Ανανέωση:

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που ήρθαν στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο συζητήσεων,άφησαν άφωνους τους Έλληνες στρατιωτικούς με τα θέματα που  έθεσαν προς συζήτηση και τις αντιδράσεις που είχαν σε ζητήματα όπως αυτά των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ουδείς ανέμενε κάποια πρόοδο από τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ στην Αθήνα. Κανένας δεν πίστευε σε αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όλοι γνωρίζουν ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται απλά και μόνο για να γίνονται και να υπάρχει ένα “σημείο επαφής”. Όμως οι Τούρκοι δεν παρέλειψαν να βάλουν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ακόμη και κάποια που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν από στρατιωτικούς.

Το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν είναι ότι στο Αιγαίο υπάρχει ήδη…συνδιαχείριση. Κάτι που δεν ισχύει και δεν πρόκειται να ισχύσει.

Για τις παραβιάσεις να μας τηλεφωνείτε λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Αν πρέπει να επιλέξουμε μια στιγμή από τις τριήμερες συζητήσεις για τα ΜΟΕ, που να δείχνει το κλίμα που επικράτησε αυτή είναι η απάντηση που έδωσαν οι Τούρκοι , όταν οι Έλληνες στρατιωτικοί με σαφήνεια και με επιχειρήματα τους έθεσαν το θέμα των παραβιάσεων και της άρνησης των Τούρκων να καταθέτουν σχέδια πτήσης για τα μαχητικά τους, στο Αιγαίο: “Να μας παίρνεται τηλέφωνο στο Εσκί Σεχίρ να σας ενημερώνουμε για όποια πτήση θέλετε”,ήταν η απάντηση!

Οι Τούρκοι αναφέρονταν στην “κόκκινη τηλεφωνική γραμμή” που υπάρχει εδώ και χρόνια και συνδέει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα με το Εσκί Σεχίρ. Μόνο που αυτή η “κόκκινη γραμμή” υπάρχει για επικοινωνίες σε περιπτώσεις κρίσεων που προκαλούνται από κάποιο ατύχημα ή άλλο απρόβλεπτο γεγονός. Οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει κι άλλη φορά να “αντικαταστήσουν” τα σχέδια πτήσης με το …τηλεφώνημα στο Εσκί Σεχίρ.

Το είχαν κάνει όμως με πιο σοβαρό τρόπο ,προτείνοντας να υπήρχε εκ των προτέρων συνεννόηση για τις πτήσεις που θα γίνονταν στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ούτε αυτή η πρόταση είχε γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά. Τώρα, τελείως απαξιωτικά ζητούν να τους παίρνουμε τηλέφωνο την ώρα που κάνουν παραβιάσεις, για να μας το …επιβεβαιώσουν!

Η “πρόταση” των Τούρκων αντιμετωπίστηκε με ανάλογο απαξιωτικό τρόπο από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Η δεύτερη δυσάρεστη έκπληξη ήταν ότι οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι έχουν “βαφτίσει” περιοχή κοντά στη Χίο ως “πεδίο βολής” τους! Κάτι που είναι τελείως παράνομο!

Τι άλλο ζήτησαν οι Τούρκοι;

 • Να μην τους αναχαιτίζουμε
 • Ακόμη κι αν γίνονται αναχαιτίσεις, αυτές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν οπλισμένα μαχητικά
 • Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας
 • Να μην δεσμεύουμε περιοχές του Αιγαίου για τα υποβρύχια μας
 • Να μην “λοκάρουμε” τα πολεμικά τους πλοία
 • Να μην πετάνε μαχητικά μας πάνω από τα πλοία τους
 • Να μην δεσμεύουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα περιοχές για ασκήσεις και το πεδίο βολής Άνδρου

Οι απαντήσεις σ΄ όλα αυτά ήταν πολύ εύκολες για την ελληνική αντιπροσωπεία:

 • Αναχαιτίσεις θα συνεχίσουν να γίνονται
 • Τα όρια ασφαλείας συστηματικά και επίτηδες παραβιάζονται από τους Τούρκους που θέτουν διαρκώς σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων. Για του λόγου το αληθές οι Έλληνες στρατιωτικοί αναφέρθηκαν σε πολύ σοβαρό περιστατικό παρενόχλησης πτήσης αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion του ΠΝ που πετούσε σε μεγάλο ύψος στο Αιγαίο. Το περιστατικό έγινε στις 16 Ιανουαρίου και δεν είναι το μοναδικό. Είναι ένα από τα πολλά.
 • Δεσμεύσεις περιοχών για τα υποβρύχια μας θα κάνουμε ανάλογα με το πως κρίνει το ΠΝ
 • Πολεμικά πλοία τους δεν “λοκάρονται” αλλά παρακολουθούνται

Οι Έλληνες στρατιωτικοί από την πλευρά τους εκτός από το θέμα των παραβιάσεων στον αέρα, έθεσαν στους Τούρκους το ζήτημα των ελέγχων εμπορικών πλοίων που τουρκικά πολεμικά πλοία, σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικών συμφερόντων, τις παράνομες NAVTEX, τα μεθοριακά επεισόδια που προκαλούν στον Έβρο και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Δεν πήραν καμία λογική απάντηση.

Έχει σημασία ακόμη και το ποιος ήταν επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για τον Τούρκοι αξιωματικό ο οποίος μαζί με πέντε ακόμη είχαν αιχμαλωτιστεί για λίγο από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ στη Λιβύη! Ήταν μέλος της στρατιωτικής αποστολής των Τούρκων στη Λιβύη και οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του.

Πηγή:Μilitaire.gr

 

 8 total views,  2 views today