Στην Πάτμο ήδη καταγράφονται 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ χθες το βράδυ ένας εξ αυτών, χρειάσθηκε να διακομισθεί με ελικόπτερο super puma για νοσηλεία με πνευμονία, στην ειδική κάψουλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπως δήλωσε στον sky ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάτμου και Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου Γιώργος Τσουκαλάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς, το πρωί βρέθηκε στην Πάτμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από την Κάλυμνο, που διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατοίκους και ήδη έγιναν 190-200 τεστ! Από αυτά, κάποια εστάλησαν στην Αθήνα και αναμένονται σε δύο ημέρες τα αποτελέσματα. Μάλιστα, μιλώντας το πρωί στο σταθμό τα κρούσματα ήταν 7 και μέσα σε λίγες ώρες, μετά τα μαζικά τεστ, προστέθηκαν άλλα 14 επιβεβαιωμένα, άρα 21 στο σύνολο!

Ο κ. Τσουκαλάς εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη αύξηση των περιστατικών από τη διασπορά του ιού, αφού από την περασμένη Παρασκευή τα κρούσματα ήταν μόλις τρία, ενώ με κραυγή απόγνωσης τόνισε ότι ο ίδιος κι ένας ακόμη γιατρός καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και ν’ αναλάβουν την ιχνηλάτηση των περιστατικών: “Προσπαθούμε μόνοι μας δύο γιατροί για την ιχνηλάτηση. Επιπλέον, δεν έχουμε φορητό ακτινολογικό κι ο καθένας που μπαίνει μέσα στο χώρο, θα πρέπει άμεσα να απολυμαίνεται (ο χώρος). Θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, οδηγούς, αλλά και υλικοτεχνικό εξοπλισμό οι δομές υγείας στην περιοχή μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα και σε κάτοικο των Λειψών, όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς, και το αποτέλεσμα βγήκε θετικό από την Αθήνα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΕ

Σε γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες αναφέρει τα εξής:

“Σε συνέχεια της ενημέρωσής μας για την εξέλιξη της πανδημίας σάς αναφέρουμε τα εξής:
Σήμερα, 16/11/2020, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ, τα οποία αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της επιδείνωσης της πανδημίας στο νησί μας. Εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε ότι ο ιός έχει εισχωρήσει στην τοπική μας κοινωνία για τα καλά.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να μείνουμε ψύχραιμοι και πολύ περισσότερο να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης.
Κρίνεται αναγκαίο να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από τον ιό και να τους ευχηθούμε καλή ανάρρωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθένας μας θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση τους. Επίσης, πληροφορούμε ότι σήμερα συνυπογράψαμε εκ νέου με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Πάτμου, Αντώνη Γαμπιέρη, αίτημα προς τον ΕΟΔΥ για άμεση αποστολή και εγκατάσταση κλιμακίου μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί μας.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με νέο έγγραφο μας, σήμερα, απαιτούμε την έγκαιρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, διαφορετικά θα πρέπει να μας εκχωρηθεί το δικαίωμα να το πράττουμε υπεύθυνα εμείς, ως Δήμος. Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε περισσότερο από ποτέ τα μέτρα προστασίας απέναντι στον Covid-19″.

 1,215 total views,  2 views today