Μέσα στο μήνα αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής, για την πρόσβαση μόνιμων κατοίκων ακριτικών περιοχών στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Μιλώντας στο skai.gr ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Βασίλης Μαγκλάρας, έκανε λόγο για πρωτοβουλία που λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά σε περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.

“Λύνει το πρόβλημα της ψηφιακής τηλεοπτικής απομόνωσης και του αποκλεισμού από την ενημέρωση και την ψυχαγωγία που δημιούργησε η στρεβλή μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Με την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής στην Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προχωράμε άμεσα στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού σε 3.500 οικισμούς σε όλη τη χώρα,” ανέφερε ο κος Μαγκλάρας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής προβλέπει την παροχή Voucher ύψους 110 ευρώ σε περίπου 400.000 κατοίκους, 3.000 περιοχών της χώρας, προκειμένου να προμηθευτούν δορυφορικό πιάτο ή αποκωδικοποιητή από τον OTE ή τη Forthnet, για να μπορούν να βλέπουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Οι υπηρεσίες του έργου θα παρέχονται στους δικαιούχους δωρεάν, ενώ οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση και στους περιφερειακούς σταθμούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς με την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Για την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας εκπονήθηκε μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων πραγματοποίησε διαβούλευση με τη Digea και την ΕΡΤ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 21,5 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το αποθεματικό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το οποίο προβλέπεται να χρησιμοποιείται για κοινωνικές δράσεις και το οποίο προέρχεται από πρόστιμα και τέλη που καταβάλλουν οι εταιρείες.

 248 total views,  4 views today