2.250 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 στα Νοσοκομεία, 265 στις ΜΕΘ!

530

Νέο θλιβερό ρεκόρ με 35 νεκρούς και 228 διασωληνωμένους, σε ένα 24ωρο, κατεγράφη χθες στη χώρα, ενώ 69 οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 2.250 άνθρωποι με λοίμωξη covid-19 -εκ των οι 265 στις ΜΕΘ- καταλαμβάνοντας το 12% των κλινών του ΕΣΥ.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού την Κυριακή ανήλθαν σε 1.914, 11 εξ αυτών στη Ρόδο, ενώ τα 39 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στη Λέρο, στρατιώτης βρέθηκε θετικός στον ιό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Αθήνα, ενώ σε καραντίνα ετέθησαν τέσσερις ακόμα στρατιώτες που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν με αγωνία την επιθετική κίνηση του κορωνοϊού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και το πως αποτυπώνονται στο ΕΣΥ, το οποίο δέχεται αφόρητη πίεση όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας την περασμένη Πέμπτη, κατά την ανακοίνωση της δεύτερης καραντίνας στη χώρα. Όλοι προβληματίζονται για τις αντοχές του ΕΣΥ, και παράλληλα μελετούν τρόπους για την αποσυμπίεση των ΜΕΘ- το πεδίο εκείνο όπου δίνεται μια γενναία, ύστατη σε πολλές περιπτώσεις, μάχη των ασθενών για τη ζωή τους.

Για δραματική αύξηση νεκρών τις επόμενες ημέρες έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο επταήμερος μέσος όρος νεκρών έχει περάσει τους 10 ανά ημέρα, εξήγησε αναφερόμενος στους θανάτους από τον φονικό ιό. «Δυστυχώς αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε σχετικά.

Εντωμεταξύ από σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας ενισχύονται με επιπλέον 300 μόνιμους γιατρούς, ειδικά για τις ανάγκες των ΜΕΘ, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται αισθητά. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές.