Aνδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή ανανέωσης και ενότητας!

387

Καθαρή εντολή ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής αυτονομίας, ζήτησε από τους πολίτες από όσους ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή  και   καλούνται στις  κάλπες εκ νέου στις  12 Δεκεμβρίου  ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου που ήταν γεμάτο από παλαιά και νέα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για όλους και για όλα. Μίλησε για το κόμμα που θέλει να δημιουργήσει εκ νέου από τη βάση του καθώς όπως τόνισε ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ . Μίλησε για το κόμμα που έγινε η αιτία να δημιουργηθούν τόσα πολλά στην Ελλάδα.

Άσκησε δριμεία κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφέρθηκε σε εθνικά θέμα το μεταναστευτικό την οικονομία  και την πανδημία.

Έστειλε όμως και μηνύματα σε συγκεκριμένους  …αποδέκτες υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν θα ξαναπαίξει  με την ενότητα και για συμπεριφορές παλιών πρωταγωνιστών που πλήγωσαν την παράταξη.

Αναλυτικότερα ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής  ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της περασμένης Κυριακής τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ  επιστρέφει γεγονός που ήδη κάνει τον κ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χάνουν τον ύπνο τους.

«Είμαστε εδώ ξανά όλοι μαζί χωρίς τους παλιούς διαχωρισμούς ενωμένοι γνωρίζοντας πως δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του χθες. Η παράταξη έχει ενιαίο ιστορικό αφήγημα. Με τα όποια λάθη της είναι η παράταξη με τη μεγαλύτερη προσφορά στη περίοδο της μεταπολίτευσης. Είναι η  παράταξη που ίδρυσε πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετά από πολλά έτη περιπετειών στασιμότητας μεγάλων συγκρούσεων επέστρεψε  με τον επόμενο ιδρυτή της Ανδρέα Παπανδρέου.  Αυτό το ιστορικό κόμμα  έδωσε ελπίδα στον ελληνικό λαό  ευρωπαϊκή προοπτική στην Ελλάδα  που ήταν παρόν σε όλες τις μεταρρυθμίσεις . Είχε ισχυρή παρουσία στα εθνικά θέματα. Ότι πέτρα πάνω στην πέτρα μπήκε από το ΠΑΣΟΚ . Γιατί η ιστορία μας είναι σημαντική. Είμαστε  υπερήφανοι για την ιστορία της μεταπολίτευσης», τόνισε .

Ο  κ Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα η κεντροαριστερά να κάνει αντιπολίτευση στη δεξιά παράταξη που όπως είπε είναι κόμμα που δημιούργησε η κρίση  ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για φαυλότητα και λαϊκισμό.

Ο  κ. Μητσοτάκης κάνει πάρα πολλά λάθη είπε.

«Στην πανδημία ότι έζησε η δυτική Ευρώπη χωρίς το εμβόλιο το ζει η Ελλάδα με το εμβόλιο.  Απέτυχε να έχει ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα μεγάλης κάλυψης. Για να μην έχουμε εκατοντάδες  νεκρούς κάθε ημέρα.  Από την άλλη  ένα κόμμα που τι να πει όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του  έκλεινε το μάτι στο  να μην εμβολιαστείτε. Στην οικονομία  η Ευρώπη δίνει δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της πανδημίας. Που πάνε αυτά τα  χρήματα; Υπάρχει αντιπολίτευση και ποια αντιπολίτευση;  Σε αυτό το  δίπολο της διχόνοιας, της μιζέριας των άγονων συγκρούσεων αναγεννιέται η δημοκρατική παράταξη  και είναι  η επόμενη κυβερνητική επιλογή του Ελληνικού λαού.  Γι α να έχει ο λαός προγραμματική ρεαλιστική επιλογή σε όλα τα θέματα» τόνισε.΄

Πως θα λειτουργεί το  κόμμα

Εν συνεχεία περιέγραψε τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί το κόμμα και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αναγεννηθεί.

«Έχουμε ένα δίκτυο σημαντικών ανθρώπων στα Δωδεκάνησα πολλοί από τους οποίους είναι εδώ.  Αυτοδιοικητικοί επιμελητηριακοί και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ νέα γενιά. Γιατί να μην ξεκινήσουμε από κάτω να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας με οργανώσεις με κινήματα με τομείς αλληλεγγύης. Αν είχαμε ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς αυτό που δεν κάνει ο Μητσοτάκης  να σπάσουμε την παραπληροφόρηση και το φόβο  με τα εμβόλια πόρτα πόρτα  και σπίτι σπίτι ; Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά  αρκεί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Μέλημα μου  θα είναι αν μου δώσετε την  ευκαιρία να οργανώσω ένα κόμμα θεσμικό από τα κάτω. Και όχι ένα κόμμα που θα αιωρείται από την  έδρα του στην κοινωνική πραγματικότητα και θα δίνει χρίσματα. Όχι οι κοινωνίες θα αποφασίζουν. Και τα προγράμματα μας θα είναι περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης . Θα συζητάμε και όχι να κοιτάμε ποιο πρόεδρο ψηφίζει ο ένας και ποιο ο  άλλος.  Δεν θα επιστρέψουμε στα παλιά. Τα παλιά ήταν όπλο στους αντιπάλους μας .Το μέλλον  θα είναι η πραγματική απάντηση στους αντιπάλους μας. Θα είναι μέλλον λαμπρό επιστροφής και προοπτικής για όλους μας. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός από μας  δηλαδή την ελπίδα και τη βούληση του σχεδίου για τη χώρα», τόνισε.

Το προσφυγικό

Ειδική αναφορά έκανε στο προσφυγικό που όπως  τόνισε απαιτεί μόνιμες λύσεις.

« Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης δεν διαπραγματεύεται μόνιμες  λύσεις αλλά πως θα μπαίνει το ζήτημα κάτω από το χαλί της ΕΕ με αδρά κονδύλια. Δεν είναι σωστό αυτό. Η Ελλάδα χρειάζεται συμμαχίες που θα οδηγούν σε αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Δεν μπορεί η χώρα μας ως  πρώτη χώρα εισδοχης να παίρνει το βάρος και να αντιμετωπίζει τις αιτήσεις ασύλου.  Αυτοί που κτυπούσαν την πλάτη του Πρωθυπουργού για τον Έβρο λέγοντας του μπράβο είναι οι ίδιοι που δεν θέλουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου . Η Ελλάδα πρέπει να κάνει συμφωνίες με προοδευτικές κυβερνήσεις ώστε η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο της ΕΕ και όχι στην πρώτη χώρα και η κατανομή να γίνεται βάση ΑΕΠ ανεργίας και πληθυσμού ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη στο μόνιμο  πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Το  γεγονός ότι δεν υπάρχει κινητικότητα λόγω της πανδημίας δεν συνιστά δικαιολογία. Τώρα είναι η εποχή που η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί το νέο πλαίσιο ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη», τόνισε και πρόσθεσε πως και η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τα εθνικά θέματα

Αναφορά έκανε και στα εθνικά θέματα. Μίλησε για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.  « Ακόμη είναι και οι κυρώσεις για την Τουρκία. Δεν αλλάζει στρατηγική ο κ. Ερντογάν γιατί οι κυρώσεις που του επιβάλλονται είναι ήπιες», είπε.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρό  κόμμα γιατί  διέθετε ένα ηγέτη που κοίταζε πέρα από τις κουρτίνες

 

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη απώλεσαν δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης . Γιατί να έχουμε εκβιασμούς και να  χάνουμε τόσα χρήματα;  Πρέπει να ανοίξουμε τις κουρτίνες και να δούμε την πραγματική κατάσταση στον κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ισχυρό  κόμμα γιατί  διέθετε ένα ηγέτη που κοίταζε πέρα από τις κουρτίνες . Τώρα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να λέμε πως η Τουρκία παραμένει υπό ένταξη χώρα.  Και πως μπορεί να είναι αφού όποιος διαφωνεί με τον πρόεδρο της μπαίνει φυλακή αν δεν προλάβει να φύγει   εκτός; Μπορεί να θεωρηθεί υπό ένταξη όταν καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών και είναι ένας ταραξίας; Η διπλωματία της Ελλάδας πρέπει να πάει σε μια νέα ειδική σχέση. Για να ξέρουν και οι γείτονες  δεν πρέπει να παίζουν ούτε  με την Ελλάδα ούτε με την ΕΕ. Τώρα εμείς πρέπει  να πούμε εμείς που ο κ. Μητσοτάκης  και ο κ. Τσίπρας  δεν μπορούν να πουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Είμαστε το κόμμα  των  μεγάλων εθνικών επιλογών και αυτό πρέπει να ξαναγίνουμε. Το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που λέει τα πράματα με το όνομα τους. Αυτό ζητάει ο λαός» , τόνισε.

Η οικονομία και το δημογραφικό

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης θα αξιοποιηθούν τα επόμενα έτη δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Που θα πάνε αυτά τα χρήματα και ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης; Θα χρησιμοποιηθούν στην κοινωνική οικονομία στην άμβλυνση των ανισοτήτων. Στην Ελλάδα είναι τεράστιο θέμα το δημογραφικό. Που θα πάει η χώρα ; Δεν πρέπει να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια. Σε άλλες χώρες εφαρμόζουν ειδικά μέτρα  .Φορολογικά γιατί δεν εφαρμόζονται μέτρα για τα νησιά μας ; Κάποιοι   είχαν την πολυτέλεια να κάνουν πολιτική με το φόρο μεταβίβασης. Αυτή είναι  η πολιτική για τους  λίγους που δεν κοιτάει τους πολλούς. Εμείς οφείλουμε  σε αυτή  τη  νέα εποχή να μιλήσουμε στους πολλούς ούτε με λόγια  ούτε με μοιρολόγια αλλά με σχέδιο και στρατηγική  για να δει πραγματική ελπίδα ο λαός και όχι τις δημαγωγίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις πολυτέλειες  της ΝΔ. Αυτή πρέπει να είναι στρατηγική μας για να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες του Έλληνα πολίτη» , τόνισε.

Η ενεργειακή φτώχεια

Ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην ενεργειακή φτώχεια και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Αυξήθηκαν οι τιμές στα προιόντα.Η ΕΕ είπε ότι δίνει ευελιξίες για το ΦΠΑ . Φθάνει αυτό; Δεν θα πρέπει να ασκήσουμε και μακροπρόθεσμες πολιτικές ;  Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ανεβάζει τον κατώτατο μισθο. Θεσμικές παρεμβάσεις θέλει ο λαός και όχι τα πακέτα που δίνει η κάθε κυβέρνηση  με δημοσκοπικούς όρους.  Έτσι θα λειτουργούμε. Θεσμικά και όχι μικροπολιτικά.  Τα ελληνόπουλα φεύγουν στο εξωτερικό όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν δουλειές αλλά και για την  αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Εμείς  ένα λαογέννητο κίνημα που μπήκε σε  μεγάλες περιπέτειες τραυματίστηκε και πληγώθηκε πρέπει να αποδείξουμε πως ανοίγουμε σελίδα διαφάνειας και αξιοκρατίας για όλο τον ελληνικό λαό. Είναι κρίσιμο να κτίσουμε νέα σχέση με τις νέες γεννιές ώστε να καταλάβουν πως υπάρχει ένα κόμμα που θα συγκρουστεί  με συμφέροντα με συντεχνίες και όσους θέλουν  μια Ελλάδα να αξιοποιούνται   οι πόροι από τους φόρους με πελατειακούς όρου ς και μόνο  με πελατειακούς όρους. Σε αυτή τη νέα εποχή εμείς θα είμαστε πρωτοπόροι» τόνισε ενώ αναφέρθηκε σε όσα γίνονται  σε άλλες χώρες ενώ η Ελλάδα δεν  μπορεί να κάνει την πράσινη μετάβαση.

Ωραία είπε είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά δεν φθάνει αυτό.

Ζητώ καθαρή εντολή την επόμενη Κυριακή

« Πρέπει οι πολιτικές να είναι για όλους και  να ακουμπάνε αυτούς που κινδυνεύουν να μπουν στην ενεργειακή φτώχεια. Απαιτείται δυνατό πρόγραμμα «εξοικονομώ». Ποιος μπορεί  να τα κάνει όλα αυτά; Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι γενίτσαροι του ΠΑΣΟΚ που πήγαν εκεί ;  Μπορούν  αυτοί έκαναν ένα πλαστό δημοψήφισμα σε πέντε εργάσιμες ημέρες και εκμεταλλεύτηκαν τα αδιέξοδα του ελληνικού λαού ;   Ή μπορεί ο  κ, Μητσοτάκης που έκανε τον ανασχηματισμό του Λαικού Ορθόδοξου Συναγερμού;  Όποιο παιδί του  κ, Καρατζαφέρη  διέθετε τον έκανε υπουργό. Δεν μπορούν . Για αυτό ήρθε η ώρα της παράταξης . ¨Ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ και να πούμε πράγματα ριζοσπαστικά  με ανθρώπους υψηλής κοινωνικής αξιοπιστίας σε κάθε νομό της πατρίδας μας. Για να κτίσουμε το κόμμα μας από κάτω με αξίες αρχές και συνέπεια.  Για το λόγο αυτό ζητώ καθαρή εντολή την επόμενη Κυριακή ανανέωσης ενότητας και πολικής αυτονομίας. Το ζητώ γιατί  έχουμε βαριά κληρονομία στις πλάτες μας. Είμαστε μέλη φίλοι οπαδοί πολίτες που είτε κάποτε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ή έμαθαν για αυτό. Τα δύο τρίτα του ελληνικού λαού ψήφισαν κάποτε ΠΑΣΟΚ. Πόσα κόμματα όπως εμείς τα  κρίσιμα  χρόνια της κρίσης απομειώθηκαν και μπήκαν σε φθορά και στασιμότητα; Η σοσιαδημοκρατία επιστρέφει γιατί υπάρχουν ανάγκες και οι ανάγκες γεννούν τα κόμματα. Οι ανάγκες για κοινωνικό κράτος ισότητα κοινωνική αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Αυτές οι ανάγκες αναγεννούν την παράταξη και την κάνουν ισχυρή», δήλωσε.

Ο κ.Ανδρουλάκης ζήτησε από τα στελέχη που τον άκουγαν να σηκώσουν την ιστορική ευθύνη στις πλάτες την επόμενη Κυριακή.

Από τη Ρόδο καλώ τους 270.000  Έλληνες Δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες που μας τίμησαν και μας έδωσαν ελπίδα να έρθουν ξανά να συναντηθούμε και μαζί να δώσουμε τον αγώνα των επόμενων εκλογών. Για μια παράταξη ισχυρή . Για μια  παράταξη που αλλάζει σελίδα στα κακώς κείμενα του τόπου. Για μια παράταξη που θα δώσει ευκαιρίες στους νέους.  έχουμε ευθύνη να  ξαναγίνουμε το κόμμα που υπηρετεί τον ελληνικό λαό. Να ξαναγίνουμε το κόμμα που συγκρούεται με κατεστημένα. Να ενώσουμε  τις δυνάμεις μας  και να γίνουμε ένα ποτάμι που θα παρασύρει όλα αυτά που κρατούν την  Ελλαδα πίσω» τόνισε.

Η ενότητα δεν μπορεί να είναι το βόλεμα των παλιών πρωταγωνιστών

Ο κ. Ανδρουλακης κατέστησε σαφές πως δεν θα επιτρέψει σε κανένα να ξαναπαίξει με την ενότητα του κόμματος.

Ζητώ καθαρή εντολή ανανέωσης ενότητας . Μια ενότητα που δεν θα επιτρέψω σε κανένα να ξαναπαίξει μαζί της . Κανείς δεν θα παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ . Το λέω αυτό διότι πληγώθηκαν οι φίλοι τα μέλη μας εμείς όλοι από συμπεριφορές παλιών πρωταγωνιστών. Η ενότητα  δεν είναι το βόλεμα των παλιών πρωταγωνιστών  αλλα της βάσης του προγράμματος των αξιών των αρχών της δημοκρατικής παράταξης .  Θα ξανακάνουμε το κόμμα μας λαογέννητο . Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ την περήφανη παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου.  Θα ξανακάνουμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ να ανατείλει ξανά. Δεσμεύομαι από τη Ρόδο την Κυριακή το βραδύ αν  μου δώσετε τη δυνατότητα θα ειμαι Πρόεδρος όλων και εκείνων που θα με ψηφίσουν και εκείνων που δεν θα με επιλέξουν . Κανείς δεν θα έχει ειδική συμπεριφορά. Δεν θα είμαστε κόμμα όπου θα προσγειώνονται αλεξιπτωτιστές σε κρίσιμες θέσεις. Θα είμαστε ένα κόμμα  αξιοκρατίας που θα σέβεται όλα τα στελέχη.  Δεν  θα επιτρέψω σε κανένα να κάνει τα μέλη και τα στελέχη μας κλακαδόρους  αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης. Όλα  θα είναι μετά από διαβούλευση. Εδώ από τη  Ρόδο ενωμένοι και δυνατοί επιστρέφουμε . Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει  και Τσίπρας και Μητσοτάκης χάνουν τον ύπνο τους. Στις επόμενες εκλογές θα είμαστε  ένα κόμμα εξουσίας»