 12,5 εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήσατε. Πέρσι στον απολογισμό εμφανίστηκαν τα 55 εκατομμύρια του 2019 που μεταφερθήκαν στο 2020 που ήταν τοποθετημένα σε έργα. Ο λαός αποφάσισε να τα κάνουν  άλλοι. Περιμένατε δύομισι χρόνια να ξεκινήσουν τα έργα . Εύχομαι η δημοτική αρχή να απαλλάξει τον τόπο από την παρουσία της», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Η τοποθέτηση του κ. Χατζηδιάκου αναλυτικότερα :

Κύριε Πρόεδρε,Κυρίες /Κύριοι συνάδελφοι.

Πιστεύετε αλήθεια ότι αυτή είναι η θεσμική συνεδρίαση περί ετήσιουαπολογισμού της δημοτικής αρχής;Έχουν προσκληθεί στην τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των φορέων των παραγωγικών τάξεων των συλλόγων και των εκπροσώπων των πολιτών, όπως προβλέπει ο νόμος πριν 15 ημέρες;

Ή πιστεύετε πως η παράθεση 200 σελίδων με αριθμούς με τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών, τα χιλιάδες πιστοποιητικά που εξέδωσαν και γενικά τα «νούμερα» που μας παρουσιάζετε παραπέμπουν σε απολογισμό δράσεων και έργων ;

Με τη σημερινή συνεδρίαση μας γυρίσατε 63 χρόνια πίσω στο 1958 όταν σε ανάλογη συνεδρίαση της Βουλής ο γέρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου είπε στον μακαρίτη υπουργό Παπαληγούρα, τη φράση:«Οι αριθμοί ευημερούν και ο λαός πάσχει».

Δυστυχώς και εδώ «οι αριθμοί ευημερούν, ενώ ο τόπος πάσχει» γιατίδυστυχώς η Ρόδος καταστρέφεται.

Είναι απολογισμός δημάρχου και δημοτικής αρχής μέσω του αντιδημάρχου και της εκτελεστικής γραμματέως του δήμου; Αλλά τι έχει να μας πει ο κ.δήμαρχος που εδώ και 2,5 χρόνια είναι απών;

Στησημερινή συνεδρίαση ο κ. δήμαρχος δεν πρέπει να κάνει απολογισμό, πρέπει να κάνει ΑΠΟΛΟΓΙΑ.Να απολογηθεί για την κατάντια και το χάλι του δήμου, της πόλης και του νησιού μας.

Γιατί, αν ανατρέξει κάποιος στις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, στα παραπλανητικά σποτάκια, στις πομπώδεις εκφράσεις και τις φρούδες υποσχέσεις προς τους δημότες και τα συγκρίνει με το τι ΔΕΝ κάνατε 2,5 χρόνια τώρα, θα σας ζητήσει να απολογηθείτε μόνο και μόνο για τον εμπαιγμόπου τους έκανε. Γι’ αυτό φαίνεται δεν καλέσατε εκπροσώπους τους.

Και για να μη κοροιδεύομαστε, σας παρακαλώ μην επικαλείσθε τον κορωνοϊο,γιατίο COVID-19σας διέσωσε μέχρι σήμερα. Επιπλέον σας χάρισε και 12,5 εκατομμύρια επιπλέον, τα οποία κατασπαταλήσατε σε προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις σε ΙΚΕ που συστήθηκαν την μια βδομάδα και έπαιρναν αναθέσεις την άλλη. Αυτό όμως είναι αντικείμενο μιας άλλης συζήτησης και θα γίνει στην ώρα του.

Να σας επισημάνω μόνο ότι στον απολογισμό του 2019 με υπογραφή πρώην αντιδημάρχου εμφανίστηκε το ταμειακό υπόλοιπο που σας αφήσαμε των 55εκατομμυρίωνευρώ που κάποιοι αμφισβήτησαν.

Δυστυχώς για τον τόπο, τα έργαπου είχαμεπρογραμματισμένα να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2019,άκουσα ότι θα αρχίσουν το 2022 δηλαδή τον 3ο χρόνο, προφανώς για να μη φανεί ότι είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ακόμη τα 75 έργα που ήταν σεεξέλιξη τα παρουσιάζετε τώρα ωςδικά σας έργα αφού δεν έχετε κάτι άλλο να παρουσιάσετε.

Αυτός είναι δυστυχώς ο απολογισμός σας. Γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε !!!! και μαζί με τις ευχές μας για καλές γιορτές, να ευχηθούμε ότι είναι τα τελευταία Χριστούγεννα με αυτή τη δημοτική αρχή, ελπίζοντας να πάρει τα μηνύματα των πολιτών και να απαλλάξει τον τόπο από την παρουσία της.

 

Καμπουράκης : Όταν  κυκλοφορεί το Αγιο Πνεύμα …

Λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Β Καμπουράκης εξέφρασε τη δυσφορία του για την φράση του κ, Χατζηδιάκου να είναι αυτά τα τελευταία Χριστούγεννα της δημοτικής αρχής.

«Οσο και αν  να κάποιος προσπαθεί να αγιάσει δεν το επιτρέπει  το dna του.  Αυτός είναι αυτά λέει. Σε ποιο πάτο θα φθάσει αυτή η συζήτηση. ΄Οταν βρέχει  Αγιο πνεύμα  αυτοί κρατούν ομπρέλα. Λυπάμαι . Δεν κορόιδεψαν τον πολίτη τα μηνύματα της προεκλογικής περιόδου», τονισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρόδου.

Για αδράνεια κατηγόρησε τη δημοτική αρχή σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κ Δημήτρης Κρητικός.

“Αδράνεια της δημοτικής αρχής υπήρξε για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε καμία πρόσθετη δράση δεν προχώρησε ο Δήμος.  Δεν έκανε κάτι για την ενημέρωση των πολιτών και αποτροπής του συνωστισμού και να κάποια στιγμή να εμφανιστεί αυξημένη διασπορά του κορονοιου .  Επίσης επιβραδύνθηκε η αναπτυξιακή διαδικασία της πόλης και υπάρχει στασιμότητα . Να ανεβάσει στροφές η δημοτική αρχή.Καταψηφίζουμε  τον απολογισμό”, τόνισε ο κ. Κρητικός.

Στον κ. Κρητικό απάντησε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Β Καμπουράκης αναφέροντας :

“Κάναμε όσα αυτοί που μας  κρίνουν δεν είχαν ονειρευτεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν. Ελαφρά είναι το αποτέλεσμα ή ελαφρά μυαλά κρίνουν;”.

Γιάννης Ιατρίδης: Το νησί στερείται από όραμα ανάπτυξη και μεγάλα έργα

Καταπέλτης ήταν στη συνέχεια ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Ιατρίδης που στην τοποθέτηση του άσκησε δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή για όσα δεν έχουν γίνει

«Τα πεπραγμένα είναι καθρέπτης του δήμου και ο σχεδιασμός  για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν έργα στο νησί. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τα πεπραγμένα του Καλλικράτη. Είναι ένας αδηφάγος δήμος που τρώει στα σπλάχνα του Ροδίτη χωρίς ανταποδοτικότητα. Απογοήτευση είναι ο τομέας των έργων. Τα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί.  Έχουν μείνει χωρίς  τα έργα. Τιμή μου δήμαρχε που έκανες το εμβολιαστικό έργο στο γήπεδο των Καλυθιών. Μακάρι και εσείς να κάνετε ένα μεγάλο έργο. Εγώ άφησα έργα μεγάλα που έχουν όνομα και επώνυμο. Και ο τομέας της καθαριότητας ήταν απογοήτευση. Πρέπει να πάρετε μέτρα για να παρέχετε καλές υπηρεσίες. Το νησί στερείτε έργων γιατί οι επόμενες γενιές δεν θα μας συγχωρήσουν.  Να σηκώσουμε τα μανίκια δήμαρχε και να δουλέψουμε γιατί ο  τόπος χρειάζεται όραμα έργα.  . Αυτά που βλέπω στον απολογισμό είναι πολύ λίγα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιατρίδης.

Στράτος Καρίκης: Αυτή η δημοτική αρχή πληρώνει τα σπασμένα  πρώην δήμων

Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης υπερασπίστηκε το έργο της δημοτικής αρχής και μίλησε για επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλες τομές όπως η ΔΕΥΑΡ και η ΡΟΔΑ.

«Αυτή η δημοτική αρχή πληρώνει τα σπασμένα από δήμους. Παίρνουμε αυτό που το 2010 δεν τολμήσαμε. Σε επιχειρήσεις του Δήμου βλέπουμε πως γίνονται πράματα που οδηγούν στη νέα εποχή. Δεν έγινε συμμάζεμα της Παλιάς Πόλης; Στην Πρόνοια έμεινε κανείς δυσαρεστημένος από τις παροχές της; Στον τουρισμό παλαιότερα καταργήθηκε ο ΠΡΟΤΟΥΡ. Δεν είναι τυχαίο το 1.600.000 επισκέπτες που ήρθαν σε περίοδο πανδημίας. Σε κάποιους τομείς ο Δήμος πάει μπροστά. Με το εμβολιαστικό κέντρο προχωρήσαμε μπροστά. Και στο Κτηματολόγιο λύσαμε το θέμα του κτιρίου και τώρα όλοι χαίρονται το νέο κτίριο», είπε.

Ο κ. Καρίκης  υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολουθήθηκε στον τομέα της καθαριότητας και τόνισε πως ο Δήμος δεν μπήκε στο τριπάκι να κάνει σύμβαση με κάποια από τις μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα.

Ταρασλιάς : Αν πρέπει να γίνουμε κακοί για να γίνει καλύτερη η Ρόδος δεν φοβόμαστε

Στην οικονομική διαχείριση του Δήμου αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ταρασλιάς.

«Σήμερα είναι μια συζήτηση που εκτός από απολογιστικό χαρακτήρα μας επιτρέπει να χαράξουμε πολιτική για το μέλλον. Οι τοποθετήσεις δείχνουν αδυναμία γνώσης του νόμου. Δεν πρόκειται για ισολογισμό. Δεν είναι κατά βάση τα οικονομικά στοιχεία . Δεν τσιγκουνευτήκαμε ούτε ένα ευρώ για τον  κορονοιό και την αντιμετώπιση των θεμάτων που δημιούργησε. Ο κ. Καρίκης μίλησε για τα σχολεία. Εγώ θα μιλήσω για τις καθαρίστριες που προσλάβαμε. Σε μια δύσκολη κατάσταση ο Δήμος Ρόδου παρέμεινε σταθερά στα έσοδα του και δεν χάσαμε  κονδύλια. Εμείς πρέπει τώρα να διεκδικήσουμε  ενοίκια από ακίνητα φιλέτα. Γιατί;  Δεν ξέρω για ποιο λόγο έκαναν πολιτική με αυτό τον τρόπο. Αν πρέπει να γίνουμε κακοί για να γίνει καλύτερη η Ρόδος δεν φοβόμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων ενώ υπογράμμισε πως ο κ. Καμπουράκης ουδεμία παρέμβαση κάνει στο έργο των συνεργατών του και του αντιδημάρχου Οικονομικών αλλά απλά αναμένει το έργο που πρέπει να κάνουν.

Τριάντος : Στο επίκεντρο ο άνθρωπος

Στο έργο που έγινε στον τομέα της Πρόνοιας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος.  Μίλησε για τις δομές των αστέγων που θα λειτουργήσει αφού προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την μίσθωση του κτιρίου που θα τις στεγάσει.

«Δεν  καταργήσαμε τίποτε. Δουλεύουμε και έχουμε διάθεση να δουλέψουμε γιατί στο επίκεντρο έχουμε τον άνθρωπο», είπε.

 

 260 total views,  4 views today