Ένταση στο δημοτικό συμβούλιο για τον θάνατο στη Νότια Ρόδο και την καθαριοτητα

235

Με τις ευχές του  προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Μιχάλη Σοκορέλου ,  και των μελών   προς τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τέως δήμαρχο  κ. Φώτη Χατζηδιακο, που θα πάει και στο εξωτερικό για έλεγχο της υγείας του ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου σήμερα.

Στη συνέχεια ξεκίνησε, η εξέταση των θεμάτων εκτός ημερησίας διατάξεως.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά, εκτός ημερησίας διατάξεως  στην διοργάνωση της έκθεσης χειροτεχνίας της Κρεμαστής φέτος από τον ΠΡΟΤΟΥΡ ενώ εγκρίθηκε η παραχώρηση του χώρου.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου την κ Κατερίνα Κανέλλου. Το ίδιο έπραξε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ρόδου.

Ευχές έδωσε  ο δήμαρχος Ρόδου  στον κ. Σάββα Καραταπάνη για τα γενέθλια του καθώς και στον κ. Φώτη Χατζηδιάκο για την υγεία του.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος μίλησε στη συνεισφορά του Δήμου στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαίου.

«Ο δήμος ανταποκρίθηκε υποδειγματικά και βοήθησε πάνω από τις δυνατότητες του για να εκφραστεί ο λαός στις κάλπες. Ζηλεύω που στη διπλανή χώρα το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 80 με 90%. Και στην Ελλάδα πάντως ο κόσμος ωριμάζει και κατανοεί τι σημαίνει η συμμετοχή στις εκλογές Δημοκρατία είναι να μιλάς και να συνδιαμορφώνεις και όχι να απέχεις”, τόνισε.

Αναφέρθηκε στο επεισόδιο με το  καράβι που κινδύνευε να βουλιάξει και την άρνηση να δέσει στο λιμάνι της Ρόδου.

«Θα προκαλούνταν μεγάλη ζημιά στα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στη Ρόδο. Τουριστικά η Ρόδος προχωράει παρά τις επιφυλάξεις και το σκεπτικισμό. Η χρονιά εξελίσσεται καλά. Πολλές είναι  οι προκλήσεις για τη φετινή χρονιά», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρόδου.

Θέμα για τις παραλίες έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Σάββας Διακοσταματίου σε ότι αφορά την πρόταση του. Μίλησε για τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις  και την συμβολή που μπορεί να έχει ο δήμος Ρόδου. Ακόμη έθεσε το πρόβλημα ,με την αποκομιδή των απορριμμάτων  καθώς υπάρχει θέμα στην Ιαλυσό.

Μας ενδιαφέρει η ομαλοποίηση της κατάστασης είπε.

Απαντώντας ο δήμαρχος Ρόδου απάντησε :

Αναφορικά με την πρόοδο της διαδικασίας της ΕΤΑΔ για τα τμήματα που είναι υπό τη διαχείριση της είπαμε πως ψηφίζουμε την προγραμματική σύμβαση που μας προτάθηκε από την εταιρεία και αυτό και πράξαμε. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ την ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν το απόσπασμα των πρακτικών που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τη διαδικασία νόμιμα.Υπάρχει μια μικρή εμπλοκή που θα κληθούμε να ξεπεράσουμε. Εχουμε 57 γαλάζιες σημαίες. Η διαδικασία απαιτεί ναυαγοσωστικά σκάφη. Εκεί υπάρχει η εμπλοκή για το αν μπει μια τέτοια παραλία που ανήκει στην ΕΤΑΔ να μπει στη διαδικασία ναυαγοσωστών. Η ΕΤΑΔ έχει πλήρως τις παραλίες της πόλης Ρόδου από το ΝΟΡ μέχρι Κάτω Πέτρες  και από εκεί μέχρι το Sun Beach. Δεν περιλαμβάνεται η παραλία της Τσαμπίκας. Εκεί υπάρχει ένας περίεργος όρος”.

Για τις βροχοπτώσεις τόνισε μεταξύ άλλων :

«Αναφορικά με τις βροχοπτώσεις. Να πρυτανεύει στο μυαλό σας η προστασία του προορισμού. Σε κάθε  περίπτωση πριν από 15 χρόνια είχε επισκεφθεί το νησί πρόεδρος χώρας της Μέσης Ανατολής και είχε ατύχημα.  Δεν θα καταλάβαινε κανείς τίποτε αν δεν το είχαμε κάνει εμείς βούκινο. Μετά δε δέχθηκε επένδυση. Δεν μπορεί να έχει μισό μέτρο νερό έξω και να παραπονιόμαστε πως βρέχει εντός του αεροδρομίου. Ο δρόμος είναι όχι δημοτικός αλλά ορφανός με όποιο τρόπο και να το δει κάποιος. Οι περισσότεροι δρόμοι είχαν  πλημμυρίσει.  Δεν είχε εισακουστεί η πρόταση μου για δεύτερο αεροδρομιο. Επειδη είναι ένα και μοναδικό να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας».

Η καθαριότητα

Για την καθαριότητα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην υπέρβαση στο κόστος της  προσφοράς του αναδόχου και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πρόσφατα.

Πολλές αναφορές έγιναν  για την παραίτηση του κ. Νίκου Καραμαρίτη από τη θέση του αντιδημάρχου Καθαριότητας, από αρκετά  μέλη του σώματος , αλλά απάντηση ειδικά για αυτό δεν δόθηκε. 

“Δεν έχουμε δικαίωμα να εξετάσουμε αυτά που έχει πει  ο ανάδοχος . Η κάποιος τον συμβουλεύει λανθασμένα και μπορεί να έχει επιπτώσεις. Κύριε Διακοσταματίου να ενθαρρύνετε τις φωτογραφίες της κατάστασης με τα σκουπίδια για να αναλάβει το κόστος   ο ανάδοχος με τα σκουπίδια η εταιρεία. Οι εχθροί της Ρόδου να καταλάβουν πως θα υποφέρουν από ένα δυνατό μεγάλο δήμο που δεν καταλαβαίνει από απειλές και κακίες.  Καλά θα κάνει ο ανάδοχος να προσέλθει και να δουλέψει με εντιμότητα την σύμβαση και να προσφέρει υπηρεσίες από 5-20% ανώτερες από το καλύτερο του όνειρο. Θα περιμένουμε να ανταποκριθεί στο τέλος της προθεσμίας .Εφόσον έρθει . Δική μας δουλειά να ενεργοποιήσουμε μια εξαιρετική συμφωνία που έχουμε στο τραπέζι. Όσες φωτογραφίες δείτε να τις δώσετε στην αρμόδια διευθυνση για να φανεί η ζημία που προκαλεί στο δήμο  αυτή η συμπεριφορά».

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τον ανάδοχο  και θα ζητηθεί αποζημίωση.

Στο θέμα της καθαριότητας αλλά και στο αεροδρόμιο της Ρόδου αναφέρθηκε  ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κ. Δημήτρης Κρητικός . Μίλησε για το ιατρείο του αεροδρομίου που πρέπει να είναι σωστό γιατί τώρα δεν χωράει ούτε φορείο.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Τάκη Πότσου που αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν στην Αγία Αγάθη  αλλά και στην καθαριότητα.

Ένταση για τον θάνατο στη Νότια Ρόδο

Αναφορά στο περιστατικό που έγινε στη Νότια Ρόδο με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας κάτοικος της περιοχής έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και επικράτησε ένταση μεταξύ του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του κ. Πότσου και του κ. Ζαννετούλη.

Σημειώνεται  πως οι άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν παρουσίασε πρόβλημα υγείας και δεν ήταν δυνατό να μεταφερθεί σε δομή υγείας γιατί το ασθενοφόρο δεν ήταν δυνατό χωρίς προσωπικό να κινηθεί.

Όταν ο κ. Πότσος έθεσε το θέμα λέγοντας πως ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του γιατί το πολυφωτογραφημένο ασθενοφόρο της περιοχές δεν είναι επανδρωμένο δέχθηκε την σφοδρή επίθεση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου  κ. Σοκορέλου που απαρίθμισε όσα έγιναν για το ιατρείο.

Σε τοποθέτηση του ο δήμαρχος Ρόδου  με αφορμή την έκφραση περί άλλων τυρβάζετε  είπε :

«Όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό Δεν είναι η αδυναμία η έλλειψη οράματος. Είναι μια διαχείριση καθημερινότητας και το πώς λύνεις προβλήματα».

Μίλησε και για τους λόγους που δεν πληρώθηκε ο εργολάβος για την καθαριότητα  3,3 εκατομμύρια ευρώ .

«Δεν αφαιρούμε θέματα. Λείπει η κατανόηση ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν όλα άμεσα», είπε ενώ μίλησε για τη μείωση των τιμολογίων σε ότι αφορά τα τέλη.

Ένταση για την καθαριότητα 

Ωστόσο υπήρξε και διένεξη μεταξύ του δημάρχου Ρόδου και του κ. Διακοσταματίου για την καθαριότητα το κόστος και την συμφωνία πλαίσιο.

“Εσείς φταίτε για τη συμφωνία πλαίσιο “είπε  κ. Διακοσταματίου.

Η τοποθέτηση του κ. Διακοσταματιου είναι με τον εργολάβο. Με τον ανάδοχο μπορείτε να συνδυαστείτε και κομματικά ;  είπε  ο δήμαρχος για να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Διακοσταματίου. Να μην μας κουνούν το δάκτυλο όσοι έφεραν την κατάσταση έως εδώ είπε ο δήμαρχος  Ρόδου.

Ακούστε το ηχητικό εδώ