«Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται… ιστορίες από χώμα και χρώμα»

865

Μία ξεχωριστή έκθεση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομάδα δεκαεφτά παιδιών της κοινότητας των Ρομά που διαμένουν στη Ρόδο και φοιτούν σε σχολεία του νησιού, από την Α΄ έως την Στ΄ Τάξη του Δημοτικού.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019  με τη συνοδεία τριών στελεχών του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ρόδου με παράρτημα Ρομά και συγκεκριμένα της κας. Τσαμπίκας Καραγεώργη, εκπαιδευτικού, της κας. Ειρήνης Θεοδωροπούλου, κοινωνιολόγου-διαμεσολαβήτριας και της κας. Παναγιώτας Μαριά, επισκέπτριας υγείας, τα παιδιά έλαβαν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με τίτλο «Ένας σκουτελλότοιχος θυμάται… ιστορίες από χώμα και χρώμα». Μαζί τους ήταν και ο εννιάχρονος σημαιοφόρος μαθητής Χρήστος Καμπόσος από τους Αρκιούς, συνοδευόμενος με τη δασκάλα του κα. Μαρία Τσιαλέρα, τον δεκαπεντάχρονο αδελφό του Παναγιώτη και μέλη του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου.

Στο πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά αποκόμισαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες μέσα από την επίσκεψη τοιχογραφημένων χώρων του Παλατιού, την προβολή εποπτικού υλικού και την περιήγηση στην έκθεση «ICARO-ΙΚΑΡΟΣ, Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988» που την περίοδο αυτή φιλοξενείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Στο δεύτερο μέρος συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ενώ στο τρίτο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Παλατιού, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διακοσμήσουν κατασκευές εμπνευσμένες από την κεραμική του ΙΚΑΡΟΥ με υλικά που τους παρείχαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννα Ζωάννου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Κέντρο Κοινότητα του Δήμου Ρόδου με παράρτημα Ρομά θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα. Μαρία Μιχαηλίδου, την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Δωδεκανήσου κα. Αγγελική Κοσμά και τη συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της ΕΦΑ Δωδεκανήσου κα. Δέσποινα Μαρσινοπούλου για τη φιλική υποδοχή, την υπέροχη ξενάγηση των παιδιών στην έκθεση και τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό παιχνίδι. Επίσης, ευχαριστίες εκφράζονται στο αρτοζαχαροπλαστείο Τσαλμίδης, για την παροχή μικρού γεύματος και το ζαχαροπλαστείο – κέτερινγκ ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ που για δυο συνεχή χρόνια υποστηρίζει καθημερινά τη σίτιση των παιδιών της συγκεκριμένης ομάδας, που φοιτούν ανελλιπώς στο σχολείο.