Με ομόφωνη απόφαση τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου σήμερα έκριναν ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι δέουσες ενέργειες σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να μην καταλήξουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος τα ταμιακά διαθέσιμα.
Στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει σε κεντρικό επίπεδο από την ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα.
Είπε ότι επίκειται συνάντηση τη Δευτέρα με τον αρμόδιο υπουργό ενώ έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών περιέγραψε τη δυσλειτουργία που θα προκύψει αν η απόφαση της κυβέρνησης γίνει πράξη αφού οι ΟΤΑ δεν θα μπορούν να υλοποιούν τους προϋπολογισμούς τους και κυρίως να εκτελούν έργα.
Με την εισήγηση του κ. Διακοσταματίου συμφώνησαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας που κατανόησαν τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν στη λειτουργία του Δήμου.
Για αντισυνταγματική διάταξη έκανε λόγο ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Ρόδου κ.Θεόδωρος Παπαγεωργίου μετά από ερώτημα του κ. Στέργου Στάγκα.
«Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε, με την εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα για την λειτουργία του κράτους», τόνισαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης και ελάσσονος κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως το θέμα δεν προέκυψε τώρα αλλά λίγο μετά τις προηγούμενες εκλογές τότε που η κυβέρνηση είχε πάλι εγείρει αξιώσεις για τα πλεονάζοντα.

«Τώρα ξεκάθαρα ζητούν τα διαθέσιμα των ΟΤΑ.Ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσουν οι ΚΑΠ ενώ οι αιρετοί απειλούνται ακόμη και με .. έκπτωση από το αξίωμα τους. Δεν θα κάνουμε παραπολιτική και πολιτική εδώ μέσα για τους λόγους για τους οποίους προτάσσουν το θέμα τώρα. Δεν μας χαλάει να είναι τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως ο ταμίας μας θα πρέπει να έχει δυνατότητα να κινεί τα χρήματα άμεσα. Η Τράπεζα της Ελλάδος όμως αδυνατεί να ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα», τόνισε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος που ανέλυσε την χρονοβόρα διαδικασία που θα ακολουθείται από εδώ και στο εξής για τα ταμειακά διαθέσιμα.
« Θα ισοπεδωθούν τα πάντα αν εφαρμοσθεί η απόφαση που έχει ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ποια είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ με αυτά τα δεδομένα. «Όπως λέει και η λαική ρήση εκεί που μας χρωστούσαν μας … πήραν και το βόδι» είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στο ταμείο του Δήμου δηλαδή στα χρήματα που έχει στη διάθεση του ο δήμος που ανέρχονται στα 46 εκατομμύρια ευρώ και θα διατεθούν για την υλοποίηση έργων.
«Αυτά τα χρήματα δηλαδή τα 46 εκατομμύρια ευρώ είναι τοποθετημένα σε κάποια έργα. Τώρα υπάρχουν διαδικασίες τις οποίες ακολουθούμε και υλοποιούμε τα έργα. Η απόφαση της ΚΕΔΕ να προσφύγουμε στα δικαστήρια είναι το ελάχιστο μέσο», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

 236 total views,  2 views today