Άλυτο παραμένει και το πρόβλημα με τα ελάφια στη Νότια Ρόδο και σε άλλες περιοχές του νησιού.
Καθημερινά σχεδόν γίνονται ατυχήματα αφού τα ελάφια ψάχνοντας τροφή και νερό βγαίνουν και στο οδικό δίκτυο ενώ φθάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.
Αποτέλεσμα είναι να προκαλούν ατυχήματα και σε αρκετές περιπτώσεις και τραυματισμούς ανθρώπων.
Οι κάτοικοι και κυρίως οι αγρότες των οποίων η παραγωγή καταστρέφεται ζητούν να εφαρμοσθούν όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που είχε γίνει στη Ρόδο παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αμυρά.
Όπως τόνισε μιλώντας στον Sky ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κατταβιάς κ. Νίκος Ζαννετάκης τίποτε από όσα είχαν ανακοινωθεί τότε εφαρμόσθηκε στην πράξη.
Στη Ρόδο είχε γίνει σύσκεψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και είχαν ανακοινωθεί στους δημοσιογράφους τα εξής:
Θα μπουν δεξαμενές νερού και θα μεταφέρεται συστηματικά και αδιαλείπτως τροφή σε περιοχές μακριά από τις καλλιέργειες και τις πεδινές εκτάσεις για να τα κρατήσουμε μακριά από κατοικημένες περιοχές.
– Για να μειωθούν οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες αποφασίστηκε με χρηματοδότηση του υπουργείου σε συνεργασία με τη διεύθυνση δασών και την περιφέρεια να τοποθετηθούν φράχτες ύψους 2,20 μέτρων στις περιοχές που θα υποδείξουν οι αγρότες. Θα μπορούν να ανοίγουν για να εμποδίσουν τη διέλευση των ελαφιών ενώ θα φτιάξουμε και διαβάσεις στους δρόμους στους οποίους παρατηρείται η διέλευση των ελαφιών.
– Θα υπάρξει συνεργασία με την περιφέρεια για τη σήμανση των δρόμων στα επικίνδυνα σημεία ώστε να γνωρίζουν οδηγοί και διαβάτες για να περιορίσουμε τον κίνδυνο ατυχήματος.
– Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ενταχθεί στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης η επιδότηση κατά 100% των αγροτών για τη δημιουργία ηλεκτροφόρων φραχτών.
Υπό μελέτη είναι η δημιουργία 4 ή 5 ανοιχτών πάρκων ελαφιών, κυρίως στα νότια, μακριά από τις περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα.