8.000 παιδιά με Covid-19 πριν ανοίξουν τα σχολεία!

1697

Ανοίγουν κανονικά οι πόρτες των σχολείων τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, με την ομόφωνη γνώμη και της επιτροπής των ειδικών.

Κλειδί στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι το αυξημένο testing, καθώς ουσιαστικά οι μαθητές θα κάνουν περισσότερα τεστ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, αλλά και κάθε φορά που υπάρχει κάποιο κρούσμα στην τάξη τους.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως τα παιδιά που είναι θετικά στον κοροναϊό πριν ανοίξουν τα σχολεία φτάνουν τα 8.000, ενώ εν τέλει δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στο μοντέλο «50+1» για το κλείσιμο ενός τμήματος.

Επίσης οι ειδικοί εκτιμούν πως στο επόμενο διάστημα αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί εξαιτίας της κινητικότητας των παιδιών κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως είχε γίνει και τον Σεπτέμβριο.

Σε όλα τα ερωτήματα απάντησε σήμερα η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας το  σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου.

Όπως είπε, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Έξτρα μέτρο πριν το άνοιγμα των σχολείων

Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον γνωρίζουμε αρκετά περισσότερα που αφορούν την εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα της αλλά και ότι είναι βραχύτερη η επώαση αλλά και η διάρκεια νόσησης, η οποία νόσηση είναι ηπιότερη ιδίως στους εμβολιασμένους που έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά.

Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Επίσης ο εντατικός καθημερινός έλεγχος εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.

Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.

Δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση της Επιτροπής – Αντιδράσεις για το 50+1%

Πάντως παρά το γεγονός πως το σκεπτικό της κυβέρνησης και της επιτροπής σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ήταν προς την ίδια κατεύθυνση, φαίνεται πως υπήρξαν και κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με το πακέτο μέτρων που τελικά ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συμφώνησε με το άνοιγμα των σχολείων, δεν υπήρχαν δηλαδή αντιδράσεις για παράταση, ωστόσο αρκετοί διαφώνησαν με το γεγονός να παραμείνει στο 50%+1 το ποσοστό για να κλείσει ένα τμήμα.

Συγκεκριμένα μερικοί ειδικοί συνυπολογίζοντας την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά αυτές τις ημέρες, πρότειναν να μειωθεί το ποσοστό που ίσχυε και ένα τμήμα να κλείνει όταν το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων είναι στο 30% ή έστω στο 40%.

Ωστόσο η πλειοψηφία φαίνεται πως τέθηκε υπέρ του ποσοστού που ήδη ισχύει, καθώς θεωρούν πως είναι αρκετό το αυξημένο testing, η χρήση μάσκας και τα μέτρα σε διαλείμματα και κανόνες υγιεινής ώστε ένα παιδί είτε να μην κολλήσει, είτε αν κολλήσει αν το διαπιστώσει αμέσως.

Πηγή:in.gr