Έξαρση του κορωνοϊού και στην Πάτμο – 16 τα ενεργά κρούσματα στο νησί

925

16 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Πάτμο, εκ των οποίων αρκετά και σε παιδιά ακόμη και νηπιακής ηλικίας, όπως δήλωσε στον sky ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γιώργος Τσουκαλάς.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς όλους να δείξουν υπευθυνότητα, μετά τη διασπορά του ιού στο νησί και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες, με σωρεία επαφών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες μέρες. Ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι απαιτείται προσοχή αυτές τις ημέρες, γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος για πισωγύρισμα με καταστροφικές συνέπειες, ενώ επαναλαμβάνει το αίτημά του να υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτμο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 8 κρούσματα βρέθηκαν το τελευταίο 48ωρο, ενώ δύο από τα tests που επαναλήφθηκαν και με pcr έλεγχο, βρέθηκαν αρνητικά.

Μάλιστα χθες πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Λευτέρη Πέντε, όπου και προτάθηκε να ληφθούν δείγματα από τον βιολογικό για να αποτυπωθεί η εικόνα του ιιού φορτίου στο νησί.

Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε αναλυτικά:

16 ενεργά κρούσματα στο νησί, αυτά πού έχουν ανιχνευθεί.

Θα σταλούν δείγματα από τον βιολογικό κατόπιν συνεννόησης με τόν δήμο για υπολογισμό τού αριθμού των κρουσμάτων στο νησί.

Χρειάζεται προσοχή αυτές τις ημέρες. Έως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο. Να μπορέσουμε χωρίς απώλειες να περάσουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι, από όλες τις πλευρές. Να μπορέσει να ορθοποδήσει κάπως η οικονομία τού νησιού, νά επιβιώσουν οι εργαζόμενοι.

Όμως δεν φθάνουν αυτά η συλλογική ευθύνη τού κράτους και τής κυβέρνησης, πού αποκρύπτεται συστηματικά, δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο , με δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε είδους πρέπει να απαιτήσουμε την υλοποίηση μέτρων όπως η ενίσχυση τών μονάδων υγείας τής περιοχής μας, η συνέχεια των εμβολιασμών, η στελέχωση των σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό έτσι ώστε από το Σεπτέμβριο να λειτουργούν κανονικά, η λειτουργία κλιμακίου τού ΕΟΔΥ στο νησί τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες, η απαλλαγή φόρων και δημοτικών,  στα μικρομάγαζα πού ήταν κλειστά τόσους μήνες και πολλά από αυτά κάτω από αυτές τίς συνθήκες θά αναγκαστούν στο τέλος να βάλουν λουκέτο.

Σημειώνεται ότι στη λίστα πού θα κλείσει σήμερα με εντολή από το υπουργείο για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων, αιτήθηκαν εμβολιασμού 1.763 άτομα στην Πάτμο από την αρχή του προγράμματος εμβολιασμού.

Τέλος να αναφερθεί ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε μία ακόμη αεροδιακομιδή από το νησί ασθενούς με covid, αλλά και με χρόνιο αιματολογικό πρόβλημα που διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.