«Με σοβαρότητα, πιστοί στις αρχές μας, συνεχίζουμε το έργο μας και θα παραμείνουμε στις επάλξεις ενεργοί και σε επαγρύπνηση για τη Ρόδο. Μακριά από μας τα περί θεσμικής εκτροπής. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλους»

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος με αφορμή τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας για τη μη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη.

Στη συνέντευξη όπου συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ Τέρης Χατζηιωάννου , ο δήμαρχος Ρόδου, ψύχραιμα και αποφασιστικά έδωσε απαντήσεις και επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς που δέχθηκε χθες.


Ταυτόχρονα όμως κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποστείλει τη σημαία του αγώνα και να αφήσει να χαθούν αυτά που μπόρεσε να δημιουργήσει στη διάρκεια της θητείας του.

Θύμισε ότι στη διάρκεια της πορείας του στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα. Επιπλέον γνωρίζει και πως λειτουργούν τα χρηματοδοτικά πρόγραμμα και σε ποιους φορείς απευθύνονται καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί … αμάθειας του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που του απέδωσε χθες ο κ. Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζηδιάκος δεν άφησε τίποτε ασχολίαστο αλλά δεν παρεκτράπηκε στο λόγο του . Δεν ανέβασε τους τόνους, αλλά και δεν υπαναχώρησε ούτε εκατοστό από τις θέσεις του.

Ειδικά για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης εξήγησε ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί μόνο 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά περισσότερα χρήματα από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Συμπληρώνοντας τη τοποθέτηση του δημάρχου ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε πως τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για τη προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη δεν είναι 5,6 αλλά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικότερα ο δήμαρχος ξεκίνησε τη συνέντευξή αναφερόμενος σε όσα είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

« Ήταν ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί μαζί με τον αντιδήμαρχο Μεσαιωνικής Πόλης εκφράσαμε τη λύπη μας για τη μη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Είδα τα δημοσιεύματα πριν από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου . Και εμείς είχαμε εγκρίνει τη σύμβαση στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο αλλά δεν είδαμε την ανάλογη δημοσιότητα. Καλώς πήρε δημοσιότητα και πριν το περιφερειακό συμβούλιο γιατί έτσι επιβραβεύθηκαν οι προσπάθειες μας. Μίλησα για σκοπιμότητες και συμφέροντα. Αυτά δεν είναι κατ ανάγκην υλικά. Μπορεί να είναι υλικά αλλά μπορεί να είναι και πολιτικά. Ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοώ. Αντιλαμβάνεστε τι αντίκτυπο θα είχε η υπογραφή της σύμβασης που επεδίωκαν όλοι οι φορείς τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές . Η όποια κυβέρνηση τη Δευτέρα με τη σύμβαση υπογεγραμμένη θα έβρισκε κοινό μέτωπο «, δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος που μίλησε και τη δουλειά που έχει κάνει για την προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός .

Για τον ισχυρισμό περί προϋπολογισμού 5,6 εκατομμυρίων ο κ. Χατζηδιάκος παρέπεμψε σε όσα δήλωσε στο Ροδίνι σε ομιλία του ο νέος δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης περί αναξιοποίητων ακινήτων.

Η αναφορά για τα ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη

Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις συσκέψεις περί ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη που είπε χθες ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Συμμετείχαμε στις συσκέψεις και ήρθε και κλιμάκιο του υπουργείου και έγιναν συζητήσεις για την αξιοποίηση 300 ακινήτων τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο για τη Μεσαιωνική Πόλη.Εμείς κάναμε συζητήσεις και τα θέσαμε εκτός και μπήκαμε σε άλλη λογική για την προγραμματική. Όσο για τα έργα 11 εκατομμύριων αυτά περιγράφονται από τη ΔΕΥΑΡ. Θα αντληθούν από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ , άλλα προγράμματα και από έσοδα της επιχείρησης. Δεν ενέκριναν τη σύμβαση για να μην καρπωθεί ο κ. Σαντορινιός και το κόμμα του την επιτυχία; Για να μην την καρπωθεί ο σημερινός δήμαρχος με την υπογραφή; Είμαι πολλά χρόνια στην ΤΑ. Ξέρω και τους λόγους που ή σύμβαση δεν υπεγράφει το 2012», είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Τα περί θεσμικής εκτροπής

Ο δήμαρχος απάντησε και στα περί θεσμικής εκτροπής που του απέδωσε χθες ο Περιφερειάρχης λέγοντας:

« Άλλοι έκαναν θεσμικές εκτροπές και παρενέβαιναν στο έργο άλλων φορέων . ¨Όχι εμείς. Αυτό αναζητήστε τα δελτία τύπου επί πέντε χρόνια για να δείτε τι έχει γίνει».
Επιπλέον ο κ. Χατζηδιάκος χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή το γεγονός ότι δεν κλήθηκε να λάβει μέρος στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου για τα προβλήματα στο αεροδρόμιο.

«Δεν είναι θεσμική εκτροπή να συνεδριάζει απέναντι ένα κουαρτέτο, και αν μην καλούν στη συνεδρίαση το δήμαρχο; Καταλαβαίνω ότι πήγε ο νέος δήμαρχος για να ενημερωθεί . Αλλά δεν έχει ορκιστεί ακόμη δήμαρχος. Δεν έχει λόγο. Ποιος είναι αυτός που υπηρετεί τις θεσμικές εκτροπές;», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος .

Η γνώση του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος απάντησε για τα περί αμάθειας του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που του απέδωσε χθες ο κ. Χατζημάρκος.

«Ξέρετε πως είμαι χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην πενταετία που πέρασε δεν αφήσαμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να μην το έχουμε αξιοποιήσει. Στο νησί εκτελούνται 65 έργα. Είναι προς δημοπράτηση 15. Ακόμη είναι πέντε της Μεσαιωνικής Πόλης και του Λιμενικού Ταμείου .Αυτά δείχνουν άγνοια; Άκουσα τη δήλωση που έγινε ότι εξετάζουν Περιφερειάρχης και νεοεκλεγείς δήμαρχος την αντικατάσταση των οργάνων στις Παιδικές χαρές από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Ίσως δεν γνωρίζουν ότι η απόφαση για τις παιδικές χαρές έχει υπογραφεί ήδη από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου. Ανακοίνωση έχουμε βγάλει και για τους αύλειους χώρους. Δεν μίλησα σε άλλες χρηματοδοτήσεις που αφορουν την Περιφέρεια», είπε.

Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι τον περασμένο Μάρτιο η ΔΕΥΑΡ είχε ετοιμάσει δελτίο για τη β φάση του φράγματος Γαδουρά. Πάγωσαν όπως είπε η διαδικασίες για την υποβολή του, όταν έγινε αντιληπτό ότι είχε υποβάλει πρόταση και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
«Δεν υποβάλλαμε εμείς την πρόταση για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Ξέρουμε ποια έργα πρέπει να υποστηρίξει η ΠΝΑΙ και για ποια δεν έχει σχέση. Αυτά υποστηρίξαμε στη συνεδρίαση. Τι τους ενόχλησε δεν ξέρω», είπε

Τα περί σοβαρότητας

Ο δήμαρχος απάντησε και στη προτροπή του Περιφερειάρχη στη δημοτική αρχή να προχωρήσει με σοβαρότητα μέχρι να λήξει η θητεία της.

« Με σοβαρότητα και εντιμότητα αντιμετωπίσαμε και αυτή την πενταετία . Αυτό το γνωρίζει ο κόσμος. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την ΤΑ από τη θέση που μας έχει τάξει. Να γνωρίζουν ότι και από τον καινούργιο ρόλο εμείς συνεχίζουμε. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά το έργο μας. Αλλοι έκλεισαν τα γραφεία και πήγαν διακοπές. Εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε στη θέση μας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Από την 1η Σεπτεμβρίου να μην νομίζουν ότι θα αφήσουμε τα πράγματα στη θέση μας . Θα τα παρατηρούμε. Για αυτό είμαστε εδώ».

Η ενημέρωση για τα έργα

Ο δήμαρχος τόνισε πως συνεχίζουν να εκτελούνται οι εργολαβίες σε όλο το νησί . Την επόμενη εβδομάδα έρχονται πέντε μεγάλοι κομποστοποιητές.
«Την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται δύο μικρά λεωφορεία από το πρόγραμμα Intereg Περιμένουμε να υπογράψουμε τη σύμβαση για τη Ροδιακή Έπαυλη», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαντορινιός , τον οποίο ευχαρίστησε. πήραν ρίσκο για τη Ροδιακή Έπαυλη.

«Μου ζητήθηκε να παραιτηθώ από την προσφυγή που είχε γίνει. Μεγάλο το ρίσκο. Εμπιστεύθηκα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον κ. Σαντορινιό και δεν βγήκα χαμένος. Στην συνέχεια ήρθε το Ειδικό Πρόγραμμα και περιμένουμε την απόφαση του ελεγκτικού. Σε λίγες ημέρες θα υπογράψουμε για την επόμενη φάση του ξυλοπεζόδρομου», τόνισε.

Το Καρνάγιο

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για το έργο του Καρνάγιου .
«Υπεγράφη η ΚΥΑ από τον κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τους άλλους δύο αρμόδιους υπουργούς για την παραχώρηση της χρήσης στο Καρνάγιο. Θα προχωρήσει και αυτό στον αέρα. Δεν σταματούμε και χωρίς καμία θεσμική εκτροπή προχωρούμε στο έργο μας. Να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους», είπε.

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος έκανε την ευχή να μην κάνει 35 χρόνια να υπογραφεί η σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη όπως έγινε με το καρνάγιο.

Περί χυδαιότητας

Δεν άφησε ασχολίαστα και τα περί χυδαιότητας στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος.
«Κατά την άποψη μας δεν υπάρχουν χυδαία κεφάλαια . Υπάρχουν χυδαίες πράξεις και ενέργειες που εμείς δεν μετείχαμε ποτέ».

Για τις…πικρίες των εκλογών

Ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το γεγονός ότι δεν κέρδισε τις εκλογές.
Αν μη τι άλλο έδειξε πως πορεύεται με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια πάνω από όλα για τον τρόπο που χειρίστηκε στα θέματα στο Δήμο αλλά και τα έργα που δρομολόγησε.
«Παρά το αποτέλεσμα των εκλογών εμείς δουλεύουμε κανονικά. Και ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης δεν εξελέγη αλλά δουλεύει κανονικά. Το γεγονός ότι είμαι εδώ και δουλεύω και επιβλέπω συνεχώς έργα δείχνει κάτι άλλο και όχι πικρία και στεναχώρια. Δείχνει ικανοποίηση ενθουσιασμό και όχι στεναχώρια. Τις πικρίες και τις στεναχώριες ας τις βρουν κάποιοι άλλοι», τόνισε.

«Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη δικαιώνουν τους προβληματισμούς μας. Οι ανάγκες της Μεσαιωνικής Πόλης είναι δεδομένες. Το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης κάλυπτε όλα αυτά τα δεδομένα. Στις τοποθετήσεις μου ήμουν πολύ προσεκτικός», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηωάννου.