Ψώνια στο κέντρο έκαναν σήμερα πολλοί Ροδίτες

231

Αυξημένη ήταν η  κίνηση σήμερα Κυριακή στα  καταστήματα της Ρόδου που στα πλαίσια του εορταστικού ωραρίου ήταν σε λειτουργία. Τα περισσότερα άνοιξαν στις 11:00 και έκλεισαν στις 18:00. Πολλοί ήταν οι Ροδίτες που εκμεταλλεύτηκαν τις καλές καιρικές συνθήκες και έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους . Την τιμητική τους για άλλη μια φορά είχαν τα καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες που εδρεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι όσο περνούν οι ημέρες η κίνηση θα αυξάνεται περισσότερο στην αγορά που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη ρευστότητα.

Η ΕΣΕΕ με την εγκύκλιό της γνωστοποιεί αναλυτικά, τι ισχύει σχετικά με τις φετινές τελευταίες Κυριακές του χρόνου:

«Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, όπως ισχύει, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 8 καθορισμένες Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και

  • Οι δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.
  • Η τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Καταρχήν, σε ότι αφορά τις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κανονικά την 12η και η 19η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η τελευταία Κυριακή του έτους ωστόσο συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετάθεση της τελευταίας Κυριακής του έτους σε άλλη Κυριακή, όταν αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους, δεν επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο νέο πλαίσιο για τις επίσημες αργίες που καθορίστηκε με το άρθρο 60 ν. 4808/2021.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στην διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021».