Τους 275.000 τόνους έφτασε η παραγωγή ελαιόλαδου   στην Ελλάδα το καλλιεργητικό έτος 2020/21, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΟΕ), το οποίο εκτιμά ότι το νέο καλλιεργητικό έτος 2021/2022 η παγκόσμια παραγωγή θα σημειώσει αύξηση κατά 2,9%.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια φτάνοντας τους 3.266.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2019/20. Τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας  (ΔΟΕ) για την περίοδο 2020/21 δείχνουν μείωση της παραγωγής κατά 7,9% για όγκο 3.010.000 τόνων. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021/22 δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 2,9% αγγίζοντας τους 3.098.500 τόνους.

Προσωρινά στοιχεία για το καλλιεργητικό έτος 2020/21

Τα προσωρινά στοιχεία για το καλλιεργητικό έτος 2020/21 ανεβάζουν την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου σε 3.010.000 τόνους, δηλαδή 256.500 τόνους ή 7,9% μειωμένη από το προηγούμενο έτος. Η κατανάλωση αναμένεται περίπου στους 3.125.000 τόνους (-4,4%) και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές σε 1.122.500 τόνους και 1.108.500 τόνους αντίστοιχα.

Οι χώρες μέλη της ΔΟΕ παρήγαγαν 2.809.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2020/21, που αντιπροσωπεύει το 93,3% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου 2.051.200 τόνοι (+6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας) προήλθαν από την ΕΕ: η Ισπανία παρήγαγε 1.389.000 τόνους (+23,4%), η Ιταλία 273.500 τόνοι (-25,4%), η Ελλάδα 275.000 τόνοι (σταθερός) και η Πορτογαλία 100.000 τόνοι ( -28,8%).

Οι υπόλοιπες χώρες παρήγαγαν 34,5% λιγότερο από το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος φτάνοντας συνολικά τους 758.500 τόνους: η Τουρκία παρήγαγε 210.000 τόνους (-8,7%), το Μαρόκο 160.000 τόνους (+10,3%), η Τυνησία 140.000 τόνους (-68,2%) και η Αλγερία 70 (-44%). Η κατανάλωση έφτασε τους 2.054.000 τόνους στις χώρες μέλη της ΔΟΕ και τους 1.071.000 τόνους στις τρίτες χώρες.

Εκτιμήσεις για το καλλιεργητικό έτος 2021/22

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χώρας και τις εκτιμήσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΟΕ, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται σε περίπου 3.098.500 τόνους το καλλιεργητικό έτος 2021/22, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τόνους.

Οι χώρες μέλη της ΔΟΕ πρόκειται να παράγουν 2.910.500 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2021/22, ή το 93,9% του παγκόσμιου συνόλου, δηλαδή 3,6% περισσότερο από το προηγούμενο έτος. Οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να παράγουν 1.974.100 τόνους (-3,8% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος). Η παραγωγή στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΔΟΕ εκτιμάται σε 936.500 τόνους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία η παγκόσμια κατανάλωση ελαιόλαδου αναμένεται να  αυξηθεί και να αγγίξει τους 3.214.500 τόνους (2,9% αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος).

Πηγή:in.gr

 

 120 total views,  6 views today