Μια σειρά καίριων ερωτημάτων έθεσε στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας και τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ζήτησε απαντήσεις από τη δημοτική αρχή.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη με πολλές αιχμές για την προσφυγή του τέως δημάρχου στη δικαιοσύνη.

«Οι ποινικοποιήσεις τις πολιτικής και η  μήνυση σε βάρος μου με θλίβει γιατί βλέπω ένα κατήφορο όπου κερδισμένος δεν θα είναι κανένας. Καταλαβαίνω πως είχε ανάγκη μετά την καταγγελία μου στις 2 Ιουνίου του 2019 να εκφράσει την αγωνία του από κατηγορούμενος να προσποιηθεί πως είναι κατήγορος. Δεν καταλαβαίνω τι μήνυμα δίνει όταν πηγαίνει το δήμαρχο σε  ποινικό δικαστήριο . Η ΤΑ στο Δήμο Ρόδου έχει  καταντήσει συνεχής διαμάχη με κενά επιρρήματα. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ο πάτος του βαρελιού», τόνισε  μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο τέως δήμαρχος τόνισε:

«Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον κανονισμό θα παρακαλούσα  πριν από το στάδιο των τοποθετήσεων να τηρηθούν οι ερωτήσεις. Δεν να αναφερθώ σε όσα προσπαθούσε να με προ καλέσει ο δήμαρχος . Θα σας παραπέμψω σε αυτά που είπε ό Ηλίας Ηλιού: θα σας  ταράξουμε στη νομιμότητα.Έστειλα έγγραφο και ζήτησα στοιχεία  για την καθαριότητα. Να φροντίσουν να μου τα δώσουν.   Προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη είναι ο  μόνος τρόπος να έχω τα στοιχεία που ζήτησα. Ζήτησα μονοθεματική συνεδρίαση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ και επίσης  ζήτησα όλα τα έγγραφα που αφορούν τη διαχείριση του. Είμαι διαθέσιμος και στις εορτές να ενημερωθώ για τον ΠΡΟΤΟΥΡ” τόνισε .

Το σημαντικότερο ο τέως δήμαρχος έθεσε το θέμα που αφορά τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και ζήτησε να ενημερωθεί το σώμα για το αν ετέθη το θέμα αυτό που είναι μείζονος σημασίας δημόσια στον πρωθυπουργό.

Γιατί της παρουσίας του Πρωθυπουργού  στη Ρόδο οπως είπε ο τέως δήμαρχος ακολούθησε η κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ και του Περιφερειακού.

“Προς τι η υποκρισία να γίνει η κοινή συνεδρίαση ΠΕΔ Περιφερειακού . Έθεσε  κάποιος το θέμα δημόσια στον πρωθυπουργό;”, τόνισε ο κ.Χατζηδιάκος

Ο τέως δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στη ΔΕΡΜ ΑΕ και στην απόφαση να ιδρυθεί γραφείο τύπου με αμοιβή δημοσιογράφου που όπως είπε βρήκε πολυθρόνα να καθίσει  με 33.480 ευρώ. Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί για τις αμοιβές των αιρετών που λαμβάνουν  μέρος στο διοικητικό συμβούλιο της  ΔΕΡΜ με αφορμή όσα ανέφερε μιλωντας στον Sky o ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος κ. Γιάννης Ιατρίδης.

Α. Β. Καμπουράκης Μας ταράξατε στην αμετροέπεια

“Αναφορικά με την πολυθρόνα  άκουσα  τα παράσιτα  που ακούστηκαν” απάντησε ο κ. Καμπουράκης. Ακολούθως άσκησε δριμεία  κριτική στον τέως δήμαρχο για την κατάσταση του Εθνικού Θεάτρου και τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη. Επίσης για τον ΠΡΟΤΟΥΡ κατηγόρησε τον κ. Χατζηδιάκο ότι ήταν εκείνος που δεν στήριξε τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού.  Όσο για την φράση του Ηλία Ηλιού απαντώ “μας έχετε ταράξει στην αμετροέπεια”, τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Εν συνεχεία πήρε το  λόγο ο κ. Κρητικός που αναφέρθηκε στην ανάγκη  να γίνονται δια ζώσης οι συνεδριάσεις του σώματος . Έκανε επίσης αναφορά στη βελτίωση του σημείου όπου βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Ρόδου όπου γίνονται και οι εμβολιασμοί. Έθεσε επίσης   το θέμα των κατασκηνώσεων με αφορμή τη συνάντηση με τον Παρροδιακό Σύλλογο Απόλλων της Αμερικής. Δόθηκαν απαντήσεις τόσο από το Δήμαρχο που αναφέρθηκε στον τρόπο προσέγγισης των ομογενών αλλά και στην κατάσταση των κατασκηνώσεων κάνοντας μνεία στην κακή  εικόνα τους.

Με αφορμή το γεγονός ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου άνοιξε ο πρόεδρος του σώματος κ. Σοκορέλος ζητώντας από όλους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής γιατί τα πράγματα με τον κορονοιό δεν είναι καλά  ο επικεφαλής της παράταξης Λαική Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ.Ο κ. Πότσος ζήτησε επίσης και πλήρη ενημέρωση για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Το λόγο ζήτησε και πήρε ακολούθως ο  πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ  κ. Σπανος που θέλησε να απαντήσει στο θέμα του γραφείου τύπου που έθεσε  ο κ. Χατζηδιάκος

Σπανός : Το μαγαζί είναι εκκλησία

Ο κ. Σπανός τόνισε :

«Διαβεβαιώνω το σώμα ότι η εταιρεία μας ενεργεί με τον καλύτερο τρόπο και υπηρετούμε τους καταστατικούς σκοπούς σεβόμενοι την νομοθεσία., Το αφήγημα του τέως δημάρχου είναι έωλο για το γραφείο τύπου. Και εκείνος έκανε το ίδιο με στενό του συνεργάτη που αμείβονταν από ΔΕΡΜ ΑΕ,. Δεν κάναμε κάποιο παράπτωμα.  Είναι  δικαίωμα μου  να επιλέγω συνεργάτες. Οι μισθοί στους  οποίους αναφέρθηκε ήταν οι μισθοί  που έπαιρναν και οι προηγούμενοι στο δς. Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα και  διοικούμε με πλήρη διαφάνεια. Από τώρα ανακοινώνω πως η ΔΕΡΜ ΑΕ φέτος δεν θα έχει ζημιογόνο χρήση. Το μαγαζί που λέγεται ΔΕΡΜ ΑΕ είναι εκκλησία»

Θέλησε  να εκφράσει ο κ. Σπανός την δυσφορία του για την κριτική ασκούν τα ΜΜΕ αλλά δεν το έκανε με πολιτικό αλλά  με εξαιρετικά άκομψο  τρόπο.

Αυτό που είπε θέλησε ακολούθως να διορθώσει ο κ. Καρίκης που στην τοποθέτηση του είπε και για την κριτική που πρέπει να δέχονται όσοι ασκούν πολιτική.

Απαντήσεις για τον τρόπο διαχείρισης του ΠΡΟΤΟΥΡ έδωσε ο κ. Κολλιάδης.

“Τα λεφτά που δώσαμε ήταν πολύ λίγα για το νησί της Ρόδου. Δεν είχε μια φωτογραφία ο ΠΡΟΤΟΥΡ . Δεν γίνεται να μην πληρώνω τα οφειλόμενα ή τους εργαζόμενους. Ελάτες να σας δείξουμε τι κάναμε τα τελευταία δύομισι έτη. Πίστευα πως θα μας λέγατε συγγνώμη ή συγχαρητήρια. Κουράστηκα από τα πυροτεχνήματα και τις κορώνες .  Ο τουρισμός για τη Ρόδο είναι πως είναι το υπουργείο Αμυνας στην Ελλάδα Κόσμος ζει από αυτό.  Ήρθα στο Παρίσι για να καταφέρουμε να φέρουμε τους γάλλους στη Ρόδο και να ανοίξουμε Μάρτιο. Ποιόν είχατε εσείς διευθυντή ;  Περιμένω να έρθετε να μιλήσουμε για τη διάθεση του 1,6 ευρώ. Που αφήσατε  όλα τα υλικά για τον ΠΡΟΤΟΥΡ . Δεν  διαθέτουμε τίποτε από το παρελθόν του οργανισμού”, είπε ο κ Κολλιάδης από την Γαλλία.

Ο κ. Κολλιάδης αναφέρθηκε και σε δύο υπαλλήλους η  πρόσληψη των οποίων  πρέπει να  κατοχυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Γ Ιατρίδης: Σήκωσα για τη ΔΕΡΜ ΑΕ φορτίο δυσανάλογο

Για τη ΔΕΡΜ ΑΕ μίλησε ο κ. Ιατρίδης.

«Παρέλαβα την εταιρεία  με ζημιογόνο χρήση . Μετά ξεκίνησε η πανδημία . Έγιναν από την κακοκαιρία ζημιές. Δεν μπορεί να μου πει για κερδοφορία όταν παρέλαβε εταιρεία με έσοδα. Και η σεζόν πήγε πολύ καλά και ως εκ τούτου και θα ήταν τα  έσοδα  ανάλογο. Σήκωσα ένα πολύ μεγάλο φορτίο δυσανάλογο. Γνωρίζετε κ. Καμπουράκη  το φορτίο που σήκωσα. Ο μόνος που πληρώνονταν ήταν ο αντιπρόεδρος  και ένα μισθό πήρε η διευθύνουσα σύμβουλος», τόνισε ο κ. Ιατρίδης.

«Δεν έκανα αναφορά στον κ. Ιατρίδη . Δεν μου έγινε παράδοση δεν παρέλαβα την εταιρεία . Εγώ νοικοκύρεψα το μαγαζί. Δεν στράφηκα εναντίον σας» είπε μεταξύ πολλών άλλων αντιδρώντας στην τοποθέτηση του κ. Ιατρίδη ο κ.Σπανός.

Ακολούθως ξεκίνησε  η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Με αφορμή το θέμα της αναμόρφωσης του προυπολογισμού ο κ. Χατζηδιάκος ρώτησε αν είναι εφικτό να εγκριθεί το κόστος των 86.000 ευρώ  της προγραμματικής σύμβασης με το τμήμα Δωδεκανήσου του ΤΕΕ για την έκδοση βιβλίου που αφορά τα κτίρια βιομηχανικής  κληρονομίας.

Στο γεγονός ότι μπορεί να συναφθεί  σύμβαση απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ταρασλιάς .”Είναι τεχνικής φύσεως και μόνο η σύμβαση  και θα πληρωθεί από το ΤΕΕ ” συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο κ. Καμπουράκης και τόνισε:

“Είναι αλήθεια ότι  η παράταξη του κ .Χατζηδιάκουείναι απογοητευμένη γιατί   με την   απουσία του από δημοτικό συμβούλιο τους  στέρησε θέσεις; Τι εννοεί με το ένα ένα τα θέματα. Εγώ Δήμαρχος Ρόδου είμαι. Δεν ξέρω που θέλει να το φθάσει. Ο  Φιλήμων Καρίκης στην κοιλάδα Πεταλοόυδων έβαλε κρουνούς  για την Πυρόσβεση. Φέτος όταν πήραμε φωτιά ονειρεύονταν να με δουν με μπικίνι. Πήγα με το σακάκι μου και δεν τους άρεσε.Αυτό που είδα είναι πως δεν υπήρχαν κρουνοί για να γεμίσουν τα Πυροβεστικά. Ούτε δεξαμενή. Συγνώμη θα ακούσουμε από τον άρχοντα. Υπάρχει εδώ αιδώς ; Στη Ρόδο ντροπή δεν υπάρχει. Αν δεν ερχόταν η ΠΥΡ του αεροδρομίου να μας δώσει ένα τεράστιο αυτοκίνητο να γεμίζει τα πυροσβεστικά μας θα είχαμε θέμα. Η κοιλάδα έπρεπε να προστατευθεί  καλύτερα. Θέλει να τα πάει τα θέματα ένα ένα ας τα πάει και 0,01. Να επιβληθεί στην παράταξη του γιατί με τις εξυπνάδες του  στερήθηκε ο Δήμος μέλη. Κατάφερε να μην μας τιμά η αντιπολίτευση”

“Είστε στον τρίτο έτος θητείας σας. Εδώ και τρία έτη κάνετε …αντιπολίτευση. Το καταλάβατε αυτό;  Αφήσαμε και κρουνούς και σύστημα πυρόσβεσης για την κοιλάδα Πεταλούδων . Εγώ δεν βρίζω κανένα” απάντησε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ακολούθως στη διάρκεια ενημέρωσης για την αναμόρφωση του προυπολογισμού ο κ. Ταρασλιάς είπε:

“Καταθέσαμε  ξανά τους ισολογισμούς 2017 και 2018 εξαιτίας των λαθών της προηγούμενης δημοτικής αρχής”.

Λαμβάνονας το  λόγο ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε:

«Έγινε  ένα λάθος που διορθώθηκε το 2019 από τον ορκωτό  λογιστή . Εμφανίζεται ως σπέκουλα τώρα. Οι ατασθαλίες που λέτε σας άφησαν 55 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο. Το λάθος διορθώθηκε. Θα απέχουμε από όλα τα θέματα της ημερήσιας.  Μεθαύριο θα μάθετε τις θέσεις τις απαντήσεις μας για όλα και για το ποιος είναι ο υβριστής στη Ρόδο».

 

 603 total views,  2 views today