Πραγματοποιήθηκαν σήμερα ενώπιων πολυπληθούς και ενθουσιώδους κοινού, τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου το οποίο βρίσκεται επί της οδού 25ης Μαρτίου και Εθελοντών Δωδεκανησίων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Γλυνός, οι υποψήφιοι βουλευτές Λίτσα Φτακλάκη, Βάιος Καλοπήτας, Σαράντος Μπακρυσιώρης, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Γιαννόπουλος και Στάθης Κουσουρνάς, ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Κοσμάς Σφυρίου οι πρώην βουλευτές Νϊκος Ζωίδης και Βασίλης Παπανικόλας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Σάββας Περίδης, ο κ.Φώτης Κωστόπουλος, όλοι οι αντιδήμαρχοι πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και πάρα πολλοί πολίτες που θέλησαν να ακούσουν την ομιλία του δημάρχου Ρόδου.

Της ομιλίας του δημάρχου προηγήθηκε ο αγιασμός του εκλογικού κέντρου.


Στη συνέχεια ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί έξω από το εκλογικό του κέντρο και μίλησε σε όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους και είχαν γεμίσει οδό την 25ης Μαρτίου και τους εσωτερικούς χώρους του εκλογικού κέντρου.

Μίλησε για όλα για τα έργα που έχουν γίνει, για όσα δρομολογήθηκαν και έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες.

Ομίλησε για την λάμψη της Ρόδου που έρχεται με την ευημερία όλων των πολιτών και όχι λίγων και προνομιούχων.

Ο κ. Χατζηδιάκος απάντησε στις συχνές αναφορές του υποψηφίου δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη για την αίγλη της Ρόδου και τόνισε πως δεν δημιουργείται με ευχολογία και εκθέσεις ιδεών αλλά με έργα.

«Η αίγλη της Ρόδου έρχεται με την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων του νησιού με την αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό που ο δήμος Ρόδου αντιμετώπισε χωρίς ουδεμία βοήθεια από το κράτος. Μίλησε για τον αγώνα που έγινε για να ορθοποδήσει οικονομικά ο δήμος και σήμερα να είναι οικονομικά ισχυρός αυτοδύναμος και με 45 εκατομμύρια στα ταμεία του.

Η οικονομική σταθερότητα έχει συμβάλει όπως είπε ώστε και οι εργαζόμενοι του Δήμου να αισθάνονται σίγουροι σε ότι αφορά τις αποδοχές τους. Επιπλέον έχουν να λαμβάνουν και τα χρήματα που είχαν περικοπεί τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των μνημονίων.

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στο ψηφοδέλτιο της παράταξης που αποτελείται από παλαιούς αυτοδιοικητικούς αλλά και νέους στην πολιτική που θέλουν να δοκιμαστούν που έχουν επιθυμία για προσφορά στα κοινά.

«Το ψηφοδέλτιο μας είναι ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής . Η παράταξη μας είναι ανεξάρτητη και στηρίζεται στους πολίτες και όχι σε οικονομικά συμφέροντα», είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Αέρας νίκης και το βλέμμα στην επόμενη τετρετία

Με το σύνθημα «Εμείς Μιλάμε με Έργα …και Συνεχίζουμε»  με τον αέρα της επερχόμενης νίκης  ο κ. Χατζηδιάκος άναψε το πράσινο φως για την επίσημη έναρξη της πορείας προς τις κάλπες της 26ης Μαΐου!

«Με την απαραίτητη γνώση
Με την πολύτιμη εμπειρία
Με την αδιαμφισβήτητη εργατικότητα
Με την ακλόνητη πίστη στη Ρόδο και τους συμπολίτες μας
Πραγματοποιούμε τα επόμενα αποφασιστικά και καθοριστικά βήματα για μια Ρόδο ξεχωριστή «Μια Ρόδο, κέντρο του Διεθνούς Πολιτισμού».τόνισε ο Δήμαρχος της Ρόδου εκφράζοντας σε όλους τους τόνους την θέληση και την σιγουριά, τη δικιά του αλλά και των συνεργατών του, για την υλοποίηση και ολοκλήρωση κατά την διάρκεια της δεύτερης τετραετίας όλων των στόχων που μπήκαν και των έργων που ξεκίνησαν τα πρώτα τέσσερα χρόνια.

Αναλυτικότερα ο δήμαρχος τόνισε:

Αιδεσιμότατοι, ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές και την ευλογία σας.
Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,
Εκλεκτοί μου συνεργάτες υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι
—————————
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την σημερινή σας παρουσία, στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, απ’ όπου ξεκινά η νέα νικηφόρα μας πορεία προς τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαίου.

Ξεκινήσαμε μαζί πριν 5 χρόνια από τον ίδιο χώρο, με κοινούς στόχους, κοινά οράματα. Συμπορευτήκαμε μαζί, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, ξεπεράσαμε εμπόδια και σήμερα συνεχίζουμε όλοι μαζί για ακόμη καλύτερες μέρες για τη Ρόδο μας.

Σήμερα η αυθόρμητη και δυναμική σας παρουσία, σηματοδοτεί τη νέα μας αφετηρία, και μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Γιατί η δύναμη η δική μας, η δύναμη της Ρόδου, είναι η δύναμη όλων των πολιτών της.

Σήμερα προχωράμε και συνεχίζουμε μαζί. Με έργα και δράσεις παντού. Με εμβληματικές παρεμβάσεις. Με στρατηγικές προτεραιότητες, που συνδέονται με τον Πολιτισμό, την Καθημερινότητα και την Κοινωνική Συνοχή.

Αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις του Δήμου, με συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο.
Εφαρμόζουμε βιώσιμες πολιτικές ανάπτυξης, υιοθετώντας σύγχρονους κανόνες, έξυπνες και καινοτόμες λύσεις.

Αξιοποιούμε το σύνολο των πόρων, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για το μέλλον.

Προωθούμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα με μεθοδικότητα, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ικανότητα σύνθεσης, διεκδικητικότητα και δυναμισμό.

Δεν λυγίσαμε, δεν δειλιάσαμε, δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά, αξιοποιήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα στην περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας και βγήκαμε νικητές.

Η στρατηγική και η στόχευση μας θεμελιώνεται σε πραγματικά δεδομένα και πάντα βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, που καταλήγει σε δράση.

«’ Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλώς μια ΕΥΧΗ».

Δεν αρκεί μόνο η επιθυμία να δώσω λύση σε προβλήματα. Απαιτούνται πολλαπλές και ποικίλες διεργασίες, που συνδέονται πολλές φορές με άλλες παραμέτρους, διαδικασίες αγκυλώσεις και γραφειοκρατείες.

‘Ολα όσα έχουν υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί δεν είναι προεκλογικές μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής. Είναι αποτέλεσμα πολύμοχθης, πολύχρονης και πολυδαίδαλης διαδικασίας. Θέλω να διευκρινίσω στο σημείο αυτό, ότι το μικρότερο χρονικό διάστημα που απαιτείται από την έγκριση μελέτης ενός μόνο έργου μέχρι την ανάθεση εκτέλεσης του, κυμαίνεται από 12 έως 16 μήνες και προαπαιτούνται 27 ή και περισσότερες διοικητικές και ελεγκτικές ενέργειες! Ο νόμος 4412/2016 για τα δημόσια έργα έχει τροποποιηθεί 204 φορές!».

Σήμερα, όμως ΜΙΛΑΜΕ ΜΕ ΕΡΓΑ. Με έργα, από τα οποία άλλα έχουν δημοπρατηθεί και άλλα έχουν υλοποιηθεί, όπως αναφέρονται στο σχετικό έντυπο της παράταξης μας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου απολογισμού δείχνουν ότι ο δήμος Ρόδου, είναι ένας από τους πλέον υγιείς και ισχυρούς οικονομικά δήμους, με αποθεματικό άνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ, τοποθετημένα σε έργα του τεχνικού μας προγράμματος 2018 και 2019.

Οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος. Παραλάβαμε ένα δήμο με τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις, με υψηλό δανεισμό από τους καποδιστριακούς δήμους, με οφειλές προηγουμένων ετών, χωρίς έσοδα, με χρηματοδοτικές περικοπές από το κεντρικό κράτος κατά 60%.

Ορισμένοι εθελοτυφλούν και δεν θέλουν να αποδεχθούν αυτό που βλέπει η πλειονότητα των συνδημοτών μας. Τους ενημερώνουμε λοιπόν, ότι αξιοποιήσαμε όλα τα προγράμματα, εθνικά, ευρωπαϊκά και εντάξαμε και εκτελούμε έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς, όπως σχολικά κτίρια, αποκαταστάσεις εμβληματικών κτιρίων, (Ακάβη, παλιό νοσοκομείο, Ροδιακή έπαυλη, Δημαρχείο, Εθνικό Θέατρο, κλπ,) παρεμβαίνουμε σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως το Ροδίνι, οι Πεταλούδες, το Φασούλι, εκτελούμε έργα ασφαλτοστρώσεων δεκάδων χλμ στην πόλη, στα χωριά και στις αγροτικές περιοχές του δήμου μας .

Ανακατασκευάζουμε 35 νέες πιστοποιημένες παιδικές χαρές. Αντικαταθιστούμε σταδιακά το στόλο τόσο των απορριμματοφόρων και μικρών οχημάτων, όσο και των λεωφορείων του ΡΟΔΑ και προμηθευόμαστε βαρέα μηχανήματα με χρηματοδοτήσεις τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του ΥΠΕΣ.

Πρωτοπορήσαμε πανελλαδικά σε πάρα πολλούς τομείς και σήμερα στη Ρόδο εκτελείται το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, έργο ενεργειακής αναβάθμισης οδικού φωτισμού, με την αντικατάσταση 30.400 φωτιστικών με λαμπτήρες LED. Προστατεύουμε το περιβάλλον και την εικόνα της πόλης με το νέο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων και εφαρμόζουμε το σύστημα ανακύκλωσης με την λειτουργία του ΚΔΑΥ.

Εντάξαμε σε ΣΔΙΤ την κατασκευή 11 νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων με 2 κλειστά γυμναστήρια και την νέα ΜΕΑ προϋπολογισμού άνω των 60 εκ, ευρώ. Όλα αυτά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του δήμου μας και χωρίς να αυξηθούν ούτε κατ ελάχιστον τα δημοτικά τέλη. Αντίθετα, θέσαμε τις βάσεις για την μείωση των τελών, ήδη από τον επόμενο χρόνο που θα ολοκληρωθούν τα παραπάνω έργα.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας, με την συνεχή λειτουργία όλων των προνοιακών μας δομών, Βοήθεια στο σπίτι, σισίτιο, κοινωνικά φροντιστήρια και είμαστε ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που ξεκίνησε το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Λειτουργούμε 21 βρεφονηπιακούς σταθμούς και κατασκευάζουμε 3 νέους.

Αντιμετωπίσαμε μόνοι μας το θέμα του προσφυγικού, χωρίς κρατική ή άλλη βοήθεια με μόνη στήριξη αυτή των εθελοντών και της τοπικής κοινωνίας και διαχειριστήκαμε αθόρυβα την διέλευση από τη Ρόδο 23.000 προσφύγων για να μην τρωθεί η τουριστική εικόνα του νησιού.

Φίλες και φίλοι,

O πολιτικός αναδεικνύεται με την πολιτική του. Το πολιτικό πρόσωπο πρέπει να είναι φορέας των χαρακτηριστικών εκείνων, τα οποία το συνδέουν με την ουσία των πραγμάτων, με την κοινωνία, με τις ανάγκες της, με την πραγματικότητα, με τις συνθήκες και τις εκάστοτε συγκυρίες. O πολιτικός διακρίνεται από τον τρόπο ζωής του, τον ιδιωτικό του βίο, την εμπειρία, την άσκηση διοίκησης, αλλά και τα άμεσα αντανακλαστικά σε επίκαιρα θέματα, οι θέσεις και οι απόψεις, που επιδεικνύει σε οικονομικά, ιστορικά, πολιτισμικά και κοινωνικά θέματα είναι καθοριστικές. Με βάση τα στοιχεία αυτά αξιολογεί και επιλέγει ο πολίτης.

Φίλες και φίλοι,
Η αυτοδιοίκηση είναι ένα ζωντανό κύτταρο διεκδίκησης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και δημοκρατίας. Ένας θεσμός που υπερασπίζει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της, που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της, ενθαρρύνει, διευρύνει και ενισχύει όλες τις συμμετοχικές διαδικασίες. Σήμερα οι εργαζόμενοί στο δήμο Ρόδου και στις επιχειρήσεις του νοιώθουν την ασφάλεια ότι δεν θα διακινδυνεύσουν οι αποδοχές τους, αντίθετα τους καταβάλλονται τώρα αποδοχές που είχαν περικοπεί με τα μνημόνια των προηγουμένων ετών.

΄Ακουσα να λένε για την αίγλη της Ρόδου. Ασφαλώς οι πόλεις του 21ου αιώνα κρατάνε το κλειδί του μέλλοντος, αλλά μάλλον δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι, ότι οι πόλεις του σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα και ραγδαίες αλλαγές, που ήδη βιώνουμε και πρόκειται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές των πόλεων για να λειτουργήσουν πρέπει να επανασχεδιαστούν. Είναι σαν να χτίζεις μια κωμόπολη μέσα στην πόλη κάθε χρόνο» είπε χαρακτηριστικά η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος της Βιέννης κ. Βασιλάκου. Προβλήματα αστικοποίησης, ανισοτήτων και κοινωνικής αποδιάρθρωσης, αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνική γεωγραφία των πόλεων, η κλιματική αλλαγή αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης πόλης.
Σήμερα σε αυτά ακριβώς εστιάζουμε. Σε παρεμβάσεις με προοπτικές. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Δημιουργούμε με αυτόν τον τρόπο μια νέα αφετηρία προόδου και ανάπτυξης. Επιδιώκουμε να συνθέσουμε τις αντιθέσεις, να δημιουργήσουμε συγκλίσεις, να αναδείξουμε μια βιώσιμη ισορροπία στο χώρο και να διαμορφώσουμε τη νέα ταυτότητα της Ρόδου.
Ο Δήμος Ρόδου αποκτά μια σύγχρονη προσωπικότητα που στηρίζεται στη σύνθεση της ιστορικής διαδρομής του με τη δημιουργικότητα που είναι αναγκαία για να οικοδομήσει η νέα γενιά το μέλλον της.
Ο Δήμος Ρόδου διεκδικεί ένα αξιόπιστο ρόλο στα υπέρ-τοπικά ζητήματα που συνδέονται με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Ρόδου, ως ενιαία οικονομική, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή οντότητα σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς και τους τοπικούς φορείς.

Ετσι αποκτά την ΑΙΓΛΗ ΤΗΣ Η ΡΟΔΟΣ, όχι με ευχολόγια, με αοριστολογίες, με εκθέσεις ιδεών.
Η αίγλη της Ρόδου, έρχεται με την ανάπλαση της νέας Αγοράς, του Ροδινιού, του ξυλοπεζόδρομου, του Ήχος και Φως, της Ροδιακής ΄Επαυλης, του Εθνικού θεάτρου, της ανάπλασης του ανατολικού μετώπου της πόλης, και τόσων άλλων που εμείς υλοποιούμε.
Η αίγλη της Ρόδου, έρχεται με την αναβάθμιση και αναζωογόνηση της Παλιάς Πόλης που επιδιώξαμε με την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και την ανάδειξη του νησιού μας σε διεθνές κέντρο πολιτισμού.
Η αίγλη της Ρόδου, έρχεται με την ένταξη – δημοπράτηση εκτέλεση έργων στην πόλη και στα χωριά τα οποία κάποιοι τώρα ανακαλύπτουν.
Η αίγλη της Ρόδου έρχεται μέσα από την αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού της κεφαλαίου, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
Η λάμψη της Ρόδου, έρχεται με την ευημερία όλων των πολιτών του νησιού και όχι ορισμένων προνομιούχων.

Η τουριστική και η οικονομική ανάπτυξη έρχεται και μέσα από νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν με την λειτουργία του νέου Καρνάγιο, της Β φάσης της νέας Νέας Μαρίνας, της Μαρίνας Μανδρακίου των 175 mega yiot στο Μανδράκι. Έρχεται και με την δημοπράτηση του νέου οδικού άξονα που ενώνει το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου με το τουριστικό λιμάνι, έργα τα οποία διεκδικήσαμε και δρομολογήσαμε σε μια δύσκολη αυτοδιοικητική θητεία.
Προχωρούμε και συνεχίζουμε, με ένα κύμα δημιουργίας έργων και δράσεων σε όλο το Δήμο. Για τη Ρόδο: Δήμο Πρότυπο, Τόπο Ποιότητας Ζωής, Τόπο Νέων Ευκαιριών, Τόπο Δημιουργίας.

Φίλες και φίλοι,

Απαντώντας στο ερώτημα «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε», τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Η παράταξη μας «Ρόδος-Δύναμη Πολιτών» στηρίζεται στη ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ, δεν χειραγωγείται από κομματικά και οικονομικά συμφέροντα. Ήταν, είναι και θα παραμείνει ανεξάρτητη. Δεν είμαι «ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ», αλλά δήμαρχος του Ροδιακού λαού.
Η παράταξη μας, υπήρξε και παραμένει προσανατολισμένη στην κοινωνία, στην αναζήτηση και διαμόρφωση ουσιαστικών λύσεων σε ζωτικά προβλήματα του πολίτη. Η παράταξη μας στελεχώνεται από έμπειρους συμβούλους τους οποίους ευχαριστώ που παρέμειναν πιστοί στις ιδέες, στις αρχές, στις αξίες που πρεσβεύσαμε πριν 5 χρόνια, στο έργο που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε και πλαισιώνονται σήμερα με τους νέους συνεργάτες που με εμπιστεύονται για να συνεχίσουμε όλοι μαζί για νέους στόχους, νέους ορίζοντες. ΄Ενα ψηφοδέλτιο νίκης και προοπτικής. Μαζί με συμπολίτες μας που εκπροσωπούν κοινωνικές και άλλες δυνάμεις της πόλης και της υπαίθρου. Η Δημοτική μας παράταξη είναι ανεξάρτητη, ανοικτή σε ιδέες, προτάσεις και ανθρώπους. Θέλω να τους ευχαριστήσω.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης από καρδιάς, όλες και όλους , που μας στηρίζετε.

Είμαστε εδώ, επιδιώκουμε συγκλίσεις, συνθέσεις και συνεργασίες και ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ με πρόγραμμα, Ολοκληρωμένο, Αναπτυξιακό, Κοινωνικά Δίκαιο, Χωρικά Ισορροπημένο.

Γιατί εμείς μιλάμε με έργα.