Σκάφος της Frontex βούλιαξε έξω από το λιμάνι της Μεγίστης στο Καστελλόριζο, το μεσημέρι της Δευτέρας (16.3.26).
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σκάφος βρήκε στην ξέρα με το όνομα Ψωράδια, κατά τη διάρκεια ελιγμού και βυθίστηκε. Ωστόσο, πρώτα έσπευσε άλλο σκάφος του λιμενικού προκειμένου να το ρυμουλκήσει, όμως σημειώθηκε κάποια έκρηξη με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν το σκάφος τα στελέχη που βρίσκονταν επάνω και αυτό να βυθιστεί λίγο αργότερα.
Στο σκάφος, που είναι εσθονικό, επέβαιναν έξι άτομα, εκ των οποίων το ένα έχει τραυματιστεί ελαφρά, ενώ ακόμη φέρει πιο σοβαρά τραύματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο superpuma στην Ρόδο.
Η μια εκ των δύο τραυματιών είναι Ελληνίδα, στέλεχος του Λιμενικού, που βρισκόταν στο σκάφος ως σύνδεσμος των ελληνικών Αρχών με τη Frontex.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι 4 εκ των 6 επίσης μεταφέρονται στο νησί της Ρόδου προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες βοήθειες, ανάμεσά τους βρίσκεται και η πρέσβης της Εσθονίας, Karin Rannu, η οποία είναι ελαφρά τραυματισμένη.
H ανακοίνωση του λιμενικού
«Σήμερα, απογευματινές ώρες (περίπου 16:30), σημειώθηκε ανατροπή και βύθιση σκάφους της δύναμης FRONTEX κατά την έξοδο του από τον λιμένα Μεγίστης.
Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά πέντε (05) άτομα: η Πρέσβειρα της Εσθονίας στην Ελλάδα, τρία (03) μέλη του πληρώματος (εσθονικής υπηκοότητας), καθώς και ένα (01) στέλεχος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως σύνδεσμος.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν ΠΛΣ του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικό σκάφος (καταμαράν), τα οποία προέβησαν στην επιτυχή περισυλλογή των πέντε επιβαινόντων. Όλοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Μεγίστης για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Στη συνέχεια, τέσσερις εκ των επιβαινόντων διακομίστηκαν με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις.
Συγκεκριμένα:
- Δύο (02) Εσθονοί υπήκοοι παραμένουν νοσηλευόμενοι, με σοβαρά τραύματα αλλά εκτός κινδύνου.
- Το στέλεχος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έφερε τραυματισμό στο μάτι.
- Η Πρέσβειρα της Εσθονίας υποβλήθηκε σε προληπτικές εξετάσεις.
Για το περιστατικό και τη διερεύνηση των ακριβών συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα η ανατροπή, διενεργείται προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή της Μεγίστης».