Χατζηδιάκος : Μη εφαρμόσιμος αντιαναπτυξιακός και απλά διαχειριστικός ο προϋπολογισμός του Δήμου

296

Διαχειριστικό χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τον προϋπολογισμό στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  ο τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος καθώς δεν ανταποκρίνεται όπως τόνισε στις ανάγκες της κοινωνίας στην πόλη και τα χωριά. Αναλυτικά ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε τα ακόλουθα:

Κ. Πρόεδρε,

Έχω πάψει πλέον να θεωρώ την συζήτηση για τονπροϋπολογισμό ως την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τούτο γιατί:

  • Δεν ψηφίζουμεπροϋπολογισμόπου διαμορφώνεται μέσα από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τα αιτήματα των κοινοτήτων μας και μέσα από την ελεύθερη διάθεση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των ιδίων πόρων.
  • Με τις αλλεπάλληλες δια περιφοράςτροποποιήσειςμέσω της Οικονομικής Επιτροπής, ο προϋπολογισμός χάνει την αξία και τη σημασία του.
  • Δυστυχώς, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι παραμένουν χρόνια καθηλωμένοι :

α) 12.237.000 ευρώ για λειτουργικά ενώ για τις αμοιβές προσωπικού προβλέπεται ποσό27.397.962 ευρώ.

β) 1.883.000 ευρώ για επενδυτικές δαπάνες

γ) 258.000 ευρώ για πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ευτυχώς που υπάρχειη χρηματοδότηση των 10.213.200 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος για να καλύπτεται η μισθοδοσία. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τους Ο.Τ.Α. της Δωδεκανήσου και αλίμονο αν το αντιληφθούν οι μανδαρίνοιτου Υπουργείου Οικονομικών και καταργηθεί και αυτό όπως το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ως αντισυνταγματικό. Και εμείς τότε αντέξαμεκαι το ξεπεράσαμε. Εσείς πως θα το ξεπερνούσατε,τώρα που συνηθίσατε στην αλόγιστη σπατάλη των πόρων; Σίγουρα ο δήμος θακαταρρεύσει.

Α.Ακούω τους αντιδημάρχους Οικονομικών να δυσανασχετούν διότι πλήρωσανπαλιές υποχρεώσεις και βλέπω από το Π/Υ ότι το 2021 πληρώθηκαν2.489.617 ευρώ για Π.Ο.Ε και φέτος προβλέπονται1.203.000 ευρώ.Φαίνεται δεν γνωρίζουν ότι και εμείς πληρώσαμε 21 εκατομμύρια ευρώ Π.Ο.Ε. και πριν από εμάς ο Κουσουρνάς άλλα 13 εκατομμύρια ευρώ.Όμωςεμείς τότε δεν βρήκαμε «μαξιλάρι με 55 εκατομμύρια ευρώ»ενώ εσείς τα βρήκατε έτοιμα.

Β.Άκουσα τον κ.Καρίκη να λέει «Δεν θα μπείτε στο τρυπάκι των ιδιωτών για την καθαριότητα». Βέβαια δεν σας πειράζειπου αφήσατε την πόλη και τα χωριά να βρωμίσουν; Όμως βλέπω μια εγγραφή 7.650.000 ευρώ συνολικά, για 10 συμβάσεις καθαριότητας με ιδιώτη και μία «συμφωνία πλαίσιο».Πώς θα διατεθούν αυτά;

Σίγουρα θα το έχει δει και ο κ.Κρητικός ότι,το σύνολο της μισθοδοσίας και εισφορών της υπηρεσίας καθαριότητας ανήλθε το 2021 σε 6.556.986 ευρώκαι αν υπολογίσουμε περίπου 500.000 ευρώ για υπερωρίες συν500.000 ευρώ γιακαύσιμα και 500.000 ευρώ γιαεπισκευές και συντηρήσεις οχημάτωνκατ΄εκτίμηση,τότε το κόστοςγια το50% της καθαριότηταςμε τις υπηρεσίες του δήμου, ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ, για τις όποιες υπηρεσίες προσέφεραν.

Εμείς όμως καταβάλαμε στην κοινοπραξία που αναδείχθηκε με διεθνή διαγωνισμό περίπου 4.500.000 ευρώ, για το 50% της καθαριότητας και αυτοί διέθεταν 32 δικά τους καινούριααπορριμματοφόρα, με 200 άτομα προσωπικό εκ των οποίων104 οδοκαθαριστές. Παράλληλαλειτουργούσε το Κ.Δ.Α.Υ. και η ανακύκλωση που τώρα έχει καταργηθεί.

Και, ένα τελευταίο θέμα κ. πρόεδρε,

Γ.Στον προϋπολογισμόαναγράφονται έσοδα από εισφορά γης σε χρήμα 50.000 ευρώ από εισφορά γη σε χρήμα σχεδίων πόλεως ΑσγούρουΡοδοπούλας, Χαρακι.

Όμως υπάρχει ένα κεφάλαιο που «καίει»σαν την«καυτή πατάτα», που ο κ.δήμαρχος εδώ και2,5 χρόνια φοβάται να την αγγίξει. Ακούει στο όνομα:Μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα, από τις ανεγέρσεις των ξενοδοχείων. Έχει προσδιοριστεί από παλιά η οφειλή18 ξενοδοχείων περίπου σε 6εκατομμύρια, ενώ για άλλα τουλάχιστον50 ξενοδοχεία δεν έγινε διαδικασία εκτίμησης ακόμη.Επί θητείας μου,είχα δώσει γραπτή εντολή στον κ. Σαλαμαστράκη να τα διεκδικήσει δικαστικά. Εσείς τι ενέργειες έχετε κάνει;Μην ξεχνάτε ότι επί θητείας Κουσουρνά, μετά από καταγγελίες της τότε αντιπολίτευσης, και δημοσιεύματα στον τύπο το θέμα διερευνήθηκε δικαστικά. Τώρα τι γίνεται;

Τέλος, επειδή η αξία του προϋπολογισμού κρίνεται εκ τουαποτελέσματος και βλέποντας ότι από τον προϋπολογισμό των 204.000.000 ευρώ το 2021, δαπανήθηκανμόλις 4.806.345 ευρώ σε έργα, ενώ είχαν προβλεφθεί 34.165.020 ευρώ.

Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα μη εφαρμόσιμο, αντιαναπτυξιακό και απλά διαχειριστικόΠ/Υ,γι’ αυτό (αφού δεν προβλέπει ο νόμος καταψήφιση)απέχουμε από την ψηφοφορία,με την ευχή να κατορθώσετε τουλάχιστον το 2022 όχι μόνο να αυξήσετε τα έσοδα, αλλά κυρίως να δαπανήσετε περισσότερα για την εκτέλεση έργων, ακόμη και με την προσφιλή σας τακτική των απευθείας αναθέσεων.

 

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

Φώτης Χατζηδιάκος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

τέως Δήμαρχος Ρόδου