Όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός της Μεσαιωνικής Πόλης αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη γενική συνέλευση του σωματείου τους που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο κατάλυμα της Ισπανίας.
Στην συνέλευση το παρόν έδωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος που ανέλυσε το σχέδιο που έχει η δημοτική αρχή για την περιοχή ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι στόχος είναι να μπει τάξη.
Στην κατάμεστη αίθουσα στο Κατάλυμα της Ισπανίας έδωσαν εκτός απο τους επιχειρηματίες και τη διοίκηση του σωματείου το παρόν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κουνάκης ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σπανός ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας οι πρώην πρόεδροι του Σωματείου κ. Τάσος Μελετίου και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και άλλοι.
Στην αρχή της συνέλευσης η εκπρόσωπος τύπου κ. Μαρία Αγγέλου παρουσίασε την ιστοσελίδα του σωματείου αλλά και την ιστοσελίδα για τη Μεσαιωνική Πόλη που έχει ετοιμαστεί και θα είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες από το καλοκαίρι με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία .
Επίσης εγκρίθηκε η αλλαγή ονομασίας του Σωματείου Καταστημαρχών Π Πόλης, σε Σωματείο Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης ώστε να εκπροσωπούνται όλοι όσοι δραστηριοποιούνται εντός του μνημείου.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αντιληφθούμε ότι υπάρχει κοινό συμφέρον που προέχει του ατομικού και για να το προωθήσουμε χρειαζόμαστε την στήριξη σας.Στήριξη με τη φυσική σας παρουσία, με την οικονομική σας συνεισφορά, με την τήρηση των κανόνων που θα συμφωνηθούν από όλους. Όλοι πρέπει να είναι κοντά στο σωματείο για να έχει δυνατή φωνή στους θεσμούς και σύντομα να υπάρξουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται να κυκλοφορούμε μέσα στο μνημείο με αυτοκίνητα ή δίκυκλα και να καταλαμβάνουμε θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για τους επισκέπτες μας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου κ. Βασίλης Δοντάς.
Τον συντονισμό της συνέλευσης είχε η κ. Μαρία Αγγέλου που αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματίες θέλουν να προβάλουν την περιοχή στο εξωτερικό κάνοντας χρήση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας.
«Στοχεύουμε επίσης σε Διαφήμιση σε χάρτες των rent a car αλλά και σε προβολή σε καταλύματα της Νότιας Ρόδου. Είναι ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα με σκοπό την ποιοτική προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης και των επιχειρήσεων μας, γι’αυτό και ζητάμε να εγκρίνετε αυτή την προσπάθεια και να την στηρίξετε. Το οποιοδήποτε κόστος θα το επιβαρυνθούμε όλοι μας και θα είναι ανταποδοτικό. Θα μας επιστραφεί πολλαπλάσια από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μας, που δεν ήταν όσοι θα θέλαμε την σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, και από τις αυξημένες πωλήσεις μας», τόνισε η κ. Μαρία Αγγέλου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος που αναφέρθηκε στους στόχους που έχει βάλει για την περιοχή η δημοτική αρχή αλλά και τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν.
Κλειστή για όλους η Μεσαιωνική Πόλη
Όπως τόνισε ο κ Δράκος το μνημείο δεν θα είναι προσβάσιμο για τα οχήματα ενώ οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι δεν θα παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους εντός του μνημείου, αλλά σε χώρο στην Ακαντιά.
Ειδικότερα από τις 31 Μαρτίου έως τις 31 Οκτωβρίου η είσοδος προς τον εμπορικό ιστό θα είναι επιτρεπτή από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 09:00 το πρωί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επιχειρηματιών και του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων. Από τις 09:00 το πρωί έως τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα οι πύλες θα είναι κλειστές για όλους. Οι πύλες της Ακαντιάς εως και τις πύλες Παναγιάς, Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αθανασίου θα είναι ανοικτές όλο το εικοσιτετράωρο αλλά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους.
Σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους όπως τόνισε ο κ, Δράκος συντάσσεται κανονιστική διάταξη ενώ βούληση της δημοτικής αρχής είναι να αποκατασταθούν οι αδικίες.
Συζήτηση έγινε για τα προβλήματα της περιοχής για την καθαριότητα την άγρα πελατών την επαιτεία που απαιτούν περισσότερη αστυνόμευση και περιπολίες εντός των τειχών όπως ζήτησαν οι επιχειρηματίες.
Με αφορμή την πρόσφατη νεροποντή εκτενής αναφορά έγινε στα προβλήματα που παρουσιάζουν τα υπόγεια δίκτυα γεγονός που οφείλεται στη μη ολοκλήρωση του έργου και στη μη εγκατάσταση και λειτουργία λιποσυλλεκτών στα καταστήματα .
Λόγος έγινε για τους επιχειρηματίες που εκθέτουν την περιοχή με κακές υπηρεσίες και αφόρητα υψηλές τιμές πώλησης προϊόντων στους επισκέπτες , για κάποιους που εισέρχονται παράνομα στο μνημείο παρκάρουν όπου επιθυμούν τα αυτοκίνητα τους , στις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων
«Η νέα δημοτική αρχή και ο δήμαρχος μας κ. Αντώνης Καμπουράκης βαδίζουμε σταθερά ακλόνητα και αποφασιστικά προ την υλοποίηση δράσεων και έργων για την αναβάθμιση της Ρόδου. Πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής είναι να αναβαθμίσουμε τη Μεσαιωνική Πόλη να της προσδώσουμε την αίγλη που της αναλογεί . Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τους επιχειρηματίες είτε είναι ξενοδόχοι είτε έμποροι ή ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα παραμονής και ανάπτυξης της περιοχής αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε το μοναδικό αυτό μνημείο. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε σχέδιο περιορισμένης και ελεγχόμενης κυκλοφορίας των οχημάτων εντός της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και σχέδιο ορθολογισμού των κοινόχρηστων χώρων», τόνισε ο κ. Δράκος
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο το σχέδιο περιορισμένης και ελεγχόμενης κυκλοφορίας των οχημάτων εντός της Μεσαιωνικής Πόλης αλλά και σχέδιο ορθολογισμού των κοινόχρηστων χώρων βασίζεται στ ους εξής άξονες:
Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την αύξηση των κερδών των ελευθέρων επαγγελματιών
Τη στήριξη και την εξυπηρέτηση των κατοίκων
Την αδιαπραγμάτευτη προστασία του Μνημείου
Την άνετη προσβασιμότητα και κίνηση των επισκεπτών
Την στήριξη της πρόσβασης των ΑΜΕΑ
Την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων πρώτων βοηθειών σε καταστάσεις εκτακτης ανάγκης όπως αυτά του ΕΚΑΒ της Πυροσβεστικής της αστυνομίας.
Το πλάνο για την κυκλοφορία και τη στάθμευση
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθεί ένα απόρθητο εμπορικό κέντρο στη Μεσαιωνική Πόλη .
«Ειδικότερα όπως τόνισε από την 31η Μαρτίου και για κάθε έτος από τη συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου οι είσοδοι προς τον εμπορικό ιστό της Μεσαιωνικής Πόλης ( οδός Σωκράτους, πλ. Εβραίων Μαρτύρων, Πλ Ιπποκράτους, Πλ. Μουσείου, οδός Ιπποτών και οδός Ορφέως ) που γίνονται από τις πύλες Πλ. Σύμης , Αρνάλδου Αμπουάζ θα είναι επιτρεπτή μόνο από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα εως και τις 09:00 το πρωί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των επιχειρηματιών αλλά και της τροφοδοσίας /ανεφοδιασμού των καταστημάτων. Από τις 09:00 το πρωί εως και τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα οι πυλες θα είναι κλειστές για όλους. Με τον τρόπο αυτό θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα αλλά και θα προστατευθεί και το μνημείο «, είπε ο κ. Δράκος.
Μέριμνα της δημοτικής αρχής είναι όπως είπε ο αντιδήμαρχος και η εξασφάλιση χώρων στάθμευσης.΄
« Σε κάθε περίπτωση επειδή έχουμε μάθει να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά μεριμνούμε για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης εκτός της Μεσαιωνικής Πόλης για την εξυπηρέτηση κατοίκων και ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και τη μετακίνηση εντός του Μνημείου – τις ώρες που δεν επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων με ειδικά ηλεκτροκίνητα οχήματα κατοίκων επιχειρηματιών επισκεπτών ή ΑΜΕΑ», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.
Οι πύλες της Ακαντιάς εως και της Πύλη Παναγίας ( στην οδό Πινδάρου θα τοποθετηθούν ελεγχόμενα εμπόδια ) Αγίου Ιωάννη και Αγίου Αθανασίου , θα είναι ανοικτές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο για τους μονίμους κατοίκους.
Η απαγόρευση της εισόδου οχημάτων ( φορτηγών αυτοκινήτων και δικύκλων) θα ελέγχεται με ειδικές κάμερες που θα στέλνουν αμέσως ειδοποίηση για την είσοδο οχήματος που δεν ανήκει στον εγκεκριμένο κατάλογο σε ειδικό σύστημα που θα οδηγεί αυτόματη καταγραφή.
Το πλάνο για τους κοινόχρηστους χώρους
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε κα στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων υπογραμμίζονταν πως θα καθοριστούν με κανονιστική διάταξη που θα είναι έτοιμη στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα και να μην υπάρχουν αδικίες.
«Σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και την εν γένει λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης συντάσσουμε νέα κανονιστική προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες και στα παγκόσμια πρότυπα ώστε να εξορθολογιστεί το καθεστώς των κοινόχρηστων χώρων να αποκατασταθούν οι αδικίες αλλά και να στηριχθεί ισότιμα το σύνολο των δραστηριοποιούντων . Διαμορφώνουμε την οριοθέτηση των νέων κοινόχρηστων χώρων με γνώμονα το πλάτος των οδών την ευθυγράμμιση τους αλλά και την άνετη διέλευση οχημάτων επείγουσας ανάγκης . Δημιουργούμε μια καλύτερη εικόνα για καλύτερα αποτελέσματα για όλους τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τη λειτουργία του μνημείου. Μόνο αυτό όμως δεν αρκεί. Θέλουμε να υπογράψουμε μαζί σας ένα σύμφωνο συνεργασίας , σύμφωνο ιδεών και συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος», τόνισε ο κ. Δράκος.
Ο αντιδήμαρχος παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης άκουσε όλα τα α προβλήματα και έδωσε απαντήσεις. Οι περισσότερες από τις μελέτες που εκπονούνται για την περιοχή όπως είπε θα είναι έτοιμες στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Στην ανάγκη να βελτιωθούν τα δίκτυα ώστε να μην πλημμυρίζουν τα καταστήματα όταν βρέχει αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
«Πρέπει να έρθει το υψομετρικό στην προτέρα κατάσταση του για να μην έχουμε προβλήματα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στα προβλήματα που δημιουργούνται από τους ίδιους τους επιχειρηματίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Κλούβας.
Στα προβλήματα της περιοχής αναφέρθηκε ο κ.Παναγιώτης Κουνάκης και τόνισε πως θα είναι στο πλευρό του σωματείου για ότι χρειαστεί.
Την απογοήτευση της για την κατάσταση που βιώνει στην Παλιά Πόλη όπου δραστηριοποιείται επί σειρά ετών αναφέρθηκε η κ. Μαρίνα Μπόνη .
«Μερικές φορές είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που αισθάνομαι ντροπή που είμαι εκεί. Περιμένω την ώρα να πάρω σύνταξη», τόνισε.
Ερωτήματα για την εφαρμογή της μελέτης για την κυκλική κυκλοφορία αλλά και την κατάργηση των θέσεων στάθμευσης για τα ταξί έθεσε ο κ. Μελετίου.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος η μελέτη που είχε εκπονηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν θα εφαρμοσθεί.




