Με δεδομένη την έξαρση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, το διπλασιασμό των νοσηλειών και την… κοιλιά των εμβολιασμών λόγων των διακοπών αλλά και των πυρκαγιών, ευλόγως εντείνεται η ανησυχία τις τελευταίες ημέρες για την επιδημιολογική επίπτωση από τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, αφενός κορυφώνεται η «έξοδος» από την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα νησιά και την περιφέρεια και αφετέρου την ημέρα των Δεκαπενταύγουστου αυτή καθεαυτή, ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου δημιουργεί προϋποθέσεις συνωστισμού τόσο στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα όπου προστρέχουν οι πιστοί, όσο και στα πανηγύρια που παραδοσιακά ακολουθούν σε πολλά μέρη της χώρας.

Επιστήμονες κυβέρνηση τοπικές αρχές στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πολύς κόσμος για να τιμήσει την ημέρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

Ηδη σε ισχύ, σε ότι αφορά στις εκκλησίες βρίσκονται σε ισχύ τα εξής μέτρα μέχρι την προσεχή Δευτέρα: Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες αρχές δεν πρόκειται να προβούν στη λήψη κάποιων επιπλέον μέτρων πέραν των όλων όσων ήδη ισχύουν σε συνδυασμό με αυξημένη επιτήρηση και εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

Ανησυχία στα νησιά -Σε ποια είναι αυξημένα τα κρούσματα κορωνοϊού

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά, όπως τα περιστατικά κορωνοϊού ήταν αυξημένα, πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Άλλωστε, στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή 13.08.21 εντοπίστηκαν 3.493 νέα κρούσματα στη χώρα, πέθαναν 24 συνάνθρωποί μας ενώ 235 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 927 κρούσματα στην Αττική, αυξήθηκε η διάδοση στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβληματίζει η εικόνα σε Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα εφιαλτικά σενάρια του φθινοπώρου με 1.000 διασωληνωμένους

Στο μεταξύ, από την Πέμπτη εκφράστηκε και δημοσίως η ανησυχία για την αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο στην απογευματινή ενημέρωση να κάνει λόγο για διπλασιασμό των εισαγωγών το τελευταίο 20ήμερο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, προειδοποίησε για εφιαλτικά σενάρια το φθινόπωρο εφιστώντας την προσοχή για τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια. Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

Πηγή: iefimerida.gr

 

 320 total views,  2 views today