Με  το ζήτημα της  αναβάθμισης της ΑΣΤΕΡ που έθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Στάμος ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής Τουρισμού υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Αθανάσιου Βυρίνη.

«Είμαι χαρούμενος που μετέχω στην συνεδρίαση αυτή. Είναι μια σύμπλευση ανθρώπων γιατί σε μια περίοδο πανδημίας η συνέργεια όλων  απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα », τόνισε ξεκινώντας τη συνεδρίαση ο κ. Βυρίνης.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη της βια βίου επαγγελματικής εκπαίδευσης γεγονός που θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του  κλάδου.

Εν συνεχεία ο κ. Βυρίνης ξεκίνησε τον απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν από το δήμο Ρόδου στον τουρισμό. Να σημειωθεί πως από το Δήμο γίνεται η καταγραφή της κίνησης και άλλων στοιχείων ανά μήνα προκειμένου να υπάρχει πλήρης γνώση της κατάστασης στον τουρισμό. Παρουσίασε και ηλεκτρονικά τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για την προβολή της Ρόδου στο εξωτερικό. Ο κυριότερος στόχος όπως επισημάνθηκε η περαιτέρω αύξηση των αφίξεων κάτι που ώθησε τους ομιλητές στη συνέχεια να τονίσουν πως εξίσου σημασία έχει η ποιότητα στις  παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και η αύξηση των εσόδων των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

H εισήγηση του αντιδημάρχου Τουρισμού είναι η ακόλουθη:

Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω για πρώτη φορά σε μια Επιτροπή θεσμική και ουσιαστική όπως είναι η σημερινή αυτή της Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του δήμου Ρόδου και μάλιστα από τη θέση του συντονιστή. Μια σύμπλευση ανθρώπων ειδικών ο καθένας στον τομέα του, αφού και οι γνώσεις σας και οι εμπειρίες σας είναι πολύτιμες. Χαίρομαι επίσης, γιατί σε μια παρατεταμένα ιδιάζουσα πανδημική περίοδο με συνεχή upsidedown σε προβλέψεις- εκτιμήσεις, μα πρωτίστως στην ψυχολογία, η συνέργεια όλων εσάς των λεγόμενωνstakeholders απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα.Εκ μέρους του Δήμου Ρόδου και προσωπικά του Δημάρχου μας κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος μου εμπιστεύτηκε το ρόλο του συντονιστή στον τομέα του Τουρισμού, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αμέριστη προσπάθεια που καταβάλλετε και για τη σημερινή σας παρουσία η οποία νοηματοδοτεί τη στρατηγική και τις ενέργειες που σχεδιάζουμε να ακολουθήσουμε την επόμενη χρονιά αλλά και σε ένα βάθος τετραετίας.

Για να περάσω αμέσως στα θέματα της σημερινής συνάντησης, θα ήθελα να ξεκινήσω διαβάζοντας τοΕνημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Τουρισμού για το Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, DMOs, ιαματικές πηγές και άλλες ρυθμίσεις

Το οποίο έρχεται να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος

Οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης συμβάλλουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, στην επίτευξη υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης και εν γένει στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας, με βάση:
– την αναγνωρισιμότητα της ταυτότητας της περιοχής (brandawareness) σε διεθνές επίπεδο,
– τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως το φυσικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον, το πολιτιστικό περιβάλλον,
– τη δυναμική της τοπικής κοινωνίας – οικονομίας του προορισμού,
– τον βαθμό επάρκειας και το επίπεδο προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε τουριστικές υποδομές,
– την αρτιότητα οδικού δικτύου, την γειτνίαση με λιμένες και αεροδρόμια,
– τον λόγο της συνολικής δυναμικότητας του προορισμού σε κλίνες προς τον μόνιμο πληθυσμό στα γεωγραφικά όρια του προορισμού,
– την μέση ετήσια πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων του προορισμού και
– το εύρος της τουριστικής περιόδου.

Πόσα από αυτά πληροί το νησί μας? Νομίζω τα περισσότερα, ωστόσο…

Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της Ρόδου αποτελεί η αισθητική αναβάθμιση περιοχών, η εξάλειψη φαινομένων αντιτουριστικών ενεργειών, η ανάληψη υποχρέωσης για περιβαλλοντικές δράσεις, και η κοινοποίηση ιστοριών που στοχεύουν μέσα από την ανάδειξη γεγονότων και προσώπων στη δημιουργία μύθων για το νησί.

Θέλοντας λοιπόν με τα προηγούμενα να σκιαγραφήσω πλήρως το πλαίσιο που θα

κινηθούμε, θα προσθέσω (με αφορμή και με το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης που εξήγγειλε προχτές το Υπουργείο Τουσρισμού μέσω του ΟΑΕΔ) ότι:

Η παροχή δια βίου επαγγελματικής τουριστικής κατάρτισης απαντά στις σύγχρονες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, (παραμένει ένας από τους βασικούς μας στόχους), καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και κατ’επέκταση στη στήριξη της οικονομίας του νησιού μας.

Η υποστήριξη των εργαζομένων σε επίπεδο αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους, αλλά και η καλλιέργεια «τουριστικής κουλτούρας» στους νέους,επισφραγίζει την πολιτική επένδυσης στην εκπαίδευση και αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2022

 

Η Ρόδος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίου φήμης, αξιοθέατα και μουσεία, μοναδική γαστρονομία, πολιτιστική παράδοση, κοσμοπολιτική αύρα, παραλίες. Η διατήρηση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών επιβάλλει δράσεις, παρεμβάσεις και εργαλεία προώθησης, ικανά να οδηγήσουν σε αποτελεσματική προβολή του νησιού.

 

Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της Ρόδου αποτελεί η αισθητική αναβάθμιση περιοχών, η εξάλειψη φαινομένων αντιτουριστικών ενεργειών, η ανάληψη υποχρέωσης για περιβαλλοντικές δράσεις, και η κοινοποίηση ιστοριών που στοχεύουν μέσα από την ανάδειξη γεγονότων και προσώπων στη δημιουργία μύθων για το νησί.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες θα επιτευχθούν μέσα από προτάσεις της διεύθυνσης τουρισμού, με συνέργειες με τις υπόλοιπες διευθύνσεις του δήμου Ρόδου και με την καθοδήγηση και έγκριση της επιτροπής τουριστικής προβολής και ανάπτυξης που αποτελείται από τους θεσμικούς φορείς της τουριστικής οικονομίας, αφού η αλληλεπίδραση των διάφορων ενδιαφερομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με συλλογικά ζητήματα δημιουργεί ή ενισχύει κοινωνικά πρότυπα και θεσμούς και τελικά ενισχύει το κοινωνικό κεφάλαιο, που είναι απαραίτητη συνιστώσα στην προσπάθεια για ανάπτυξη, αφού συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικού «περιβάλλοντος» και  «κλίματος» μεταξύ των εμπλεκομένων (stake holders).

Δεδομένης της υγειονομικής κρίσης η οποία έπληξε την παγκόσμια τουριστική αγορά, αλλά και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που επετεύχθησαν -δεδομένων των συνθηκών- για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και φυσικά για τη Ρόδο, είναι απαραίτητο, ο προορισμός Ρόδος να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, επικοινωνιακής διαχείρισης.

Στο παρόν κείμενο περιγράφονται το σύνολο των προτεινόμενων δράσεων τουριστικής προβολής της Ρόδου ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησης τους (Δήμος Ρόδου, ΠΡΟΤΟΥΡ, ή άλλος φορέας) όπως ορίζεται από το νόμο και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Τουρισμού και περιγράφεται στο κεφάλαιο Β «Τουριστική Προβολή – Αρμοδιότητα – Θεσμικό Πλαίσιο».

 

Α.      ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της αποδοτικότερης προβολής της Ρόδου και κατ’ επέκταση των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί για το έτος 2022 με απώτερο στόχο την αύξηση της εισροής τουριστών στο νησί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις οι οποίες ακολουθούν τις τάσεις του σύγχρονου τουριστικού marketing συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού σχεδιασμού. Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις τουριστικής προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και ενημέρωσης, υλοποιώντας συγκεκριμένες ενέργειες συμπεριλαμβανομένων των εκθεσιακών συμμετοχών στις κύριες αγορές του εξωτερικού, της οργάνωσης προωθητικών ενεργειών και γενικά της χρήσης όλων των απαραίτητων «εργαλείων» προσέγγισης των αγορών – στόχων. Όλα βέβαια τα ανωτέρω είναι εξαρτώμενα από τις ενδεχόμενες μεταβολές και προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν λόγω της συνέχισης της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, στις οποίες όχι μόνο είναι ανάγκη να ανταποκριθεί ο προορισμός αλλά να τις μετατρέψει στο μέτρο του δυνατού προς όφελός του. Παράλληλα, χρειάζεται να ληφθεί υπ’ όψη η μεταβολή των αναγκών των επισκεπτών αλλά και των καταναλωτικών τους συνηθειών, στη λεγόμενη «μετά-covid εποχή».

Στόχος της στρατηγικής προσέγγισης είναι να αναδειχθεί με ολοκληρωμένο τρόπο όλος ο τουριστικός πλούτος της Ρόδου από μία γκάμα ελκυστικών, ανταγωνιστικών και ώριμων τουριστικών προϊόντων. Αυτό, εκτός από τις δράσεις προβολής θα επιτευχθεί με προτάσεις διαμόρφωσης και βελτίωσης της ίδιας της τουριστικής εμπειρίας.

Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για την οποία ήδη υπάρχουν αρκετά θετικά δείγματα τα οποία προέκυψαν λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Άλλοι στόχοι είναι επίσης η προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας, η ομαλότερη γεωγραφική διασπορά της τουριστικής κίνησης στο νησί, η αύξηση της μέσης παραμονής των επισκεπτών.

Μία διεθνής τάση είναι η αυξανόμενη κυριαρχία ενός πιο νεανικού κοινού (millennials) στη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών προτιμήσεων και τάσεων, άρα καθίσταται αναγκαία η υιοθέτηση ενός πιο νεανικού και φιλικού ύφους στο περιεχόμενο προβολής και προώθησης της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού με έμφαση στη βιωματική διάσταση μιας επίσκεψης στη Ρόδο.

 

Αποδέκτες του παρόντος Προγράμματος Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ρόδου είναι το ταξιδιωτικό και καταναλωτικό κοινό (οι δυνητικοί επισκέπτες της Ρόδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό).

Τέλος, μόνιμος στόχος των προγραμματισμένων δράσεων είναι η συνεχής ισχυροποίηση του brand της Ρόδου σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο και η διατήρησή του στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

 

Β.      ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ- ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Βάσει του Άρθρου 75 παράγραφος 8 του Νόμου 3463/2006 περί αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α., «στις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α. ανήκει η εκπόνηση, η υλοποίηση και η συμμετοχή σε προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών τους και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και η δημιουργία θερέτρων και άλλων εγκαταστάσεων αναψυχής και διακοπών».

Σύμφωνα με το ν. 3852/10, άρθρ.96 «Συμμετοχή Δήμων σε προγράμματα», «Οι Δήμοι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του ή του οικείου οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου, μπορούν να συμμετέχουν και να συγχρηματοδοτούν την κατάρτιση και εκτέλεση οποιασδήποτε κατηγορίας προγραμμάτων και μέτρων, εφόσον οι δράστες τους, ανεξαρτήτως εάν συνάπτονται με αρμοδιότητες των δήμων, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόνοια και συνοχή, την περιβαλλοντική προστασία και την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».

Ο σχεδιασμός του Προγράμματος πρέπει να είναι σύμφωνος με την υπ’ αριθμό 15566/2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, με θέμα «Κατευθύνσεις για την ορθή εφαρμογή της διαδικασίας παροχής σύμφωνης γνώμης, που ορίζεται στο άρθρο 30 του Νόμου 3498/2006 (Φ.Ε.Κ. 230/Α’) περί τουριστικής προβολής των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα» σύμφωνα με το οποίο «διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες (εκθέσεις, διαφημιστικές καταχωρήσεις και άλλα) που αφορούν την τουριστική προβολή της χώρας ή περιοχών της στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, τα οποία καταρτίζονται από οποιονδήποτε φορέα του στενού ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα πρέπει να τελούν σε πλήρη εναρμόνιση προς τον σχεδιασμό και τους στόχους του προγράμματος τουριστικής προβολής που καταρτίζει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, γι’ αυτό και θα πρέπει να ζητείται η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού του ΥΠΠΟΤ πριν την υλοποίησή  τους».

Με την υπ’ αριθμό 514666/24.12.2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. με θέμα «Διαδικασία αρμοδιότητας παροχής σύμφωνης γνώμης σε προγράμματα και σε ενέργειες τουριστικής προβολής των Περιφερειών και των Δήμων», με την υπ΄ αριθμό 14840/25.10.2012 Εγκύκλιο του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία «οποιαδήποτε ενέργεια Τουριστικής Προβολής από πλευράς των Δήμων, ανεξάρτητα αν εκτελείται με χρηματοδότηση από πόρους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς ή ίδιους πόρους του φορέα υλοποίησής τους, πρέπει να τελεί σε πλήρη εναρμόνιση προς τον γενικό σχεδιασμό και την εξυπηρέτηση των στόχων του Υπουργείου Τουρισμού», οι φορείς τουριστικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να καταρτίζουν ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και να υποβάλλεται στη Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού για την παροχή σύμφωνης γνώμης.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών προβολής του φορέα, είτε αυτές θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία είτε με ανάδοχο. Οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και να προσδιορίζονται.

Συγκεκριμένα,

 • Άρθρο 9 του Νόμου 2328/1995
 • Προεδρικό Διάταγμα 261/1997
 • Άρθρο 75 παράγραφος 8 του Νόμου 3463/2006 περί αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α.
 • Άρθρο 96 του Νόμου 3852/10

Γ. ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Γ1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

 

 Ο πρώτος από τους δύο άξονες αφορά στην βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη πριν και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο. Ως τουριστική εμπειρία νοείται το σύνολο των σημείων διεπαφής του επισκέπτη με τον προορισμό (touchpoints) συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης, της διαμονής και των δραστηριοτήτων που επιλέγει ο τουριστικός επισκέπτης και οι οποίες ανταποκρίνονται στις δικές του προσωποποιημένες ανάγκες και επιθυμίες, με τρόπο τέτοιο που να του δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα και αξιομνημόνευτες παραστάσεις τις οποίες στη συνέχεια θα μεταδώσει σε τρίτους είτε άμεσα (από στόμα σε στόμα) είτε έμμεσα (ανάρτηση περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα) ώστε να θελήσει να επιστρέψει.

Η βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας θα προκύψει με δράσεις ανάπτυξης συγκεκριμένων σημείων αλληλεπίδρασης με τον προορισμό είτε υφιστάμενων είτε δυνητικών σύμφωνα με το παρόν πλάνο.

Είναι γνωστό ότι η τουριστική εμπειρία του επισκέπτη το 2021 επηρεάστηκε σε αρκετό βαθμό από την ανάγκη εφαρμογής πρωτοκόλλων και μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, κάτι το οποίο άλλωστε ισχύει για όλους τους προορισμούς. Συνεπώς, η ανάπτυξη, βελτίωση άλλων σημείων αλληλεπίδρασης μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα για το συνολικό επίπεδο τουριστικής εμπειρίας και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον προορισμό. Τέτοιες ενδεικτικές δράσεις είναι οι παρακάτω:

 

1.         Ε-Tourist Kiosk

 

Ως γνωστόν ο Δήμος Ρόδου διατηρεί αυτή τη στιγμή έξι (6) σημεία εξυπηρέτησης επισκεπτών (Μανδράκι, Μεσαιωνική Πόλη, Φαληράκι, Λιμάνι, Πλατανάκια, Λίνδος).

Κατά τα ανωτέρω, προτείνεται λοιπόν η «ψηφιοποίηση» της εξυπηρέτησης των επισκεπτών που είτε βρίσκονται στο νησί είτε έχουν αποφασίσει να το επισκεφθούν και θέλουν να λάβουν πληροφορίες. Μάλιστα, η ανάγκη ενημέρωσης καθίσταται σήμερα ακόμα πιο αναγκαία λόγω των συνεχών μεταβολών που προκύπτουν λόγω του κορωνοϊού (COVID-19).

Το ψηφιακό τουριστικό κιόσκι πληροφοριών συνίσταται στη ζωντανή συνομιλία μέσω κειμένου και βίντεο (live chat) μέσα από πολλαπλές κοινώς χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες και μέσα επικοινωνίας όπως:

 • Facebook / Instagram Messenger
 • Viber
 • Whatsapp
 • Wechat
 • E-mail
 • Φόρμα Επικοινωνίας Τουριστικής Ιστοσελίδας Δήμου Ρόδου

Τα οφέλη της συγκεκριμένης δράσης βελτιώνουν την εμπειρία του επισκέπτη σε διάφορα σημεία διεπαφής με τον προορισμό ενώ παράλληλα συντελούν και στη διαμόρφωση της εικόνας της Ρόδου ως μια σύγχρονη πόλη, όπως ενδεικτικά:

 • Διευκόλυνση λήψης πληροφοριών από τον ενδιαφερόμενο πριν ακόμα επισκεφθεί το νησί.
 • Δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης από οπουδήποτε βρίσκεται ο επισκέπτης και με τη χρήση οποιασδήποτε συσκευής.
 • Μέσα από την παροχή πληροφοριών, προτροπή του επισκέπτη να επισκεφθεί τα κρυμμένα διαμάντια («hidden gems») του προορισμού.
 • Αναβάθμιση του κύρους του προορισμού διεθνώς, λόγω της χρήσης αυτής της υπηρεσίας στους επισκέπτες της.

Για τα ανωτέρω απαιτείται η διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών και συστημάτων προκειμένου αφενός τη δημιουργία των παραπάνω καναλιών και τη διαμόρφωση της υλικής υποδομής και κατάρτισης ώστε οι επισκέπτες να εξυπηρετούνται και να παίρνουν τις πληροφορίες τους ψηφιακά. Η εν λόγω μορφή επικοινωνίας συνάδει απόλυτα και με τις παρούσες καταναλωτικές ανάγκες και απαιτήσεις ασφαλείας όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω του COVID-19. Το ψηφιακό κιόσκι θα πρέπει να ακολουθεί τη στρατηγική «omnichannel» (εξυπηρέτηση από πολλαπλά κανάλια ταυτόχρονα) με τη μέγιστη δυνατή διασπορά. Τα πρόσωπα που εξυπηρετούν στο ψηφιακό τουριστικό κιόσκι θα πρέπει να μπορούν να χειρίζονται πολύ καλά τουλάχιστον την αγγλική γλώσσα, να μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες του επισκέπτη ανάλογα με το κοινό στο οποίο ανήκει (παρέα, ζευγάρι, οικογένεια, κλπ) και ποια πληροφορία θα τους ήταν περισσότερο χρήσιμη, ενώ παράλληλα θα πρέπει να είναι σε θέση να τους προτείνουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, έχοντας κατά νου την πολιτική του προορισμού για την ανάδειξη της γκάμας των διαθέσιμων εμπειριών.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 24.000 ευρω

 

2.         Τουριστική Εκπαίδευση & Συντονισμός

 

Για τον εμπλουτισμό και την περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών αλλά και την από κοινού  και συντονισμό της τουριστικής στρατηγικής της Ρόδου, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας και  Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου, τα ΚΕΚ Γεννηματά αλλά και με άλλους φορείς, στοχεύει να προβεί σε πρόγραμμα επιμόρφωσης τουριστικών επαγγελματιών σε διάφορους κλάδους του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα προτείνονται:

 • Σεμινάριο στις τοπικές επιχειρήσεις για την ενιαία στρατηγική προβολής του Δήμου Ρόδου και τις ενέργειες συμβολής τους σε αυτή.
 • Σεμινάρια και ενημερώσεις επαγγελματικού προσανατολισμού σχετικά με τα τουριστικά επαγγέλματα στους νέους Β’θμιας εκπαίδευσης, με σκοπό την ενημέρωση τις ευκαιρίες καριέρας στον τουριστικό κλάδο καθώς και τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του έμψυχου δυναμικού του.
 • Ενημέρωση και επιμόρφωση για θέματα που άπτονται των νέων τάσεων στη διαμόρφωση της τουριστικής εμπειρίας, τις καταναλωτικές συνήθειες και εργαλεία τουριστικής προβολής.
 • Δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Ρόδου.
 • Δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού των στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων.
 • Δημιουργία πλατφόρμας ασύγχρονης ψηφιακής τηλεκατάρτισης για διευκόλυνση λόγω COVID-19
 • Εκπαίδευση του ροδίτικου μαθητικού πληθυσμού στην «κουλτούρα» της φιλοξενίας προς τους ξένους επισκέπτες, μέσα από προτροπές και καλές πρακτικές καθημερινής συμπεριφοράς προς αυτούς (παροχή οδηγιών στο δρόμο, αποδοχή διαφορετικότητας, παραχώρηση προτεραιότητας, σεβασμός στις διαβάσεις), ούτως ώστε να τους καταστεί σαφές, ότι οι καλύτεροι «πρέσβεις» της Ρόδου, είναι η ίδιοι οι πολίτες της.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

3.         Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού

 

Ο Δήμος Ρόδου προτείνει σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάδειξη επιμέρους χαρακτηριστικών του νησιού (για παράδειγμα οικοτουρισμός, οινοτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός και άλλα), την προσέλκυση νέων αγορών (στόχευση σε κοινά διαφορετικής γεωγραφίας ή κοινωνικοοικονομικής τάξης και σε κοινά με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα) και την αποφόρτιση της υψηλής τουριστικής περιόδου.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου εκτός της «υψηλής περιόδου» (offseason) με στόχο την παροχή επιπλέον επιλογών στους χειμερινούς επισκέπτες του νησιού για διασκέδαση, ψυχαγωγία, άθληση, εκπαίδευση και άλλα.

Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτιμήσεις των επισκεπτών ενός τουριστικού προορισμού. Απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό, αναπτύσσονται στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης. Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στο νησί και θα συμβάλλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Ενδεικτικά θεματικά πεδία για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση από διάφορες αγορές του εξωτερικού και στα οποία η Ρόδος προσφέρει ή θα μπορούσε να προσφέρει ελκυστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες είναι τα εξής:

 • Γαστρονομικός τουρισμός – Food & Wine Related Travel
 • Θαλάσσιος τουρισμός (Τουρισμός κρουαζιέρας Cruises, τουρισμός με σκάφη αναψυχής Sailing -Yachting, καταδυτικός τουρισμός – τουρισμός καταδύσεων αναψυχής, αλιευτικός τουρισμός)
 • Θρησκευτικός τουρισμός – Προσκυνηματικός τουρισμός – Religious Holidays
 • Αθλητικός τουρισμός: α. τουρισμός αθλητικών διοργανώσεων, β. τουρισμός αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας (προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, χειμερινός –τουρισμός, αεροπορικός τουρισμός, προγράμματα αθλητικής αναψυχής από τις ομάδες εμψυχωτών και τους προπονητές – γυμναστές των ξενοδοχείων με ειδική υποδομή ή και σε θεματικά πάρκα και αθλητικές κατασκηνώσεις, αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής – περιπέτειας, Golf), γ. προπονητικός τουρισμός
 • Μαθητικός – εκπαιδευτικός τουρισμός
 • Αγροτουρισμός – Οικοτουρισμός (Οικολογικός τουρισμός)
 • Οινοτουρισμός – Οι Δρόμοι του κρασιού
 • Φυσιολατρικός – Περιηγητικός – Πεζοπορικός – Περιπατητικός τουρισμός
 • Συνεδριακός– Εκθεσιακός τουρισμός
 • MICE (Meetings – Συναντήσεις, Incentives – Τουρισμός κινήτρων, Congresses and Conferences – Συνέδρια και διασκέψεις, Exhibitions – Εκθέσεις)
 • Πολιτισμικός – Πολιτιστικός τουρισμός – Cultural Heritage Tours
 • Τουρισμός υγείας και ευεξίας – Ιατρικός – Ιαματικός τουρισμός – Spa Holidays
 • Αστικός τουρισμός – City Brake
 • Weddings
 • Luxury Travel
 • Family Holidays
 • Αναρριχητικός τουρισμός – Hiking
 • Digital Nomads

και άλλα.

Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στοχεύει στη διαμόρφωση ενίσχυση και προώθηση των παραπάνω μορφών τουρισμού προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητες του νησιού και να εμπλουτιστεί η βεντάλια διαθέσιμων τουριστικών εμπειριών του προορισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

Μαθητικός – Εκπαιδευτικός τουρισμός: Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διεύθυνσης τουρισμού του Δήμου Ρόδου για δημιουργία προοπτικών επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, σχεδιάζεται η αποστολή πρόσκλησης σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και στοχευμένα σε κάποια σχολεία του εξωτερικού προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη μαθητική τους εκδρομή στο νησί μας. Για όσα σχολεία επιλέξουν τελικά τη Ρόδο, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα στη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστεί το νησί στους μαθητές. Η προσπάθεια αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε δυνητικούς μελλοντικούς καταναλωτές του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Η διεύρυνση του εσωτερικού τουρισμού θα συμβάλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της χρονικής επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Φυσιολατρικός – Περιηγητικός – Πεζοπορικός – Περιπατητικός τουρισμός: Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου παρακολουθεί την πορεία του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ» που σκοπό έχει την καταγραφή περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στη Ρόδο, αλλά επιπλέον, όπως περιγράφεται στο άρθρο 15, προχωρεί στην πληρέστερη καταγραφή του συνόλου των διαδρομών και στην υλοποίηση υποδομών σε αυτά.

Με δεδομένο ότι οι επισκέπτες του νησιού που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή διαθέτουν περιβαλλοντική ευαισθησία και ενδιαφέρονται για τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος των τουριστικών προορισμών που επισκέπτονται, η ζήτηση για τέτοιας μορφής ταξίδια αποτελούν μία άριστη ευκαιρία για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για προορισμούς που εμφανίζουν έντονο το πρόβλημα της εποχικότητας τους θερινούς μήνες.

Θρησκευτικός – Προσκυνηματικός τουρισμός: Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση να διοργανώνονται ταξίδια μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι η Ρόδος έχει προικιστεί με μία ιδιαίτερα πλούσια θρησκευτική κληρονομιά και με ένα μεγάλο πλήθος θρησκευτικών πόρων, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σχεδιάζει, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στο νησί, με δράσεις προώθησης και προβολής αυτής της μορφής τουρισμού. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των θρησκευτικών τουριστών είναι ημεδαποί και ότι υφίσταται χρονική διασπορά των θρησκευτικών εκδηλώσεων και εορτών, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού θα συμβάλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Πολιτισμικός – Πολιτιστικός τουρισμός: Ο πολιτιστικός τουρισμός στη Ρόδο έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης καθώς το νησί διαθέτει πλήθος πολιτιστικών αξιοθέατων, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές και σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις. Για τον λόγο αυτό, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου έχει εμπλουτίσει την ιστοσελίδα http://tourism.rhodes.gr/ με τον Πολιτιστικό και Ιστορικό Ξεναγό, και σχεδιάζει την αναβάθμιση και την πληρέστερη ενημέρωσή της για τους επισκέπτες και τους εν δυνάμει επισκέπτες του νησιού για τα μουσεία, τα αξιοθέατα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα διοργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης όπως περιγράφεται στο άρθρο 18 του παρόντος, θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανάπτυξης των μικρών μουσείων που βρίσκονται σε όλες τις Δημοτικές ενότητες Ρόδου.

Προπονητικός τουρισμός: Ο προπονητικός τουρισμός αφορά την επίσκεψη επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών ομάδων σε έναν τόπο με βασικό κίνητρο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα προετοιμασίας και αποθεραπείας. Η Ρόδος διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν την προετοιμασία τέτοιων ομάδων. Η Διεύθυνση Τουρισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητισμού έχουν στηρίξει δράσεις προπονητικού τουρισμού βόλεϊ το 2021 και σχεδιάζεται για το 2022 η στήριξη και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών.

 Ψηφιακοί Νομάδες: Οι ψηφιακοί νομάδες δεν είναι ένα αμιγώς τουριστικό κοινό, ανήκουν όμως στις κινητικότητες που βασίζονται στον τρόπο ζωής («lifestyle»), συνεπώς, μεταξύ άλλων, ο λόγος που επιλέγει ο ψηφιακός νομάς ένα προορισμό είναι για να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής του, να κάνει δραστηριότητες, να ανακαλύψει τον προορισμό και την κουλτούρα των κατοίκων του και να κάνει νέες γνωριμίες. Κατά τα ανωτέρω, ένα μεγάλο εύρος των αναγκών του ψηφιακού νομά έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό προϊόν, ενώ η προσέλκυση τους συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην διεύρυνση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων τους χειμερινούς μήνες.

 Με βάση την υφιστάμενη μελέτη για την προσαρμογή τους Ρόδου ως προορισμού στις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι στις απολύτως απαραίτητες υποδομές που πρέπει να έχει η Ρόδος είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον «co-working space» (οργανωμένος κοινόχρηστος χώρος εργασίας), ο οποίος όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί για έναν προορισμό το «κέντρο των ψηφιακών νομάδων» καθώς και εκκολαπτήριο νομαδικών κοινοτήτων εντός του προορισμού. Τέλος, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ψηφιακού πληροφοριακού υλικού (με τη χρήση ιστοσελίδας ή εφαρμογής) στην οποία θα ανατρέχουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να ενημερωθούν για το πώς η Ρόδος είναι σε θέση να αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες καλύπτοντας τις ανάγκες τους.

 Εκτιμώμενη δαπάνη: 50.000 ευρώ

 

4.         Έρευνα, Μελέτη & Σχεδιασμός Τουριστικού Προϊόντος

Με σκοπό τη συνεχή εξέλιξη της συνολικής ποιότητας του προορισμού και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του σε σχέση με αντίστοιχους διεθνώς, θεωρείται απαραίτητη η συστηματική έρευνα και επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος, ώστε αφενός τα όποια αποτελέσματα να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο αποφάσεων για τις επιχειρήσεις, αφετέρου να λαμβάνουν χώρα καίριες παρεμβάσεις από το Δήμο Ρόδου στη διαμόρφωση του. Λαμβάνεται δε υπ’ όψη, ότι το τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από μεγάλη δυναμικότητα, τόσο ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το διεθνή ανταγωνισμό, την μεταβολή των αναγκών/απαιτήσεων των επισκεπτών όσο

και τη συνεχή εμφάνιση «ειδικών κοινών τουρισμού».

Κάποιες από τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση των παραπάνω είναι οι εξής:

 

1.1      Σχέδιο Δράσης στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος

·       Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση του φάσματος των παρεχόμενων υπηρεσιών/εμπειριών του νησιού και αντιπαραβολή τους με τις νέες τάσεις της τουριστικής αγοράς.

·       Μελέτη και αξιολόγηση του οικοσυστήματος του τουρισμού στη Ρόδο υπό το φάσμα τουριστικών μοντέλων όπως είναι ο «έξυπνος τουρισμός» (smart tourism), ο «βιώσιμος τουρισμός» (sustainable tourism) και ο «πράσινος τουρισμός» (green tourism).

·       Καταγραφή, μελέτη και θεσμοθέτηση λοιπών πρακτικών και δράσεων που σχετίζονται με σύγχρονες τάσεις του τουρισμού ή τάσεων που σχετίζονται άμεσα με την περαιτέρω ανάπτυξη του.

1.2      Μελέτη Αντικτύπου

·       Μελέτη αντικτύπου και καταγραφή συνιστωσών της τουριστικής οικονομίας, καταγραφή εμπλεκόμενων μερών (stakeholders) και χάραξη κοινής πολιτικής.

1.3      Συμμετοχική διακυβέρνηση και δράση στον τουρισμό

·       Δημιουργία «think tank» από επαγγελματίες, κοινωνικούς εταίρους και επιστήμονες με σκοπό την ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

·        Ανοιχτή διαβούλευση για θέματα τουρισμού, συλλογή προτάσεων και ιδεών (εκτός από τους θεσμικούς παράγοντες) και από τους απλούς πολίτες και εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία.

·       Σχεδιασμός δράσεων εμπλοκής εθελοντικών ομάδων (ιδίως απαρτιζόμενες από φοιτητές ή νεαρούς επαγγελματίες του νησιού) στις παραπάνω διαδικασίες κατά τρόπο ώστε αφενός η Ρόδος να εκμεταλλευτεί το έμψυχο υλικό της και αφετέρου οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν εμπειρία και τριβή στο χώρο.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 35.000 ευρώ

 

5.         Προσβάσιμος Τουρισμός (Accessible Tourism)

 

Ο προσβάσιμος τουρισμός (accessible tourism) δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα προς επίλυση, ούτε αφορά μόνο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά αποτελεί σύμφωνα με πολλές έρευνες μια πολύ σημαντική αγορά μέσα στη γενικότερη αγορά με πολλές προοπτικές και ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου ένα δισεκατομμύριο) ζει με κάποια μορφή αναπηρίας. Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί σοβαρά δεδομένου ότι το προσδόκιμο όριο ζωής αυξάνεται κατά πολύ. Συνεπώς, ο προσβάσιμος τουρισμός είναι κάτι που απασχολεί ήδη όλους τους φορείς που διαχειρίζονται τουριστικούς προορισμούς. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του προσβάσιμου τουρισμού κρίνονται απαραίτητες οι παρακάτω ενέργειες:

 • Καταγραφή προσβάσιμων τουριστικών αξιοθεάτων, περιοχών και παραλιών σε συνεργασία με κάποιο κοινωνικό εταίρο (ΜΚΟ). Η καταγραφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις προσβάσιμες περιοχές, αξιοθέατα, δραστηριότητες και επιχειρήσεις, με τις ανάλογες εξειδικεύσεις όπου χρειάζεται κατά τρόπο ώστε να είναι εφικτό για κάποιο ΑμεΑ, να μπορεί να αντιληφθεί αν του είναι εφικτή η επίσκεψη του/της και υπό ποιες προϋποθέσεις.
 • Δημιουργία τεκμηριωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης υποδομών προσβασιμότητας σε συγκεκριμένα αξιοθέατα κατά προτεραιότητα με βάση τις ανάγκες του συγκεκριμένου κοινού, την ευκολία υλοποίησης και τη δημοτικότητα.
 • Δημιουργία πληροφοριακής βάσης – ιστοσελίδας με τις πληροφορίες προσβασιμότητας όπως προκύπτουν από την παραπάνω καταγραφή και με βάση προδιαμορφωμένες κατηγορίες προσβασιμότητας που θα έχουν προκύψει ήδη από την καταγραφή. Το περιβάλλον χρήσης (user interface) θα πρέπει να πληροί αυστηρά όλες τις προϋποθέσεις πρόσβασης για ΑμεΑ (κατ’ ουσίαν και όχι τυπικά) ενώ θα πρέπει να είναι γρήγορη και εύκολη η αναζήτηση από τους χρήστες της κάθε πληροφορίας.
 • Προβολή και διαφήμιση της ανωτέρω ιστοσελίδας στο συγκεκριμένο κοινό με στόχο: α) την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας και β) με την ένταξη της Ρόδου στο χάρτη των προσβάσιμων προορισμών.
 • Επικοινωνία και προώθηση της δράσης στους τουριστικούς οργανισμούς, με κάθε πρόσφορο μέσω (π.χ. ενημερωτικά δελτία ή βίντεο ή εκδηλώσεις κλπ)
 • Διεξαγωγή εκδηλώσεων ή δράσεων με κοινωνικούς εταίρους, των οποίων τα έσοδα θα προορίζονται για τις ανωτέρω δράσεις.
 • Δημιουργία υποδομών πρόσβασης σε πολιτιστικούς-αθλητικούς χώρους και παραλίες.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 60.000 ευρώ

 

6.         Θεσμική Πιστοποίηση της Ρόδου ως Πράσινος Προορισμός

 

Δεδομένων τόσο υφιστάμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων αλλά και της διευρυνόμενης ευαισθητοποίησης μιας μεγάλης μερίδας των επισκεπτών σε ζητήματα περιβάλλοντος και οικολογίας κρίνεται σπουδαία η σταδιακή ένταξη της Ρόδου στη λίστα «Πράσινων Προορισμών», σε συνεργασία με το Green Destinations Foundation. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξη της Ρόδου στους πράσινους προορισμούς απαιτείται μια σειρά από βήματα τα οποία αφορούν τόσο σε ενέργειες σχεδιασμού, αξιολόγησης υφιστάμενης κατάστασης, υιοθέτηση νέων πολιτικών και υποδομές.

 

Παράλληλα, στόχος είναι ο εμπλουτισμός του προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων που αφορούν το περιβάλλον και τη περιβαλλοντική συνείδηση.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 8.000 ευρώ

 

7.         Η Ρόδος μέσα από την 7η Τέχνη

 

Είναι γνωστό ότι στο νησί της Ρόδου έχουν γυριστεί πολλές ταινίες ή και σειρές κάποιες από τις οποίες είναι διεθνούς φήμης. Εκτός από την δημιουργία του κατάλληλου περιεχομένου (βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα) με σκοπό την προβολή στα μέσα επικοινωνίας και ψηφιακά αποθετήρια γνώσης (π.χ. Wikipedia), δρομολογείται από το Δήμο Ρόδου η ανάδειξη των περιοχών των γυρισμάτων, των χαρακτήρων, των ηθοποιών και των συντελεστών μέσω της επικοινωνίας με κινηματογραφικούς οργανισμούς για την προσέλκυση τους.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

 

8.         Μεσαιωνικές Εκδηλώσεις

 

Η Ρόδος είναι μια από τις λίγες πόλεις στον κόσμο στις οποίες υπάρχει Μεσαιωνική Πόλη, η οποία είναι ταυτόχρονα και κατοικήσιμη. Αυτό αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ταυτότητα του αξιοθέατου αλλά να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για όσους ενδιαφέρονται για τη μεσαιωνική ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ρόδου θα δώσει έμφαση στην περαιτέρω εκμετάλλευση της Παλιάς Πόλης ως εξής:

 • Διεξαγωγή εκδηλώσεων μεσαιωνικής σπαθασκίας και αθλητικών μαχών σε συνεργασία με την International Medieval Combat Federation (IMCF).
 • Μεσαιωνικές Αναπαραστάσεις (medieval reenactments) στην περιοχή της Μεσαιωνικής Πόλης σε σταθερή βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου οι οποίες θα γίνονται υπό την επιμέλεια και την επίβλεψη της Δ/νσης Τουρισμού.
 • Καταγραφή, συλλογή υλικού, επικαιροποίηση και γνωστοποίηση στο κοινό «Διαδρομών Μεσαιωνικής Πόλης» (Ελληνιστικός, Βυζαντινός-Εκκλησιαστικός, Ιπποτικός, Μουσουλμανικός, Εβραϊκός Περίπατος, Περιήγηση των τειχών κ.λπ.).

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 25.000 ευρώ

 

9.         Αθλητικές Οργανώσεις Kitesurfing / WindSurfing

 

Είναι γνωστό ότι πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται το νησί της Ρόδου προκειμένου να συνδυάσουν τις διακοπές τους με το αγαπημένο τους άθλημα που σχετίζεται με τη θάλασσα και τον άνεμο (windsurfing–kitesurfing). Με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη της Ρόδου ενός ιδανικού τέτοιου προορισμού ο Δήμος Ρόδου εξετάζει την αναβάθμιση των υποδομών και της γενικής εμπειρίας των αθλητών με τους παρακάτω τρόπους και μέσα:

 • Χαρτογράφηση περιοχών κατάλληλων για windsurfing – kitesurfing.
 • Χαρτογράφηση αναγκών σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.
 • Δημιουργία – βελτίωση αναγκαίων υποδομών για τη βελτίωση της εμπειρίας των αθλητών – επισκεπτών.
 • Δημιουργία φυσικών πινακίδων και τοποθεσιών στο Google Maps σχετικά με τις περιοχές.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

10.    Δράσεις Προσέλκυσης Γάμων και λοιπών Κοινωνικών Εκδηλώσεων

 

Η Ρόδος αποτελεί διαχρονικά έναν προορισμό διεξαγωγής γάμων / ανανέωσης όρκων, δεδομένου ότι το νησί διαθέτει μια πληθώρα μαγευτικών τοποθεσιών αλλά και αρκετούς έμπειρους επαγγελματίες οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες σε αυτό τον τομέα. Επίσης, σύμφωνα με το ν. 4356/2015 επιτρέπονται πλέον και στην ελληνικοί επικράτεια οι γαμικές σχέσεις μεταξύ ομόφυλων υπό τη μορφή του συμφώνου συμβίωσης. Ωστόσο, ένα σοβαρό ζήτημα και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι οι γραφειοκρατικές – νομικές προϋποθέσεις ώστε αφενός να βαρύνεται το γραφείο Ληξιάρχου αφετέρου να υπάρχει αβεβαιότητα και ανασφάλεια για τους ενδιαφερομένους προκειμένου να τελέσουν το γάμο τους, ειδικά δε με τις απαιτήσεις που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ρόδου ερευνά την εκπόνηση των παρακάτω δράσεων

 • Εξυπηρέτηση σε επίπεδο Β2Β των εμπλεκόμενων μερών – συντελεστών όπως γραφεία διοργάνωσης εκδηλώσεων, τουριστικά πρακτορεία κ.λπ.
 • Δημιουργία έντυπου και ψηφιακού πληροφοριακού υλικού για τη διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων στη Ρόδο στο οποίο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων
  • Δημοφιλείς χώροι διεξαγωγής (venues) ανάλογα με την περίσταση (π.χ. διαχωρισμός χώρων ανά εύρος ατόμων ή ανά είδος εκδήλωσης).
  • Εκδηλώσεις που μπορούν να διεξαχθούν στη Ρόδο εκτός από τους γάμους (βαφτίσεις, ανανεώσεις όρκων, Bar/Bat Mitzvah κ.λπ)
  • Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη γραφειοκρατία (βασικές διαδικασίες, χρήσιμα τηλέφωνα κ.λπ).
  • Ειδικός αναφορά σε μεγάλα συνέδρια / μεγάλες εκδηλώσεις πολυεθνικών.
  • Case studies και υλικό από εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα στο νησί.
 • Στήριξη συνεδρίου για wedding planners και συμμετοχή του Δήμου Ρόδου σε συναφή συνέδρια και εκθέσεις.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

11.       Μονοπάτια και Περιηγητικές – Ποδηλατικές Διαδρομές

Ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία από το Δήμο Ρόδου η συνολική και πληρέστερη καταγραφή, επικαιροποίηση, σχεδιασμός, υλοποίηση υποδομών και ανάδειξη μονοπατιών και περιηγητικών‑ποδηλατικών διαδρομών σε όλο το νησί. Οι διαδρομές ανάλογα με το είδος τους, θα συμβάλλουν στην εξερεύνηση και ανάδειξη των «κρυμμένων διαμαντιών» του νησιού και του φυσικού πλούτου του νησιού, καθώς την αλληλεπίδραση με λιγότερο γνωστά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος. Πέραν των ανωτέρω, η δράση θα περιλαμβάνει επίσης:

 • Σήμανση μονοπατιών και περιηγητικών διαδρομών
 • Έκδοση χάρτη μονοπατιών και διαδρομών
 • Ένταξη διαδρομών σε ιστοσελίδες και βάσεις δεδομένων για μονοπάτια όπως το https://www.alltrails.com/ και το http://www.wandermap.net/
 • Δημιουργία βίντεο προβολής περιηγητικών και ποδηλατικών διαδρομών.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 25.000 ευρώ

 

12.      Kosher & Halal Tourism

Είναι γνωστό ότι η Ρόδος αποτελεί αγαπημένο προορισμό Ισραηλιτών οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα. Παράλληλα ο Τουρισμός Χαλάλ καθώς και οι «muslim friendly» προορισμοί είναι από τις πλέον ανερχόμενες διεθνώς τουριστικές τάσεις. Η Ρόδος μπορεί να εκμεταλλευτεί την πολυπολιτισμική ιστορία της και να κάνει ένα επιπλέον άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες υφιστάμενων και εν δυνάμει επισκεπτών οι οποίες προκύπτουν από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και πολιτιστικές καταβολές. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται από το Δήμο Ρόδου οι εξής δράσεις:

 • Διεξαγωγή σεμιναρίων και ενημερωτικών ημερίδων για ιδιαίτερα πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ομάδων στόχων.
 • Συνδρομή και διευκόλυνση στη διεξαγωγή εκδηλώσεων θρησκευτικού περιεχομένου κατά την περίοδο μεγάλων εορτών.
 • Ενημέρωση για διατροφικές προτιμήσεις σε συνεργασία με το Chabad Greece (https://www.chabad.gr/) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πιστοποίησης Halal (https://halalgr.org/).

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 6.000 ευρώ

 

13.      Εμπλουτισμός Αποθετηριών Γνώσεων – Ψηφιακών Εγκυκλοπαιδειών.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης, εξέλιξης και προώθησης της πολιτιστικής ταυτότητας της Ρόδου, είναι αναγκαίος ο περαιτέρω εμπλουτισμός πληροφοριών τόσο με τη μορφή κειμένου όσο και πολυμεσικού υλικού σε ψηφιακά αποθετήρια και εγκυκλοπαίδειες(π.χ. Wikipedia, wikitravel κ.λπ) τις οποίες ως γνωστόν χρησιμοποιούν τόσο οι εν δυνάμει επισκέπτες όσο και όσοι θέλουν να συνθέσουν κάποιο κείμενο σχετικό με τον προορισμό (bloggers, εφημερίδες εξωτερικού, τουριστικοί οδηγοί, κ.λπ.).

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 5.000 ευρώ

14.      Μικρά Μουσεία & Λαϊκά Εργαστήρια

Με σκοπό τον εμπλουτισμό «της βεντάλιας εμπειριών» για τους επισκέπτες του νησιού ο Δήμος Ρόδου αποσκοπεί στη αναλυτική καταγραφή, εκσυγχρονισμό, αρωγή, στελέχωση και ένταξη στον τουριστικό σχεδιασμό των κατά τόπους μικρών μουσείων που βρίσκονται στα χωριά της Ρόδου. Η δράση αποσκοπεί στην ανάδειξη του λαϊκής παράδοσης και του νεότερου πολιτισμού και λαογραφίας της Ρόδου.

Παράλληλα, και με σκοπό την πολιτιστική διάδραση προτείνεται η δημιουργία εντός της τουριστικής περιόδου εργαστηρίων στα οποία οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την κεραμική και την παραδοσιακή γαστρονομία.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 15.000 ευρώ

15.      Περιπατητικές περιηγήσεις στην πόλη της Ρόδου

Εφαρμογή προγράμματος δωρεάν περιπατητικών περιηγήσεων της πόλης της Ρόδου, ως δείγμα καλωσορίσματος και φιλοξενίας, που θα απευθύνεται στους Έλληνες αλλά και ξένους επισκέπτες της πόλης.

Παρόμοιο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε άλλους δήμους της χώρας με μεγάλη επιτυχία και απέσπασε τιμητικό έπαινο από το Tourism Awards 2020.

Ο περίπατος θα περιλαμβάνει μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία του νησιού και τη γαστρονομία που θα απολαμβάνουν από τοπικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια δράση ανθρωποκεντρική, που αγγίζει πιο ζεστά τον επισκέπτη, και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.

Οι περιπατητικές περιηγήσεις εκτός από τους επισκέπτες πρέπει να απευθύνονται και στο μαθητικό πληθυσμό, τόσο τον ντόπιο, όσο και τους μαθητές που επισκέπτονται τη Ρόδο ως τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για αυτή τη δυνατότητα, μέσω αποστολής σχετικού ενημερωτικού υλικού στα σχολεία της Ελλάδας και της χώρας, καθώς και στα σχολεία των χωρών του εξωτερικού τα οποία συνήθως επισκέπτονται τη χώρα μας.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 20.000 ευρώ

16.      Εφαρμογή Περιήγησης για Έξυπνες Συσκευές

Σύμφωνα με πλείστες έρευνες, η τουριστική εμπειρία του επισκέπτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλήθος πληροφοριών, την ευκολία και την ταχύτητα προσβασιμότητας σε αυτές προκειμένου να επιλέξει τις δραστηριότητες του με βάση τις προσωπικές του ανάγκες και επιθυμίες και να τις υλοποιήσει. Μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητές συσκευές μπορεί να συντείνει στα παραπάνω διαθέτοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 

 • Επικαιροποιημένες και συγκεντρωμένες πληροφορίες αξιοθέατων.
 • Ενδεικτικοί ψηφιακοί χάρτες διαδρομών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης αναλόγως της τοποθεσίας του επισκέπτη και των ενδιαφερόντων του.
 • Διασύνδεση για ζωντανή επικοινωνία και εξυπηρέτηση με το e-kiosk.
 • Δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού για αποθήκευση σημείων που θέλει να επισκεφθεί, σχεδιασμό ταξιδιού.
 • Διασύνδεση με χάρτες της Google
 • Διασύνδεση με τουριστική ιστοσελίδα Δήμου Ρόδου για λήψη περισσότερων πληροφοριών.
 • Ερωτηματολόγιο ικανοποίησης για την αξιολόγηση του προορισμού

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

 

17.      Εφαρμογή Ανακάλυψης Προορισμού – Treasure Hunt

 

Στο πλαίσιο της ανακάλυψης νέων εμπειριών και δραστηριοτήτων από τους επισκέπτες σε συνεργασία με την τεχνική της «παιχνιδοποίησης» (gamification) στην ανακάλυψη του προορισμού προβλέπεται η χρήση μιας ανερχόμενης τάσης που αφορά το κυνήγι θησαυρού μέσω ψηφιακής εφαρμογής. Η εφαρμογή θα διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Δυνατότητα δημιουργίας προφίλ χρήστη και σύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα.
 • Δημιουργία τοποθεσιών προς ανάδειξη συγκεκριμένων αξιοθέατων μέσω GPS. Όταν ο επισκέπτης επισκέπτεται κάποια τοποθεσία λαμβάνει πόντους.
 • Δυνατότητα ανάρτησης μιας φωτογραφίας με κοινοποίηση τοποθεσίας μέσω τη εφαρμογής για λήψη επιπλέον πόντων με σκοπό την αύξηση του περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα.
 • Οι επισκέπτες με τους περισσότερους πόντος μέσα σε ένα έτος κερδίζουν ένα δώρο από τον προορισμό.
 • Δημιουργία διαδρομών που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης.
 • Κοινοποίηση βαθμολογίας στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 24.000 ευρώ

 

18.      Ανοιχτό Τραπέζι

 

Με σκοπό την προώθηση της λαϊκής κουλτούρας, το γαστρονομικό τουρισμό και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους μόνιμους κατοίκους του νησιού προβλέπεται η δημιουργία μιας εκδήλωσης μια ή δύο φορές κάθε έτος όσο και εντός της τουριστικής περιόδου στην οποία εθελοντές μόνιμοι κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους στους ξένους επισκέπτες προκειμένου να μαγειρέψουν και να φάνε μαζί τοπικά εδέσματα ανακαλύπτοντας τα υλικά και την κουζίνα της Ρόδου. Η δράση έχει ως εξής:

 • Σχεδιασμός δράσης (προϋποθέσεις, τρόπος εκτέλεσης, ασφάλεια κ.λπ)
 • Συνεργασία με ένα ή περισσότερους συλλόγους για εύρεση εθελοντών
 • Δημιουργία πλατφόρμας – ιστοσελίδας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επισκέπτες και προβολή της δράσης.
 • Επιλεκτική μαγνητοσκόπηση με σκοπό τη δημιουργία βίντεο και φωτογραφιών για χρήση στην προβολή της Ρόδου.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 15.000 ευρώ

 

19.      Ίδρυση & Λειτουργία Conventions Bureau

 

Η Ρόδος διαθέτει υποδομές που μπορούν να στηρίξουν με επιτυχία τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Ρόδου σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Convention Bureau με στόχο την προβολή του νησιού ως συνεδριακού προορισμού. Το Convention Bureau θα μεριμνά για το υλικό προώθησης, για τη θεσμική υποστήριξη του Δήμου Ρόδου στο κομμάτι της διεκδίκησης συνεδρίων, για την παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους φορείς και επαγγελματίες του συνεδριακού τουρισμού σχετικά με τις διατιθέμενες εγκαταστάσεις, αίθουσες εκδηλώσεων και λοιπές υπηρεσίες στη Ρόδο, την επικοινωνία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για τη διασφάλιση της επιτυχίας των διοργανώσεων και την παροχή πακέτων πληροφοριών υποδοχής για τους συμμετέχοντες στα συνέδρια.

Σε δεύτερη φάση και κατόπιν της αρχικής επιτυχημένης λειτουργίας του το Convention Bureau θα συμπεριλάβει και όλη τη B2B επικοινωνία με σκοπό να προμηθεύει με οργανωμένο τρόπο πληροφορίες και επικοινωνιακό υλικό για τον προορισμό με μεγάλους ιδιωτικούς φορείς όπως αεροπορικές εταιρίες, tour operatorsκ.λπ.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 35.000 ευρώ

 

Γ2.    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων εργαλείων και τεχνικών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου, ενώ αξιοποιείται σαν κυρίαρχο στοιχείο η προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του νησιού, σε συνδυασμό με μορφές εναλλακτικού τουρισμού που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών προβολής του Δήμου Ρόδου, αναλύοντας τους βασικούς άξονες σε επιμέρους ενότητες, με συγκεκριμένες δράσεις.

Με κύριο όχημα επικοινωνίας τη δυνατή ταυτότητα του ονόματος (brand name) «Ρόδος», την αδιαμφισβήτητη παγκόσμια φήμη του νησιού αλλά και τις δυνατότητες πολλαπλών επιλογών που έχει ο κάθε επισκέπτης, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου προτείνει τους ακόλουθους τρόπους προβολής του νησιού για το έτος 2022 που ως στόχο έχουν την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου:

 

1.         Social Media Marketing

 

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν επιτελούν πλέον το ρόλο τον οποίο γνωρίζαμε μερικά χρόνια πριν. Δηλαδή μια δυναμική (outbound) προβολή της επιχείρησης, ή ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί ένας φορέας για να επικοινωνήσει το υλικό του. Παρόλο που αυτό το σχήμα βέβαια δεν έχει πάψει να υπάρχει, έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του στο υλικό που δημιουργείται από τους ίδιους τους χρήστες (user generated content) ώστε να μεταδώσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Πλέον τα κοινωνικά δίκτυα ενός προορισμού χρησιμοποιούνται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ως κανάλια μέσω των οποίον ο χρήστης-πελάτης εξωτερικεύει/κοινοποιεί τη δική του εμπειρία αλλά και ο χρήστης-ενδιαφερόμενος λαμβάνει πληροφορίες για τον προορισμό (επιβεβαιώνει αυτά που έχει δει από την επίσημη ιστοσελίδα ή από κάποιον οδηγό). Εν προκειμένω τα κοινωνικά δίκτυα εκπληρώνουν τους παρακάτω σκοπούς:

 • Υλικό (φωτογραφίες/βίντεο) ώστε να έρθει πιο κοντά εμπειρία που θα ζήσει.
 • Υλικό το οποίο να αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία και τα επικοινωνούμενα μηνύματα του προορισμού
 • Εξυπηρέτηση μέσω κοινωνικών δικτύων (είναι πολύ πιθανό ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει για ένα ζήτημα του από τα κοινωνικά δίκτυα)
 • Διασταύρωση πληροφοριών που έχει διαβάσει από άλλα μέσα (word of mouth, οδηγοί, πρακτορεία κλπ).
 • Θετικές κριτικές χρηστών

Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στοχεύει στην ολική αναδιαμόρφωση και συγκρότηση της παρουσίας του προορισμού στα κοινωνικά δίκτυα με τις ενδεικτικά αναφερόμενες ενέργειες:

 • Δημιουργία / Αναδιαμόρφωση κοινωνικών δικτύων του προορισμού σε Facebook, Instagram, Pinterest
 • Εμλουτισμός περιεχομένου και πληροφοριών
 • Σταθερό πρόγραμμα αναρτήσεων 12 μήνες του χρόνου βάσει πλάνου αναρτήσεων και διαθέσιμου υλικού.
 • Διεξαγωγή διαγωνισμών μέσω κοινωνικών δικτύων.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

 

2.         Τουριστικό Branding, Marketing & Destination Planning

 

Η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός, τα τοπικά προϊόντα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της καθώς και η τοπική επιχειρηματικότητα μπορούν να αναδειχθούν, να διαφοροποιηθούν και να ωφεληθούν, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ήδη ο Δήμος Ρόδου έχει προβεί για πρώτη φορά στη διαδικασία εκπόνησης ολοκληρωμένης έρευνας και πλάνου επικοινωνιακής στρατηγικής για τον προορισμό. Βέβαια, με σκοπό πάντα η Ρόδος να προπορεύεται στις εξελίξεις, τις διεθνείς τουριστικές τάσεις αλλά και έναντι του ανταγωνισμού της και δη λαμβανομένων υπ’ όψη των ραγδαίων μεταβολών των καταναλωτικών αναγκών και συνηθειών λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, θεωρείται απαραίτητη αφενός η συνεχής επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού αφετέρου η διεύρυνση του, ειδικά σε επίπεδο έρευνας και μελέτης “destination planning”.

Στόχος της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου είναι η συνεχής εκπόνηση δράσεων που στοχεύουν:

 • Αξιολόγηση της ψηφιακής παρουσίας του προορισμού συμπεριλαμβανομένων:
  • Στατιστικών αναζήτησης των ενδιαφερομένων ανά χώρα για τον προορισμό και σύγκριση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.
  • Αξιολόγηση της χρήσης και της απόδοσης των κοινωνικών δικτύων του προορισμού, του τρόπου διαχείρισης των κοινωνικών δικτύων, την ποιότητα των αναρτήσεων, το βαθμό αλληλεπίδρασης, τα στατιστικά προβολής (impression, engagement κ.λ.π).
  • Καταγραφή της δραστηριότητας και της προβολής των τουριστικών επιχειρήσεων στα μεγάλα κανάλια κρατήσεων δραστηριοτήτων (tripadvisor, viator κ.λπ) καθώς το βαθμό προβολής της εύρους των διαθέσιμων δραστηριοτήτων για το νησί της Ρόδου.
  • Καταγραφή της φήμης του προορισμού στα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας με βάση τον αριθμό αναρτήσεων που λαμβάνουν χώρα γηα τη Ρόδο.
  • Αξιολόγηση των δράσεων ψηφιακής προβολής.
  • Αναζήτηση και μελέτη των νεότερων μορφών ψηφιακής προβολής και επικοινωνίας και κατάρτιση σχεδίου δράσης με σκοπό την ένταξη τους στις μελλοντικές ενέργειες του Δήμου.
 • Επικαιροποίηση του σχεδίου ψηφιακής προβολής του Δήμου Ρόδου με βάση συγκεκριμένο προϋπολογισμό με βάση την ανωτέρω αξιολόγηση.
 • Παροχή σε μόνιμη βάση συμβουλευτικών υπηρεσιών από εξειδικευμένη εταιρία αναφορικά με τα ανωτέρω.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 24.000 ευρώ

 

3.         Εξειδικευμένες προσφερόμενες υπηρεσίες και ειδικές δράσεις προβολής

 

Οι εξειδικευμένες προσφερόμενες υπηρεσίες και οι ειδικές δράσεις προβολής αναλύονται ως εξής:

 

 • Επιμέλεια προωθητικού υλικού.
 • Αξιολόγηση προτάσεων και ευκαιριών προβολής.
 • Διερεύνηση επαφών με δημοσιογράφους και οργάνωση φιλοξενιών με στόχο τη δημοσιότητα.
 • Διερεύνηση επαφών με αεροπορικές εταιρείες.
 • Διερεύνηση επαφών με τουριστικούς πράκτορες και οργάνωση φιλοξενιών με στόχο τη διερεύνηση των συνεργασιών.

 

Οι προωθητικές ενέργειες προτείνεται  να είναι θεματικές σε αγορές ενδιαφέροντος.

Αναλυτικά:

«Ειδικές δράσεις προβολής», «special projects» και «event marketing»: Λέξεις – κλειδιά που ακούμε συχνά όταν γίνεται λόγος για πρωτότυπη και μη συμβατική  προβολή  του «τουριστικού προϊόντος».

Κοινό γνώρισμα των ειδικών δράσεων προβολής είναι το εύρος των δυνατοτήτων για διαφήμιση που προσφέρεται  στους συμμετέχοντες. Ο ρόλος του δημοσίου φορέα είναι καθοριστικός για τον επιμερισμό του κόστους και τη διευκόλυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Η τάση προβολής μέσω special projects ενισχύεται συνεχώς, βρίσκοντας αρωγούς ακόμα και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεμονωμένα.

Ουκ ολίγες ειδικές δράσεις υλοποιούνται κάθε χρόνο προσφέροντας στις τουριστικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα μη συμβατικής προβολής. Η αξιολόγηση της εκάστοτε δημιουργικής πρότασης κρίνεται επιτακτική.

Η διοργάνωση από έναν έμπειρο φορέα και η υποστήριξη από τους δημόσιους οργανισμούς  προσδίδουν αξιοπιστία στη διοργάνωση. Απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας θεωρείται η επιλογή του χώρου και η δημιουργία προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν την προσέλκυση του επιθυμητού κοινού – στόχου χωρίς να αναγκάζονται οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες να «σηκώσουν» το βάρος της πολυδάπανης διαφήμισης. Άλλες παράμετροι που «ντύνουν» το project είναι η πρωτοτυπία, η επαναληψιμότητα και το κατάλληλο timing.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

 

4.         Διοργάνωση Press και Fam Trips

Ο Δήμος Ρόδου καλείται να συνεχίσει τη φιλοξενία μεμονωμένων δημοσιογράφων καθώς και τη διοργάνωση ομαδικών press trips στο πλαίσιο των επαφών με τα ελληνικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε, υπό την προϋπόθεση της δυνατότητας πραγματοποίησης τους λόγω της επιβολής υγειονομικών μέτρων. Πρόκειται για ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μάρκετινγκ καθώς η φιλοξενία του κατάλληλου δημοσιογράφου ή blogger μπορεί να εξασφαλίσει προβολή του νησιού σε ένα κοινό εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Προτείνεται να διευρυνθεί η θεματολογία των δημοσιογραφικών επισκέψεων και να γίνεται ένα followup με τους δημοσιογράφους ως προς τον βαθμό ικανοποίησής τους καθώς και ως προς τη δημοσίευση των άρθρων τους.

Με δεδομένο ότι οι λειτουργοί των Μ.Μ.Ε. (δημοσιογράφοι, bloggers, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί παραγωγοί και άλλοι) θεωρούνται σημαντικό εργαλείο για την προώθηση και προβολή ενός τουριστικού προορισμού σε διάφορες παραδοσιακές αγορές ή σε εν δυνάμει αγορές στόχους, καθίσταται αναγκαία η διοργάνωση press και fam trips στη Ρόδο, ώστε να δοθεί στους εκπροσώπους του Τύπου η δυνατότητα να τη γνωρίσουν από κοντά και να την προβάλλουν στη χώρα τους.

Τα ταξίδια αυτά ενδείκνυνται και για Travel traders, δηλαδή τουριστικούς επαγγελματίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που οργανώνουν και πωλούν ταξίδια όπως είναι οι tour operators, οι τουριστικοί πράκτορες, οι εταιρίες κρουαζιέρων, τα γραφεία οργάνωσης συνεδρίων, τα γραφεία οργάνωσης γάμων και άλλα.

Αναγκαία κρίνεται και η διοργάνωση press dinners ετησίως στη Ρόδο αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού. Επίσης, για την καλύτερη προώθηση του νησιού στην παγκόσμια τουριστική αγορά σχεδιάζεται η διοργάνωση ομαδικών fam trips στο πλαίσιο των επαφών με τις ελληνικές και τις ξένες επιχειρήσεις όπως είναι οι tour operators, τα τουριστικά γραφεία, οι αεροπορικές εταιρίες, οι εταιρίες κρουαζιέρων και άλλα. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η διεύρυνση της θεματολογίας των fam trips με βάση την ανάδειξη των τουριστικών προϊόντων στο νησί της Ρόδου, η καλή οργάνωση με ένα ελκυστικό πρόγραμμα και η πραγματοποίηση followups με τους φιλοξενούμενους ως προς τον βαθμό ικανοποίησής τους καθώς και ως προς την προώθηση της Ρόδου μέσω των επιχειρήσεών τους.

Μεγάλη βαρύτητα προτείνεται να δοθεί στους θεματικούς tour operators, δηλαδή σε εκείνους που ειδικεύονται στη διοργάνωση ταξιδιών ειδικού ενδιαφέροντος. Προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η Διεύθυνση Τουρισμού σχεδιάζει επίσης τη συμμετοχή του Δήμου Ρόδου σε product clubs, δηλαδή σε δίκτυα συνεργασίας επιχειρήσεων, Δήμων και φορέων που στοχεύουν στην ίδια αγορά. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, ο Δήμος Ρόδου μπορεί να προβεί σε επαφές και σε φιλοξενίες ειδικευμένων tour operators και τουριστικών πρακτόρων, σε ενέργειες δημοσιότητας προς ειδικευμένα μέσα ενημέρωσης, σε συμμετοχή σε θεματικές εκθέσεις και συνέδρια, στη διαδικτυακή προβολή και άλλα.

 \Έχοντας ως κύρια ομάδα στόχο τους opinion leaders (δημοσιογράφοι τουριστικών ρεπορτάζ, ταξιδιωτικοί πράκτορες, προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας και άλλοι), η διοργάνωση press και fam trips δίνει την ευκαιρία για ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου και τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς του νησιού στη συνείδηση του καταναλωτή. Μέσω αυτών των ταξιδιών εξοικείωσης οι opinion leaders έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να βιώσουν προσωπικά όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν του νησιού και το κάνουν μοναδικό σε σχέση με τα άλλα, εικόνα την οποία στη συνέχεια μεταφέρουν μέσα από τα ρεπορτάζ τους στους αναγνώστες και τηλεθεατές τους .

\Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

5.         Επέκταση Καμπάνιας #WhatILoveAboutRhodes

 

Ως γνωστόν, η καμπάνια #WhatILoveAboutRhodes, έτυχε μεγάλης αποδοχής και απήχησης τόσο από τους ξένους επισκέπτες όσο και από τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού πολλές από τις οποίες ακολούθησαν την παραίνεση του Δήμου να τη συμπεριλάβουν στις ενέργειες προβολής του. Λόγω της επιτυχίας της, η καμπάνια έλαβε και σχετική βράβευση στα Tourism Awards 2021 στην κατηγορία «Online Strategy», ενώ ως μελέτη καλής πρακτικής («case study») η καμπάνια προβλήθηκε και από τα εγχώρια τουριστικά μέσα. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμη η επέκταση της καμπάνιας και για την ερχόμενη τουριστική περίοδο με τις ανάλογες παραμετροποιήσεις.

Ως γνωστό, η καμπάνια συνδυάζει «καμπάνια hashtag» (#hashtagcampaign) στα κοινωνικά δίκτυα σε συνδυασμό με διαφημιστική προβολή (καμπάνιες PPV) των βίντεο.

Το διαφημιστικό μέρος της καμπάνιας αποτελείται από μια σειρά βίντεο τα οποία με μικρό διαφημιστικό κόστος προβάλλονται στα κανάλια Youtube, Google, Facebook & Instagram και λοιπά Ad Networks, η στόχευση των οποίων γίνεται βάση ενδιαφερόντων στηριζόμενη σε παγκόσμιες δεξαμενές «bigdata». Τα βίντεο αυτά αποτελούνται από αυθεντικές «ιστορίες» επισκεπτών που περιγράφουν τι αγαπούν περισσότερο από τη Ρόδο («what I love about Rhodes»).

Παράλληλα, οι χρήστες  προτρέπονται να ανεβάσουν το δικό τους βίντεο ή φωτογραφία στα κοινωνικά του δίκτυα κάνοντας χρήση των hashtag#WhatILoveAboutRhodes  και #Rhodes με θέμα τι αγαπούν στη Ρόδο ώστε να αυξηθεί το περιεχόμενο του προορισμού στα κοινωνικά δίκτυα και η οργανική του προβολή.

Για το σκοπό της καμπάνιας έχει δημιουργηθεί επίσης και σχετική ιστοσελίδα «whatiloveaboutrhodes.com» στην οποία περιλαμβάνονται τα βίντεο της καμπάνιας αλλά και 1) Όλες οι αναρτήσεις επισκεπτών που γίνονται με το hashtag «whatiloveaboutrhodes» 2) «Vlogs» (εκπομπές από «Influencers» στο Youtube) με θέμα τη Ρόδο. 3) «Συστάσεις» επισκεπτών ενώ κρίνεται σκόπιμο, φέτος 4) να συμπεριληφθούν εκτός των ανωτέρω και σύνδεσμοι με σχετικά δίκτυα διαφήμισης και 5) η καμπάνια να λειτουργήσει με στόχευση και συνεργασία με τους απόδημους Ροδίτες και εν γένει Έλληνες της διασποράς, ώστε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά το ψηφιακό «από στόμα σε στόμα» (word of mouth).

Το «concept της καμπάνιας» όπως υποδεικνύεται και από το «hashtag» είναι να επικοινωνηθεί η αυθεντική εμπειρία των ήδη επισκεπτών του νησιού της Ρόδου. Σκοπός δεν είναι να πούμε εμείς τη δική μας ιστορία, αλλά παράλληλα με τη διαφημιστική προβολή να προτρέψουμε τους ίδιους τους επισκέπτες να πουν τη δική τους ιστορία μέσα από τις φωτογραφίες και τα βίντεο τους στα κοινωνικά δίκτυα και έτσι να παρακινήσουν άλλους να επισκεφθούν το νησί (word of mouth).

Εκτιμώμενη δαπάνη: 15.000 ευρώ

 

6.         Video Marketing

To βίντεο αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη λόγω της αύξησης του αριθμού των πληροφοριών που δέχεται ο χρήστης στο διαδίκτυο. Οι έρευνες λένε ότι το βίντεο είναι πλέον ως μέσο πολύ πιο αποδοτικό από ένα απλό κείμενο, διότι σε μικρό χρόνο ο χρήστης μπορεί να λάβει πολλές περισσότερες πληροφορίες και συναισθήματα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται:

 

 • Η δημιουργία βίντεο διάρκειας 00:30 δευτερολέπτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα κοινωνικά δίκτυα, ως Facebook Cover, αλλά και διαφημίσεις remarketing.
 • Η δημιουργία βίντεο διάρκειας 01:30 λεπτoύ για διαφήμιση στο Υοutube.
 • Η δημιουργία ερασιτεχνικών βίντεο διάρκειας έως 00:20 για Instagram με σκοπό την ανάρτηση ως Instagram Stories.
 • Δημιουργία σειράς «vlogging» δηλαδή σειράς βίντεο στις οποίες θα παρουσιάζονται μέσα από vloggers σημεία ενδιαφέροντος και εμπειρίες από τον προορισμό.
 • Δημιουργία Καναλιού Youtube για τον προορισμό.
 • Δημιουργία σειράς μικρών βίντεο για χρήση στα κοινωνικά δίκτυα (διάρκειας 40’’ – 50’’)στα οποία οι ίδιοι οι επισκέπτες θα μιλούν για τον προορισμό και θα προτρέπουν άλλους να τον επισκεφτούν.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

 

7.         Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων και λοιπών επιμορφωτικών δράσεων

 

Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σχεδιάζει να προβεί σε διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων με θέματα που άπτονται του τουρισμού, υπό την προϋπόθεση φυσικά των πρωτοκόλλων υγειονομικών μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζει τα εξής:

 

 • Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων με θέματα που άπτονται του τομέα του τουρισμού.
 • Διοργάνωση εκπαιδευτικής ημερίδας για τους εστιάτορες.
 • Σε συνεργασία με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αφορούν στοχευμένες ομάδες τουριστών.
 • Διοργάνωση welcomes με θέματα που αφορούν τον τουρισμό.
 • Διοργάνωση events για τις παραλίες που παίρνουν Γαλάζιες Σημαίες.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 20.000 ευρώ

8.         Συμμετοχή σε Τουριστικές Εκθέσεις

 

Είναι γεγονός ότι ο παγκόσμιος και εγχώριος ανταγωνισμός στον κλάδο του τουρισμού είναι μεγάλος και χρόνο με τον χρόνο εκτείνεται σε πολλά θεματικά πεδία δεδομένου ότι ο ελεύθερος χρόνος αλλά και ο χρόνος που επενδύουμε στην επαγγελματική εξειδίκευση, στη μάθηση και στην εμπειρία μέσω ταξιδιών διευρύνεται. Νέες ανερχόμενες τουριστικά αγορές όπως η νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Αμερική και η Αυστραλία αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τουριστικών υπηρεσιών σε όλο τον πλανήτη. Στόχος της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου είναι να συμμετέχει μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού αλλά και μεμονωμένα σε όσο το δυνατό περισσότερες τουριστικές εκθέσεις σε μια προσπάθεια δυναμικής εξωστρέφειας και αναγνωρισιμότητας σε διάφορες αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζεται η συμμετοχή της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στις εξής εκθέσεις, υπό την επιφύλαξη της διεξαγωγής τους δεδομένης της πρόσφατης έξαρσης του COVID-19 και των περιορισμών που τίθενται εκ νέου στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του εξωτερικού, άλλως η συμμετοχή μόνο στις εκθέσεις που διοργανώνονται ψηφιακά:

Philoxenia Θεσσαλονίκη
 Athens International Tourism Expo Αθήνα

 

·         reiselivsmessen ·         οσλο ·         νορβηγια
·         VAKANTIEBEURS ·         ουτρεχτη ·         ολλανδια
·         Fitur ·         ΜΑΔΡΙΤΗ ·         ΙΣΠΑΝΙΑ
·         matka ·         ελσινκι ·         φινλανδια
·         BOOT ·         Ντίσελντορφ ·         Γερμανία
·         fespo ·         ζυριχη ·         ελβετια
·         salon des vacances ·         βρυξελλεσ ·         βελγιο
·         IMTM ·         τελ αβιβ ·         ισραηλ
·         tourest ·         ταλλιν ·         εσθονια
·         (ttr) romanian international tourism fair romexpo i ·         βουκουρεστι ·         ρουμανια
·         international fair of tourism (IFT) ·         βελιγραδι   σερβια
·         ferie fur alle ·         χερνιγκ ·         δανια
·         The Holiday World Show (Dublin) ·         Δουβλίνο ·         Ιρλανδία
·         ITB ·         βερολινο   γερμανια
·         mitt ·         μοσχα ·         ρωσσια
·         uitt ·         κιεβο ·         ουκρανια
·         Ferienmesse Wien ·         Βιέννη ·         Αυστρία
·         GLOBalnie ·         κατοβιτσε ·         πολωνια
·         BMT ·         ναπολι ·         ιταλια
·         holiday world ·         ΤΣΕΧΙΑ ·         ΠΡΑΓΑ
·         BOOT TULLN ·         τουλιν       ΑΥΣΤΡΙΑ
·         BIT – Borsa Internazionale del Turismo ·          Μιλάνο ·         Ιταλία
·         2ο  SALON VOYAGES&cultures ·         μπορντω ·         γαλλια
·         Salon Mondial Du Tourisme ·          Παρίσι ·         Γαλλία
·         kitf ·         αλματι ·         καζακσταν
·         seatrade cruise global ·         Μαϊαμι ·         ηπα
·         imex ·         φρανκφουρτη ·         γερμανια
·         ASTA ROADS SHOW ·         ΒΟΣΤΩΝΗ

·         ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

·         ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

      ΗΠΑ
·         arabian travel market ·         ντουμπαι ·         ηαε
·         IBTM aMERICAS 2022 ·         ΜΕΞΙΚΟ ·         ΜΕΞΙΚΟ
·         itb china ·         σανγκαη ·         κινα
·         ταξιδι ·         λευκωσια ·         κυπροσ
·         the meeting show λονδινο ·         αγγλια
·         NATIONAL GEOGRAPHIC FOOD FESTIVAL ·         ΛΟΝΔΙΝΟ ·         ΗΝΩΜΕΝΟ Βασιλειο
·         iftm top resa ·         παρισι ·         γαλλια
·         grand pavois la rochelle ·         λα ροσελ ·         γαλλια
·         tour natur ·         ντυσελντορφ ·         γερμανια
·         ttg travel experience ·         ριμινι ·         ιταλια
·         QUALITY TRAVEL FAIR ·         ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ·         ΔΑΝΙΑ
·         imex america ·         λασ βεγκασ ·         ηπα
·         itb asia ·         σιγκαπουρη ·         σιγκαπουρη
·         international tourism & travel show ·         μοντρεαλ ·         καναδα
·         wtM ·         λονδινο ·         ΗΝΩΜΕΝΟ Βασιλειο
·         international travel show tt warsaw ·         βαρσοβια ·         πολωνια
·         ibtm world ·         βαρκελωνη ·         ισπανια
·         iltm ·         καννεσ ·         γαλλια

 

Το όφελος από τη συμμετοχή στις εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού εντοπίζεται κυρίως στη δυνατότητα διενέργειας συναντήσεων με πολλαπλασιαστές. Η παρουσία στις εκθέσεις θα πρέπει να είναι εστιασμένη και κατάλληλα προετοιμασμένη προκειμένου να είναι πραγματικά επωφελής η παρουσία του Δήμου Ρόδου σε αυτές.

Η συμμετοχή ενός τουριστικού προορισμού σε εκθέσεις τουρισμού ενισχύει την προσωπική επαφή ανάμεσα σε φορείς του τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους και επιχειρηματίες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού με συναδέλφους τους από διάφορες χώρες και με το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Σκοπός της παρουσίας ενός τουριστικού προορισμού σε εκθέσεις τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι οι καλές δημόσιες σχέσεις (brand name, image name), η προσέγγιση νέων αγορών, η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η εποχικότητα μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου καθώς και η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων τουρισμού προτείνεται να διοργανώνονται ζωντανά events και να απευθύνονται προσκλήσεις σε εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. ώστε να συμμετέχουν σε αυτά, προκειμένου να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της προβολής και προώθησης της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού.

Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σκοπεύει, σε συνεργασία και με άλλους τουριστικούς φορείς, σε επόμενες εκθέσεις να διοργανώσει παράλληλες εκδηλώσεις και άλλες δράσεις που στόχο έχουν την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου προτίθεται να συμμετάσχει σε εκθέσεις στις οποίες θα λάβει μέρος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως συνεκθέτης, με stand που θα της παραχωρηθούν και δυνητικά σε κάποια από τις προαναφερθείσες εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει ο Ε.Ο.Τ. με περίπτερο μετά από απόφαση της Δημοτικής Αρχής, ή ο ΠΡΟ.ΤΟΥΡ. μετά από πρόσκληση του.

1.         Εμπλουτισμός δημιουργικού υλικού για τον προορισμό (brand content)

 

Οι περισσότερες επικοινωνιακές ενέργειες που περιγράφονται στο παρόν απαιτούν τη δημιουργία κατάλληλου περιεχομένου που αφορά στον προορισμό όπως κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο. Αυτό έρχεται σε πλήρη συμμόρφωση με τις σύγχρονες τάσεις του marketingκαι δη του ψηφιακού οι οποίες θέλουν ο καταναλωτής να λαμβάνει μια προστιθέμενη αξία μέσω των μηνυμάτων και να μην είναι απλός παθητικός δέκτης αυτών. Οι ανάγκες σε περιεχόμενο είναι οι εξής:

 • Δημιουργία προωθητικών spots και video για τη Ρόδο. Ένα τουριστικό spot ή ένα προωθητικό video που θα προβάλλεται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Το προωθητικό video θα πρέπει να έχει μέγιστη διάρκεια τριών με τεσσάρων λεπτών και προτείνεται να δημιουργηθεί σε παραλλαγές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτελούν παραγωγές υψηλών προδιαγραφών και να βασίζεται σε μία κατάλληλη σεναριακή ιδέα.
 • Φωτογραφική κάλυψη όλων των δράσεων του Δήμου Ρόδου με συμβατικές φωτογραφικές μηχανές ή με drones και αξιοποίηση των φωτογραφιών σε καμπάνιες προσέλκυσης τουριστών, ενέργειες δημοσιότητας και άλλες προωθητικές ενέργειες. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο υψηλής ποιότητας περιεχόμενο (content), καθώς η αποτελεσματικότητα κάθε καμπάνιας εξαρτάται από την ποιότητα του κάθε περιεχομένου που χρησιμοποιείται σε αυτήν (φωτογραφικό υλικό, κείμενα, video, χάρτες). Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας του υλικού που θα χρησιμοποιείται στο εξής.
 • Συγκέντρωση, αξιολόγηση και ταξινόμηση όλου του δημιουργηθέντος μέχρι τώρα υλικού για τον προορισμό.
 • Δημιουργία brand folder με συλλογή κειμένων, φωτογραφιών και λογοτύπων σε ψηφιακή και έντυπη μορφή για διαμοιρασμό στους ενδιαφερόμενους (συνεργάτες B2B, Φορείς, πρακτορεία κ.λπ).
 • Δημιουργία νέου φωτογραφικού και βιντεογραφικού υλικού και κειμένων ανά θεματική κατηγορία εμπειρίας
 • Εκτιμώμενη δαπάνη: 30.000 ευρώ

 

10.    Δημιουργία & Εμπλουτισμός προωθητικού υλικού

 

Η συμμετοχή της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε τουριστικές εκθέσεις καθιστά απαραίτητη την παραγωγή και τη μεταφορά έντυπου προωθητικού υλικού. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία και η παραγωγή επιπλέον θεματικών φυλλαδίων που να αναδεικνύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο νησί. Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζονται:

 

 • Η δημιουργία και εκτύπωση επιπλέον έντυπου προωθητικού υλικού και φυλλαδίων του Δήμου Ρόδου.
 • Η δημιουργία αναμνηστικών δώρων για τους προσκεκλημένους και τους επισκέπτες του νησιού.
 • Η παραγωγή και η προμήθεια διαφημιστικού υλικού.
 • Η παραγωγή προωθητικών τσαντών.
 • Η δημιουργία γενικού εντύπου προβολής της Ρόδου το οποίο θα χρησιμοποιείται στις εκθέσεις που θα συμμετέχει το νησί.
 • Εξειδικευμένα έντυπα με θεματολογία: Γαστρονομία, Οίνος και Τοπικά Προϊόντα, Περιπέτεια, Μονοπάτια, Αρχαιολογία, Αθλητισμός και Πολιτισμός.
 • Η δημιουργία διαφημιστικού υλικού για την προβολή της Ρόδου.
 • Η προμήθεια λευκώματος πολυτελούς έκδοσης για την προώθηση και την προβολή της Ρόδου.
 • Η δημιουργία θεματικού εντύπου που αφορά τη Ρόδο και η μετάφρασή του σε ξένες γλώσσες.
 • Η επανεκτύπωση του έντυπου υλικού της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη:120.000 ευρώ

11.    Απόδημοι Έλληνες

Α.   Διοργάνωση ετήσιου διεθνούς συνεδρίου Απόδημων Ροδίων

Διοργάνωση ετήσιου διεθνούς συνεδρίου για τους Απόδημους Ρόδιους σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς του νησιού. Προβλέπεται το δημιουργικό και η εκτύπωση του αναγκαίου έντυπου υλικού καθώς και η ενοικίαση αίθουσας για τις εργασίες του συνεδρίου. Προβλέπονται γεύματα και δείπνα προς τους φιλοξενούμενους. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία video και φωτογραφιών που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και στη συνέχεια θα αποσταλούν σε όλα τα Γραφεία Απόδημων Ελλήνων ανά την Υφήλιο. Προβλέπεται η προμήθεια κερασμάτων και η αγορά κεραμικών που θα χρησιμοποιηθούν ως αναμνηστικά δώρα. Προβλέπεται τέλος η ενοικίαση τουριστικών λεωφορείων (πούλμαν) που θα χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις των συνέδρων καθώς και αναμνηστικές πλακέτες που θα δοθούν στους σύνεδρους. Σχεδιάζονται επίσης δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τους Απόδημους Ρόδιους.

 

B.    Δράσεις για Απόδημους Έλληνες

 

 • Διερεύνηση των οργανωμένων φορέων, συλλόγων και δικτύων Ελλήνων και Φιλελλήνων της Διασποράς και επικοινωνία προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα κριτήρια επιλογής προορισμού.
 • Διαβούλευση με τους τουριστικούς πράκτορες του νησιού για σχεδιασμό ελκυστικών πακέτων διακοπών που απευθύνονται σε Ροδίτες και Έλληνες του εξωτερικού.
 • Προβολή και επικοινωνία επιλογής της Ρόδου ως προορισμό διακοπών για τις διακοπές τους τόσο κατά την καλοκαιρινή περίοδο όσο και σε ενδιάμεσες περιόδους, όπως είναι η περίοδος του Πάσχα. Τυχόν καμπάνια θα πρέπει να συνδυάζει τη διασκέδαση, τη χαρά και τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος τη Ρόδο, αλλά και τη νοσταλγία και την επιστροφή στις ρίζες με παράλληλη επιλογή ενός κατάλληλου slogan.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 48.000 ευρώ

 

12.      Διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 40.000 ευρώ

13.    Διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας

Διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 10.000 ευρώ

14.   Διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας

Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ε.Ξ.Ρ., το Σωματείο Εστιατόρων, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους τουριστικούς πράκτορες και tour οperators, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σχεδιάζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιώσιμης Γαστρονομίας.

Εκτιμώμενη δαπάνη: 15.000 ευρώ

 

15.   Στήριξη διεθνών τουρνουά και μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων

Η Ελλάδα διαθέτει τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στη Μεσόγειο και μερίδιο αγοράς της τάξης του 3% στο σύνολο των ναυλώσεων ιστιοπλοϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ρόδος φιλοξενεί κάθε χρόνο μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις της Ελλάδας, το Rhodes Cup, με σκάφη από ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης αποτελεί έναν παγκόσμιο προορισμό kitesurfing και windsurfing. Ο Δήμος Ρόδου σε επόμενες διοργανώσεις, θα προβεί σε ενέργειες δημοσιότητας ώστε τα δύο αυτά γεγονότα να αποκτήσουν μεγαλύτερη προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης προτείνεται η δημιουργία μνημείων σε παραλίες windsurfing που να αναγράφουν τον τίτλο «World Surfing Heritage».

Επίσης, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου επιθυμεί να συνεχίσει τη στήριξη της διοργάνωσης του «Aegean Yachting Festival» που διεξήχθη για πρώτη φορά κατά το τριήμερο 23-25 Οκτωβρίου 2020, με σκοπό να αποτελέσει μια έκθεση – σήμα κατατεθέν- για το νησί της Ρόδου.

Τέλος ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αρωγή και συνεισφορά στο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου (Road to Rhodes) o οποίος αποτελεί πλέον ένα εδραιωμένο Αθλητικό Θεσμό για τη Ρόδο και για όλο το Νότιο Αιγαίο.

 

Εκτιμώμενη δαπάνη: 15.000 ευρώ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ένα στρατηγικό πλάνο επιχειρησιακής πολιτικής στον τουρισμό για έναν προορισμό όπως η Ρόδος, απαιτεί τον ακριβή συντονισμό και την καθοδήγηση των εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders), με την υποστήριξη εξειδικευμένων φορέων (επιστημονικά ιδρύματα ή ένα μελλοντικό Εθνικό Παρατηρητήριο Τουρισμού) ή φυσικών προσώπων (εταιρίες μάρκετινγκ). Στόχος πρέπει να είναι, για την νέα δύσκολη χρονιά αλλά και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν από την όποια εξέλιξη της πανδημίας και που σίγουρα θα αναδιαρθρώσουν την παγκόσμια τουριστική αγορά.

 

 

 

Γιώργος Ματσίγκος

Με το θέμα της αναβάθμισης της ΑΣΤΕΡ ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ.Γιώργος Ματσίγκος.

Εν συνεχεία μνεία έκανε στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας.

«Ο επισκέπτης αναζητεί νέες εμπειρίες και τις πληροφορίες τις αντλεί από το ίντερνετ. Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την ιστοσελίδα μας . Έχουμε και τον ΠΡΟΤΟΥΡ που ήταν οργανισμός προώθησης. Μπορούμε να εντάξουμε στην λίστα φορέων που μπορούν να εισφέρουν στην διαφήμιση όπως οι τράπεζες αλλά και η fraport με στελέχη της οποίας έχω μιλήσει», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Ο Αναστάσιος Σπανός

Ακολούθως το λόγο  έλαβε ο αντιδήμαρχος και  πρόεδρος της ΔΕΡΜ ΑΕ κ. Αναστάσιος Σπανός.

«Πρέπει  να γίνουμε πιο πρακτικοί συνεργάσιμοι μεταξύ μας και πιο αποτελεσματικοί. Στη Ρόδο εμπλέκεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών του νησιού. Ειδικά οι ξενοδόχοι ρίσκαραν αφού έφτιαξαν ξενοδοχεία που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτά του εξωτερικού. Υπάρχει ποιότητα πλέον στα ξενοδοχεία μας και αυτό είναι ισχυρό πλεονέκτημα», είπε ο κ Σπανός που αναφέρθηκε και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σπανός και στην βελτίωση των υποδομών.Μίλησε και για την  επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

«Υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν μεγάλο ποσοστό κρατήσεων από τον Απρίλιο. Αν κερδίσουμε Απρίλιο και Νοέμβριο η σεζόν θα διαρκεί 8 μήνες», τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Μαρκόπουλος Μανώλης

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

«Πράγματι είχαμε ξενοδοχεία που λειτούργησαν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Δεν  έμειναν εξίσου ανοικτά και τα τουριστικά καταστήματα. Αυτό είναι λυπηρό. Δεν μπορεί κάποιοι να επενδύουν και κάποιοι όχι. Μνεία πρέπει να κάνουμε και τους εργαζόμενους του τομέα. Ο τρόπος εργασίας μας είναι διαφορετικός», τόνισε.

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι στη σωστή κατεύθυνση είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ.

«Σε ότι αφορά τις υποδομές πρέπει να επιτυταχυνθούν οι διαδικασίες. Πρέπει να δούμε το θέμα της ιστοσελίδας καθώς λειτουργεί ήδη σελίδα από τον ΠΡΟΤΟΥΡ», τόνισε.

Ο Χρήστος Μιχαλάκης

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου. Μίλησε για την κοινή οδό δράσεων προβολής που θα πρέπει να ακολουθούν ο Δήμος Ρόδου  και ο ΠΡΟΤΟΥΡ .

«Δεν κατανοώ το λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να έχουμε site για την προβολή του νησιού. Από τον ΠΡΟΤΟΥΡ υπάρχει υλικό ήδη», τόνισε.

«Εκτός από τα αριθμητικά στοιχεία είπε πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και ειδικά στην μετρήσιμη ποιότητα», είπε.

Ο Διονύσης Τσιλιγκίρης

Οι δράσεις θα πρέπει να έχουν συνέχεια ανέφερε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Διονύσης Τσιλιγκίρης.

«Είναι σημαντικό το θέμα της εκπαίδευσης. Το ζήτημα είναι τι έχει η τοπική κοινωνία να κανει για την ΑΣΤΕΡ. Ωραίο είναι να κάνουμε ένα ψήφισμα. Πρέπει να μάθουμε και τι θέλει το κράτος. Η σχολή μας πρέπει να υπάρχει και να παράγει υψηλόβαθμά και χαμηλόβαθμα στελέχη αν γίνει κάτι πρέπει να γίνει σύντομα», τόνισε.

 471 total views,  10 views today